loading
close
SON DAKİKALAR

'Kurtuluş Savaşı devam ediyor' diyenlere İsmet Paşa'dan cevap

'Kurtuluş Savaşı devam ediyor' diyenlere İsmet Paşa'dan cevap
Tarih: 28.01.2017 - 14:39
Kategori: Söyleşi

İsmet İnönü, bir söyleşi sırasında kendisine sorulan 'Kurtuluş Savaşı devam ediyor mu?' sorusuna, "Kurtuluş Savaşı devam ediyor demek, o zamanki gibi fevkalade usullere müracaat etmek lazımdır zannedenlerin dümen suyuna girmek demektir" cevabını veriyor.

1970 yılında Gazeteci Örsan Öymen'in İsmet İnönü ile yaptığı bir söyleşide, Öymen'in 'Kurtuluş Savaşı devam ediyor?' mu sorusuna, İsmet Paşa, "Kurtuluş Savaşı devam ediyor lafı başka, bugünkü meseleler geçen meselelerden daha az önemli değildir başka. Kurtuluş Savaşı devam ediyor demek, o zamanki gibi fevkalade usullere müracaat etmek lazımdır zannedenlerin dümen suyuna girmek demektir. Bugünkü usuller, demokratik usuller içinde, meşgul olduğumuz meselelerin önemi Kurtuluş Savaşındaki meseleler kadar önemlidir" cevabını veriyor.


Örsan Öymen'in İsmet İnönü ile yaptığı o söyleşiden bir bölüm:


Örsan Öymen – Paşam Türkiye’nin sorununu bir tek cümle ile bugün ifade etseniz?

İsmet İnönü – Bugünkü meselesi Türkiye’nin milli mücadelenin başında olduğu kadar önemlidir diyorum. Nedir milli mücadelenin başında olan? Memleket imar olacak, millet bin bir ihtiyaç içindedir ve dış alemde ufukta tahmin olunmaz tehlikeler vardır. Bunların hepsi var bugün ve kimsenin umurunda değil.

Örsan Öymen – O zaman Kurtuluş Savaşı devam ediyor?

İsmet İnönü – Kurtuluş Savaşı devam ediyor lafı başka, bugünkü meseleler geçen meselelerden daha az önemli değildir başka. Kurtuluş Savaşı devam ediyor demek, o zamanki gibi fevkalade usullere müracaat etmek lazımdır zannedenlerin dümen suyuna girmek demektir. Bugünkü usuller , demokratik usuller içinde, meşgul olduğumuz meselelerin önemi Kurtuluş Savaşındaki meseleler kadar önemlidir.

Örsan Öymen – Ben de mecazi anlamda sordum zaten.

İsmet İnönü – Mecazisi olmaz bunun. Benim ağzımdan mecazi mana çıkmaz.

Örsan Öymen – Paşam biz size soru sormaya geldik, siz bizi terlettiniz.



Söyleşinin videosu:





Vişne Haber Ajansı

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları