loading
close
SON DAKİKALAR

Kurtalan Ekspres: Biz Atatürkçü adamlarız

Kurtalan Ekspres: Biz Atatürkçü adamlarız
Tarih: 18.02.2019 - 10:36
Kategori: Magazin

Kurtalan Ekspres'in en eski üyesi ve grubun bas gitaristi Ahmet Güvenç, "Başka Türkiye yok. Kim bu işi doğru yapacaksa onun gelmesi lazım. Başka çaresi yok Türkiye'nin. Birbirini ayrıştırmanın da bir hayrı yok" dedi.

Yarım asra yakın geçmişiyle Türk rock tarihinin en köklü topluluklarından Kurtalan Ekspres'in yeni albümü 'Sessiz Çığlık' yayımlandı.

Cumhuriyet'ten Orhan Atmış, Kurtalan Ekspres'in yeni albümünü müzik yaşamı 50 yıla ulaşan bas gitarist Ahmet Güvenç ve klavyeci Bülent Güven ile konuştu.

"Müzik kanallarında mesaj verebilecek bir tane şarkı yok"

Buna göre iki isim de albümü özetleyen şarkı olarak 'Mabera'yı gösteriyor. Güvenç, şarkının anlamını "Biz dünyayı ayrıştırmaya gelmedik, biz dünyayı birleştirmeye geldik" şeklinde açıkladı ve "Vermek istediğimiz mesaj, sanatın herkes için olduğudur" diye konuştu.

İki isim de toplumsal konulara değinmenin dünden bugüne sorumluluk olduğunu söyledi. Güvenç, "‘Arkadaşım Eşek'in sözlerinde bile sorumluluk vardı. O zaman öyle söyleyince anlaşılan şeyleri, şimdi direkt söylemek gerekiyor" derken, Güven ise "İnsanlar sanatçının toplumu bir yerden bir yere taşıyabileceğini unuttu artık. Şaka gibi bir durum. Müzik kanallarına bakalım, size mesaj verebilecek bir tane şarkı bulamayız" şeklinde konuştu.

Güven, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Eğer rock'çıyım diyorsanız, dışarıdaki ağacın bir dalı kırılsa, sizin buna karşı bir sorumluluğunuz olduğunu bilmeniz lazım. Bu bir hayat tarzı, muhalif olmanız lazım. Bu, kendi oy verdiğiniz kişiye muhalefet etmenizle başlar."

Bu noktada Atmış, muhalefet etmenin getirdiği riskleri sordu. Örneğin, konser verememe düşüncesinin insanları etkiliyor olabileceğiyle ilgili olarak Güvenç, "Biz ona katılmıyoruz. Gazdan Adam Festivali'ne katılmıştık biz (Gezi Direnişi sırasında polisin göstericilere müdahalesini protesto etmek için Kadıköy'de yapılan festival). Çıktıktan sonra bizim 6 ay boyunca bütün konserlerimizi iptal ettiler. Orada direndik, şimdi ayda 10 konser veriyoruz" dedi.

"Biz Atatürkçü adamlarız"

Yoğun konser temposu hakkında Ahmet Güvenç, "Göğe Selam 1'den bu yana 1300'e yakın konser verdik. İlgi hiç azalmıyor. İlgi azalmadığı gibi konserlerin sonundaki Atatürk'le ilgili konuşmalarımız seneler geçtikçe daha fazla ilgi görmeye başladı. Bizim misyonumuzun bir kısmı da o. Biz Atatürkçü adamlarız" dedi.

Bu ilgi artışının nedeni için ise "Artık insanların akılları başlarına gelmeye başladı" yorumunu yapan Güvenç, "Başka Türkiye yok. Kim bu işi doğru yapacaksa onun gelmesi lazım. Başka çaresi yok Türkiye'nin. Birbirini ayrıştırmanın da bir hayrı yok" diye ekledi.

"Barış ölünce sudan çıkmış balığa döndük"

Ahmet Güvenç, uzun yıllar birlikte çalıştığı Barış Manço’yu ise şu sözlerle anlatıyor:

“Barış’la beraber 25 sene çalıştık. Bir de Bahadır vardı yanımda. Bir süre sonra onu da ne yazık ki kaybettik, kardeşim gibiydi. Devamlı birlikte üretildi. Derken bir gün Barış Manço öldü. Sudan çıkmış balık gibi olduk. Ne halkla nasıl konuşulur, ne mikrofona nasıl konuşulur, kendimizi nasıl anlatırız hiçbirini bilmiyorduk. O zamandan bu zamana kadar mecburen nasıl konuşulması gerektiğini öğrendik. Bizim adımıza hepsini mükemmel yapıyordu. ‘Barış Manço’yu arıyor musunuz’ diye soruyorlar; Barış Manço benim için her zaman sahnenin bir köşesinde duruyor. Bir tarafta Cem Karaca, diğer tarafta Bahadır duruyor. Onların orada durduğunu bilmesem benim zaten sahnede işim yok. Öyle bir misyon bu.”

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları