loading
close
SON DAKİKALAR

Kürtçe tabelalara özgürlük!

Kürtçe tabelalara özgürlük!
Tarih: 06.07.2012 - 10:41
Kategori: Sağlık, Yaşam

BDP Özalp İlçe Başkanı hakkında Kürtçe tabela astığı için açılan dava, yasa değiştirtti...

Anayasa Mahkemesi, Siyasi Partiler Kanunu’ndaki yasaklara uymayanlara en az 6 ay ceza verileceğine ilişkin hükmü iptal etti.

TBMM 6 ay içinde yeni düzenlemeye gitmezse, Kürtçe tabela asanlara ceza verilemeyecek.

BDP’nin Van Özalp İlçe Başkanı Yakup Almaç, 6 Ocak 2011’de parti binası önünde Kürtçe bir konuşma yaptıktan sonra Türkçe olan ilçe başkanlığı tabelasını Türkçe ve Kürtçe ifadelerin yer aldığı yenisiyle değiştirdi. Bunu üzerine Almaç hakkında, SPK‘nın (Siyasi Partiler Kanunu’nun) 117. maddesi kapsamında en az 6 ay hapis cezası istemiyle dava açıldı.

Davaya bakan Özalp 1. Asliye Ceza Mahkemesi, SPK’nın 117. maddesinin, “Bu kanunun dördüncü kısmında yazılı yasak fiilleri işleyenler, fiil daha ağır bir cezayı gerektirmediği takdirde, altı aydan az olmamak üzere hapis cezası ile cezalandırılırlar” hükmünün iptali için AYM’ye başvurdu.

Başvuruda, söz konusu düzenlemede, “suçun kimler tarafından işlenebileceği açıkça belirtilmediği ve hukuk güvenliği ile belirlilik ilkelerine aykırı hareket edildiği” savunularak düzenlemenin Anayasa’ya aykırı olduğu için iptal edilmesi istendi.

AYM: Düzenleme açık değil

Anayasa Mahkemesi’nin dünkü Resmi Gazete’de yayımlanan kararıyla talep kabul edildi ve madde 4’e karşı 10 üyenin oyuyla iptal edildi. AYM kararında yasak öngören kısımda yer alan maddelerde bulunan fiillerin hangi hallerde suç teşkil edeceğinin yeterli açıklıkta öngörülebilir olmadığına dikkat çekilerek, “Çünkü doğrudan siyasi parti tüzel kişiliğini muhatap alan yasakların kişi hakkında yaptırıma dönüşmekte, suçu işleyenlerin parti sıfat ve konumu dikkate alınmamakta ve gerçek kişilerce yeterli derecede öngörülebilir olmamaktadır” denildi. AYM, bu yüzden kuralın Anayasa’nın suç ve cezalara ilişkin esaslarına aykırı olduğu gerekçesiyle iptal edildiğini bildirdi.

Mahkeme, hukuksal bir boşluk doğmaması amacıyla, iptal kararının yürürlüğe girmesini yeni bir düzenleme yapılması için 6 aylığına erteledi.

İptal kararına göre Meclis’in hangi fiile ne kadar ceza verileceğine ilişkin ayrıntılı bir düzenleme yapması gerekecek.

Cezaları yeniden belirlenecek suçlar

AYM’nin iptal kararına göre Siyasi Partiler Kanunu’nun dördüncü kısmında yeni düzenleme yapılması gereken suçlar şunlar:

- Devletin Cumhuriyet olan şeklini, laik, demokratik, hukuk devleti niteliklerini, ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü, Anayasa’nın devletin diline, bayrağına, milli marşına ve başkentine dair hükümlerini ve Anayasa’daki diğer temel demokratik hükümleri değiştirmek için faaliyet yürütmek.

- Bölge, ırk, belli kişi, aile, zümre veya cemaat, din, mezhep veya tarikat esaslarına dayanmak veya adlarını kullanmak.

- Sosyal bir sınıfın diğer sosyal sınıflar üzerinde egemenliğini amaçlamak.

- Türkiye Cumhuriyeti’nde milli, dini kültür, mezhep, ırk veya dil farklılığına dayalı azınlık bulduğunu ileri sürmek.

- Türk dilinden veya kültüründen başka dil ve kültürleri korumak.

- Tüzük ve programlarında, kongrelerinde, açık veya kapalı toplantılarında, mitinglerinde, propagandalarında Türkçe’den baska dil kullanmak.

- Laikliğin değiştirilmesi ve halifeliğin yeniden kurulmasını istemek.

- Dini ve dince kutsal sayılan şeyleri istismar etmek, dini gösteri düzenlemek, Diyanet İşleri Başkanlığının kaldırılmasını istemek.

- Üyelerine üniforma giydirmek ve güvenlik kuvvetlerinin görevlerini üstlendirmek

- Komünist, anarşist, faşist, teokratik, nasyonal sosyalist, din, dil, ırk, mezhep ve bölge adlarıyla veya aynı anlama gelen adlarla parti kurmak.


ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları