loading
close
SON DAKİKALAR

KYK bursu yetmiyor: Öğrenciler okumak için çalışmak zorunda

KYK bursu yetmiyor: Öğrenciler okumak için çalışmak zorunda
Tarih: 08.12.2019 - 09:31
Kategori: Gündem

KYK bursuna yapılan zam oranı yetersiz kaldı. Öğrenciler yurt, yemek, ulaşım gibi zorunlu harcamalarını dahi karşılamakta zorluk yaşarken, kredi alan öğrenciler ise şimdiden borçlarını nasıl ödeyeceklerini düşünüyor

KYK bursuna yapılan zam oranı yetersiz kaldı. Özellikle büyükşehirlerdeki öğrenciler, yurt, yemek, ulaşım gibi zorunlu harcamalarını dahi karşılayamadıkları için miktarı yeterli bulmuyor. İzmir’in Bornova ve Buca ilçelerinde yoğun olarak yaşayan öğrenciler, geçim sıkıntılarını BirGün’e anlattı. Bu sene de yeterli zammın yapılmadığını düşünen öğrenciler nasıl geçineceklerini bilmiyor. KYK kredisi alan öğrenciler ise daha şimdiden borçlarını nasıl ödeyeceklerini düşünüyor.

Birgün'den Arda Özarda'nını haberine göre KYK kredisi aldığını ve çok pişman olduğunu, iş hayatına girer girmez büyük bir borcunun olacağını söyleyen hukuk öğrencisi Burak Yaramış, “Üniversiteye başladığımdan beri çalışıyorum. KYK kredisi alıyorum. Kredi sisteminin daha rahat bir şekilde uygulanabilmesi için işsizlik oranının düşürülmesi ve iş istihdamının arttırılmasının gerektiğini düşünüyorum. Öğrenciye onca borçlu külfete sokabilmek öncelikli bir güvence verilmesinin gerektiği kanısındayım. Kendim kredi alıyorum ama pişmanım ve tavsiye de etmiyorum. Kendimi çalışma durumunda hissediyorum” dedi.

Öğrenci seçimleri adil değil

Geçinebilmek için üniversiteye girdiğinden beri çalıştığını söyleyen gazetecilik öğrencisi Muhammed Gökçe, burs ve kredi için öğrenci seçimlerinin adil olmadığına değindi. “Çalışmaya o kadar muhtaç durumu geliyoruz ki sigortasız bile çalışmayı kabul etmek zorunda kalıyoruz” diyen Gökçe, şunları aktardı:

“Durumu iyi insanlara burs çıkarken, yüksek makamlarda tanıdığımız olmadığı için bana KYK kredisi çıktı. Yaklaşık 4 yıldır kafelerde, kıraathanelerde çalışıyorum. Yaklaşık 500 lira para alıyoruz ve bizden bu parayla her şeyi yapabilmemizi bekliyorlar. Oturduğumuz evin kirası, yol paramız ve daha bir sürü giderimiz var. Çok anlamsız bir şekilde hükümet bana bu parayı verip birde benden geri alıyor sonrada ‘biz öğrencileri okutuyoruz’ diyor. Benim okuldan istenilen kaynak kitapları alabilmem için çalışmaya ihtiyacım var."

Bilgisayar ve öğretim teknolojileri eğitimi öğrencisi Kübra Şahin ise, hem okuyup hem çalışmanın zorluklarına değindi. Yozgat’ta İzmir’e üniversite okumak için gelen Şahin, “Okuduğum şehirde yaşayabilmek, kalabilmek ve en önemlisi eğitimimi alabilmek için çalışmaya karar verdim. Hem okuyup hem çalışmak hiç kolay değil. İşte çok yorulduğum için bazen derslerimden istediğim verimi alamıyorum. Ben de diğer öğrenciler gibi gençlik dönemimde gezip, eğlenmek isterdim fakat malum koşullar bizi kafelere ya da kıyafet mağazalarına çalışmak üzere tıkıyor” ifadelerinde bulundu.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları