loading
close
SON DAKİKALAR

Lahdi kaçakçıdan kurtaran ekibe ödül yerine sürgün

Lahdi kaçakçıdan kurtaran ekibe ödül yerine sürgün
Tarih: 12.02.2012 - 21:03
Kategori: Kültür & Sanat

Milas’ta kaçakçıların yağmalamak istediği 2400 yıllık son derece değerli lahdi bulan ekip ödüllendirildi!..

Muğla İl Jandarma Komutanlığı’na bağlı istihbarat birimleri, 31 Temmuz 2010’da Milas İlçesi’nde son yılların en büyük kaçakçılık olayını ortaya çıkardı. Jandarma, MÖ 390 yıllarından kalan ve Karia Kralı Mausolos’un babası Hekatomnos’a ait olduğu anlaşılan lahdin kaçakçılarca satılacağı ihbarını aldı. Jandarma, büyük gizlilik içinde yürütülen operasyonla anıt mezarı soyulmaktan son anda kurtardı ve arkeoloji dünyasına kazandırdı. “Yüzyılın arkeolojik keşfi” olarak nitelendirilen anıt mezarın korunması için de Kültür Bakanlığı hemen kazı çalışması başlattı.

GÖREVLİLERE SORUŞTURMA AÇILDI

Böylesine ses getiren bir tarihi eseri kaçakçıların elinden kurtardıkları için tebrik edilmeyi bekleyen görevlilerse adeta cezalandırıldı. Operasyonda görev alan jandarma elemanları ve arkeologlar hakkında soruşturma açıldı.

MÜZE MÜDÜRÜ ÖDEMİŞ'E TAYİN EDİLDİ

MİLAS İlçe Jandarma Komutanlığı’ndaki 2 istihbarat görevlisi “polis bölgesinde” operasyon yaptıkları gerekçesiyle başka yerlere tayin edildi. Milas Müze Müdürü Erol Özen ise operasyon hakkında Milas Kaymakamı’na yazılı bilgi vermediği için Ödemiş’e tayin edildi. Özen, kendi isteğiyle emekliliğe ayrıldı.

ARKEOLOGLARA SORUŞTURMA

ÖZEN’in yerine Milas Müzesi’ne müdür olarak Ali Sinan Özbey’in atanmasının ardından, müzedeki 2 uzmanın daha başka yerlere tayini çıktı. Ayrıca Ege Üniversitesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyeleri olan Yrd. Doç. Dr. Aytekin Erdoğan ve Dr. Mehmet Nezih Aytaçlar’ın da danışmanlık görevlerine son verildi. Bunların yanı sıra yine lahdin bulunmasında katkı sağladığı bildirilen Türkiye Taş Kömürü İşletmeleri’ne bağlı bazı arkeologlar hakkında da soruşturma yürütüldüğü öğrenildi.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları