loading
close
SON DAKİKALAR

Lafla peynir gemisi yürümüyor Bakan Bey

Lafla peynir gemisi yürümüyor Bakan Bey
Tarih: 12.02.2012 - 11:03
Kategori: Sendika

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in Türk-İş’i ziyaretinde yaptığı açıklamalar Savranoğlu işçilerinin tepkisini çekti.

Bakan Çelik, güçlü sendikalardan yana olduğunu belirtmiş, “Örgütlü toplumun oto kontrol açısından da önemli olduğunu, kayıtdışılığın ilacının örgültü toplum olduğunu bir kez daha ifade etmek istiyorum” demişti. Yaklaşık 120 gündür işten atmalar, sürgünler, baskılar, maddi ve manevi saldırılara karşı direnen Savranoğlu işçileriyse Faruk Çelik’in açıklamaları karşısında şaşkına döndü.

Faruk Çelik’in ziyaretinden iki gün önce direnişteki işçiler, Deri-İş Genel Başkanı Musa Servi, Tuzla ve İzmir Şube başkanlarıyle Meclise gitmişler, burada Abdullah Levent Tüzel ile basın açıklaması yapmış, ortadan da Türk-İş’e giderek hazırladıkları dosyayı Başkan Mustafa Kumlu’ya vermek istemişlerdi. Ancak onunla görüşememişlerdi.

Deri-İş İzmir Şube Başkanı Makum Alagöz “Yaklaşık 120 gündür de bu kapının önünde bu işçiler direniyor. Sendikaya üye oldukları için başlarına her şey geldi. Afakî konuşmanın bir anlamı yok. Bakan Ergun Atalay’la görüştük. Hazırladığımız dosyayı ona verdik. Umarım onu okumuşlardır ve Bakan Çelik’e söylemişlerdir. Bu işyerinde Anayasa ihlali var, Türk Ceza kanununa karşı işlenmiş suçlar var. Her türlü suçu işleyen Mehmet Sina Savranoğlu ne Çalışma Bakanlığı ne de başka kimse tarafından görülmek istenmiyor” diye konuştu

Makum Alagöz örgütlenme önünde çok fazla engelin olduğunu, Çalışma Bakanlığının bu konularda sorumluluğunun çok fazla olmasına rağmen, sorunları çözmekten uzak olduğunu belirterek “Bu güne kadar Bakan Çelik hangi müfettişi bu fabrikaya göndermiş. Hangi müfettiş bizimle görüştü? Bunları sormak lazım. Gazetede okuduğumuz kadarı ile çok güzel şeyler söylemişler ama sadece 11 Aralıktaki Türk-İş seçimlerine endeksli diye düşünüyorum. Örgütlenme istiyor ve destekliyorlarsa hiç uzaklarda aramasınlar Kampana var, burada Savranoğlu, Hugo Boss var, buralarda fiili mücadeleler var.  Bakan da başbakan da söylerken rahatça söylüyor destekliyoruz diye ancak fiiliyatta öyle olmuyor.
Görevlerini yerine getirmiyor, yapmaları gerekeni yapmıyorlar. Gelsinler buradaki 60 işçiye anlatsınlar bakalım ne anlatacaklar, ne dinleyecekler. Buradaki işçilerin sıkıntısını derdini dinlesin, gerçekler ile söyledikleri benzer değil” diyor.

Savranoğlu işçilerinden Mustafa Kuruğolu, Bakanlığın hukuksuzlukları görmezden geldiğini ve işverenlere göz yumduğunu belirterek, “Örgütlenme güzel bir şey, bakanın açıklaması da hoş, bide başbakanımızın dediğini yaptık ancak şu anda yaklaşık 120 gündür çadırdayız. Hepimiz haksız yere işten atıldık. Yasalarda yazan hakların altını doldurmaları, Anayasanın çiğnenmesine, hukuksuzluk yapılmasına müsaade etmemeleri lazım.  Bütün işçiler sendikalaşmak istiyor fakat yasal anlamda bunun altını doldurmaları lazım. Bize böyle bir zulüm yapılmaması lazım. Lafla peynir gemisi yürümüyor” diye konuştu. 

Esra Baysal (Direnişteki Savranoğlu işçisi): Biz de bugün Faruk Çelik’in söylediklerini okuduk. Örgütlenmenin yanında olduğunu ve sonuna kadar desteklediğini vurguluyor fakat, sadece biz değil bütün işçiler aynı sorunla karşı karşıya. Bizde Hugo Boss işçileri de işten çıkarıldılar ve aynı mücadeleyi veriyor. Sürgüne gittik, geldik, hala mücadelenin içerisindeyiz. Bizim haklı olduğumuzu en azından bizi desteklediğini söyleyen sorumlular göstersin. Gerçekten yanımızda olmak için çaba sarfetsinler. Sözde sizin yanınızdayız deyip bizim için hiçbir şey yapmamaları ve bizi görmezden gelmeleri bizi gerçekten üzüyor. Bu bizim anayasal hakkımızsa ve bakan bile destekliyorsa bu hakkımızı bize de aynı desteğin sunulmasını ve bizim arkamızda durmalarını istiyoruz.



Bahar Aslan (Direnişteki Savranoğlu işçisi): Faruk Çelik’in bu konuşmalarını işverenler ciddiye almıyor. 2 sendikaya üye olabilirsiniz diyorlar ama biz sadece bir tanesine olduk ve başımıza gelmeyen kalmadı.  Eğer gerçekten söylediklerinde samimi iseler işte bizler buradayız, haklarımızı çiğneyenlerde burada.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları