loading
close
SON DAKİKALAR

Kültürel Miras ve Dijital Hafıza UNESCO Kürsüsü kuruldu

Kültürel Miras ve Dijital Hafıza UNESCO Kürsüsü kuruldu
Tarih: 11.07.2021 - 16:19
Kategori: Kültür & Sanat

Başkent Üniversitesi’nde kurulan Kültürel Miras ve Dijital Hafıza UNESCO Kürsüsü, dijital hafıza alanında Türkiye’nin ilk kürsüsü.

Başkent Üniversitesi’nde “Kültürel Miras ve Dijital Hafıza UNESCO Kürsüsü / UNESCO Chair on Cultural Heritage and Digital Memory at Başkent University” Başkent Üniversitesi rektörü Prof. Dr. Ali Haberal ve UNESCO Genel Direktörü Audrey Azoulay tarafından imzalanan anlaşma neticesinde Aralık 2020 tarihinde kuruldu.

Dünya çapında üniversiteler arasındaki en etkin bilimsel iş birliği ağı olan Birleşmiş Milletler Eğitim Kültür ve Bilim Örgütü (UNESCO) Kürsüleri Programı’na ve UNITWIN ağına kabul edilen kürüsünün chair holder/kürsü sahibi Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sema Atik Korkmaz. Kürsüsünün idari direktörlüğü Doç Dr. İclal Alev Değim Flannagan tarafından yürütülecektir. Yükseköğretim kurumu ve araştırma merkezine tekabül eden UNESCO Kürsüsü kültürel miras alanında dünyada dördüncü dijital hafıza alanında Türkiye'nin ilk kürsüsü.

Çok disiplinli olarak planlanmış olan kürsüde dört yönlü çalışmalar yapılacak; Anadolu Kültürünün ve Kültürel Mirasının Araştırılması, Belgelenmesi ile Dijital Hafıza Oluşturularak Gelecek Kuşaklara Aktarılması; Çalışmaların Toplumun Tüm Katmanlarına Aktarılarak Kültürel Miras Bilincinin Artırılmasına Yönelik Eğitim Programlarının Hazırlanması; Kültürel Mirasın Görünürlüğünün Artırılması ve Antik Kentlerin dijital belgeleme ağırlıklı Araştırma, Belgeleme ve Koruma Çalışmaları.

Kürsünün stratejik hedefleri toplumdaki herkese ulaşabilmek için “delivering as one” ilkesiyle hayat boyu öğrenmeye ilişkin eğitimlerin verilmesini kapsamakta. Kürsünün uluslararası paydaşları Deutches Archaeologisches Institut / Alman Arkeoloji Enstitüsü, İstanbul-Türkiye; Westfaelische Wilhelms Universitaet–Münster Seminar für Alte Geschichte Forschungsstelle Asia Minor Münster-Almanya; Kyoto Prefectural University, Kyoto-Japonya; Lepl George Chubinashvili National Research Centre for Georgian Art History and Heritage Preservation Tiflis-Gürcistan’dır. Kürsünün ulusal paydaşları Korder-Koruma ve Restorasyon Uzmanları Derneği. 

Kürsünün danışma kurulunda, Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Adnan Tepecik (GSTMF Dekanı), Dr. Öğr. Üyesi Müge Bahçeci, Dr. Öğr. Üyesi Elif Selena Ayhan Koçyiğit, Prof. Dr. Şule Taşlı Pektaş, Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Öğretim Üyesi Emre Sümer ve Ankara Bilim Üniversitesi İç Mimarlık Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Ece Kumkale Açıkgöz bulunuyorlar. Kürsünün kuruluş çalışmalarında Fen Bilimleri Enstitüsü Mimarlık Programı Yüksek Lisans Öğrencileri olan Aybike Yenel, Aylin Yıldırım , Zeynep Berfin Ersayın ve Batın Dündar görev aldı.

Güçlü bir kadro ile uluslararası işbirlikleri geliştiren Kürsü çalışmalarına başlamış ve paydaşlarından Münster Üniversitesi Seminar für Alte Geschichte Forschungsstelle Asia Minor Enstitüsü işbirliği ile Doliche-Gaziantep Keber Tepe Erken Hristiyanlık Kilisesinin 3D taramalarının yapılarak HeritageBIM kapsamında dijital ortama aktarılmasına Ağustos 2020 tarihinde başlanması için bir ortak proje geliştirildi.

Kürsünün ilk webinarı 13.07.2021 tarihinde Prof. Engelbert Winter tarafından saat 18:00 de gerçekleştirilecek. Kayıt için unescochair@baskent.edu.tr adresine e-posta gönderilmesi yeterli.

Kaynak : arkeofili.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları