loading
close
SON DAKİKALAR

Kundaklama mı?

Kundaklama mı?
Tarih: 23.04.2012 - 18:41
Kategori: Yerel

Zeytinburnu'nda tekstil fabrikasında çıkan ve 68 atölyeyi tehdit eden yangın kontrol altına alındı...

Zeytinburnu'nda tekstil fabrikasında çıkan ve 68 atölyeyi tehdit eden yangın kontrol altına alındı. Yangının kundaklama olduğu iddia edildi.

Çırpıcı Mahallesi'ndeki Akın Tekstil fabrikası alanı içinde yer alan yediemin deposunda saat 09:00 sıralarında henüz belirlenemeyen bir nedenle yangın çıktı. Bölgeye sevk edilen itfaiye ekiplerinin yangına müdahale ettiği sırada gökyüzüne yükselen dumanlar İstanbul’un bir çok ilçesinden görüldü.

Yangın sırasında fabrikalar içinde bulunan malzelemeler dışarı çıkartılmaya çalışılırken çevre ilçelerden gelen itfaiye ekipleri söndürme ve soğutma çalışmalarına başladı. Fabrika’nın içinde bulanan üretim tesislerinde korton, kağıt iplik ve benzeri üretim yapan 20’ye yakın firma bulunduğu öğrenidi. Saat 09.00 sıralarında içerinden patlama sesleri yükseldi. İlk belirlemelere göre 1 kişi yaralandı.

Kontrol altına alındı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan yazılı açılamada, sabah saat 08.34'de alınan ihbarla alarma geçen Bakırköy itfaiye grubunun saat 08.37'de yangına müdahale ettiği belirtildi.

Yaklaşık 36 bin metrekare alan üzerinde kurulu ve içerisinde 60'a yakın iş yeri bulunan eski fabrika binasındaki yangına takviye birliklerin çağrıldığı ifade edilen açıklamada, alanın geniş olması ve içinde çok sayıda yanıcı ve patlayıcı maddenin bulunması nedeniyle yangının kısa sürede çatıya sıçrayarak genişlediği kaydedildi.

Açıklamada, yangın yerine kısa sürede, 10 ayrı itfaiye grubu ve su tankerlerinin sevk edildiği belirtilerek, ilk belirlemelere göre çok sayıda tekstil atölyesi, iplik, kağıt, kimyevi madde deposu, çakmak dolum ve üretim atölyesi, zemin katta yed-i emin deposu ve garajı bulunduğunun tespit edildiği bildirildi.

Yangın başladıktan sonra iş yerinde bulunan işçilerin yangına müdahale ettikleri ancak alevleri bastıramadıkları ve daha sonra itfaiyeye haber verdikleri kaydedilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

''Eski fabrika binasının çatısının yanıcı maddelerden oluşması ve alevlerin kısa sürede çatıya ulaşarak bütün binayı sardığı tespit edildi. Zaman zaman patlamaların meydana geldiği yangına fabrika duvarlarının yakılmasıyla müdahale edilebiliyor.
Bakırköy, Zeytinburnu, Fatih, Şişli, Başakşehir, Gazi, Seyrantepe, Merter, Mecidiyeköy, Kocasinan, Beşiktaş grupları ve Hamidiye Katı Atık Müdürlüğü, Zeytinburnu Belediyesi, Bakırköy Belediyesi'nden su tankerleri söndürme çalışmalarına katıldı.''

Açıklamada, 200 personel 70 araçla müdahale edilen yangının kontrol altına alındığı kaydedildi.


İstanbul Valiliği'nden açıklama

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, ağırlıklı olarak tekstille uğraşan bu atölyelerde deri işlemeciliği yapıldığını ve iplik tesislerinin bulunduğunu belirterek, ''Tekstile bağlı olması nedeniyle de yanıcı, yakıcı maddelerin yoğunluğundan dolayı yangının kontrol altına alınma süreci daha yoğun çaba gerektiriyor ama şu anda daha fazla yayılmaması için gereken tedbirler alındı. Bana ulaşan bilgiler, can kaybı ve yaralı olmadığı şeklinde. İşin sevindirici tarafı da bu. Ümit ediyoruz itfaiye grupları, yangını, zarar vermeden söndürecektir'' şeklinde konuşmuştu.

Kundaklama mı?

Öte yandan, Bakırköy Belediye Başkanı Ateş Ünal Erzen, İstanbul'u duman altında bırakan yangınla ilgili olay yerinde incelemelerde bulundu.

Erzen, gazetecilerin "Kundaklanma olayı olabilir mi" sorusuna, "Yanan depoların içinde mühürlü olanların da olduğunu tahmin ediyoruz. Bunların buradan aslında kaldırılması lazım. Olayın kundaklanma olduğunu da duydum. Yaklaşık bir hafta önce de aynı yerin yanması da bunun olduğunu gösteriyor. Ama kundaklamayla ne elde edilir bilmiyorum" şeklinde yanıt verdi.

Erzen, geçtiğimiz hafta aynı yerde yangının çıktığını hatırlatarak, "Aldığımız bilgiye göre zaten buralar eski fabrikalar. İçerde tekstil fabrikaları var. Şimdi onlar fabrika olarak çalışmıyor ama iplik depoları var daha önce de yangın çıkmıştı ve yediemin deposundan çıktığı tahmin ediliyor. Yaralı ve can kaybının olduğu söylenmiyor. Bu firmaların içinde 8 tane ruhsatlı firma var. Diğerleri de mühürlenmeye başladı ama insanlar dinlemiyor" ifadelerini kullandı.

Yanan deri atölyesinin sahibi Ayhan Göncü de tesis içerisinde hacizli malların bulunduğu bir deponun olduğunu belirterek, deponun sahibinin yangını bilerek çıkardığını iddia etti.

''Daha öncede de burada bir yangın çıktığını ve bunun bir kundaklama olduğunu düşündüğünü” belirten Göncü, maddi kaybının çok büyük olduğunu söyledi.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları