loading
close
SON DAKİKALAR

Laodikya'da çıkan yangın sabotaj mı?

Laodikya'da çıkan yangın sabotaj mı?
Tarih: 12.02.2012 - 16:09
Kategori: Kültür & Sanat

Yangının 4 ayrı yerde aynı anda başlaması sabotaj ihtimalini güçlendiriyor

Denizli’de bulunan Laodikya ankit kentinde çıkan yangının kazı alanında hasara yol açmadığı, ama stadyum başta olmak üzere henüz gün yüzüne çıkarılmayan yerlerdeki tarihi eserlere zarar verdiği öğrenildi. Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek, şunları kaydetti:

"Burada çok iyi bir flora vardı, yangınla onlar tahrip olmuş durumda. Laodikya antik kenti 1. derecede sit alanı, ama içerisinden yüksek gerilim hatları geçiyor. 2008’de çıkan yangında bilirkişiler elektrik direklerinden çıkan kıvılcımların yangına neden olduğu konusunda rapor hazırlamışlardı. O günden bugüne kadar bütün girişimlerimize rağmen bu hatlar kaldırılmadı. İzmir 2 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun da kaldırılması konusunda kararı var. Daha önce 3 defa yazdım, 20 gün önce de hatların kaldırılması için yazışma yaptım ama inşallah bundan sonra hatlar kaldırılır. Yangının sabotajdan mı, elektrik direklerinden çıkan kıvılcımdan mı kaynaklandığına ancak uzmanlar inceledikten sonra karar verilecek."

Yangının 4 ayrı yerde aynı anda başlaması sabotaj ihtimalini güçlendiriyor.

KİMLİK KARTI

Tarihi: Eski Tunç Çağı (MÖ 3000)
Kuruluşu: MÖ 3. yy. I Seleukos Kralı II. Antiokhos, karısı Laodikya adına kurdu. Erken Bizans’ta (M.S. 5-7. yüzyıl) en kutsal 7 Hıristiyan kentinden biri.
Terk edilişi: MS 7. yüzyıldaki depremden sonra.

AA

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları