loading
close
SON DAKİKALAR

Libya, yarın sandık başına gidiyor

Libya, yarın sandık başına gidiyor
Tarih: 06.07.2012 - 16:17
Kategori: Dünya

Libya halkı, 14 ay süreyle görev yapacak 200 sandalyeli Kurucu Meclis'i belirlemek üzere yarın sandık başına gidecek...

Libya'da 120'si bağımsız, 80'i parti listelerinden seçilen vekillerden oluşacak 200 sandalyeli Kurucu Meclis, ilk oturumunda başkanını belirleyecek ve bir ay içerisinde başbakan ve Anayasa Komisyonu'nu seçecek. Anayasa Komisyonu'nun 120 gün içinde anayasayı hazırlaması öngörülüyor.

Yüksek Seçim Kurulu'nun verdiği bilgilere göre, nüfusu 7 milyona yaklaşan ülkede, 1 milyon 571 bin 580'i erkek, 1 milyon 294 bin 357'si kadın olmak üzere toplam 2 milyon 865 bin 937 kayıtlı seçmen oy kullanacak. Seçmenlerin 699 bin 355'i başkent Trablus'ta, 330 bin 66'sı ise ülkenin ikinci büyük kendi Bingazi'de kayıtlı.

Ülkede Yüksek Seçim Kurulu'na kayıtlı 2 bin 639 bağımsız aday ve 374 siyasi oluşum yer alıyor. Libya'da bir siyasi oluşum ya da partinin ülkenin bütün il ve ilcelerinde örgütlenmesi gibi bir zorunluluk bulunmuyor.

Seçmenler 13 seçim bölgesine ayrılan ülkede oylarını bin 584 seçim merkezindeki 6 bin 629 salonda kullanacak. Trablus'taki seçim merkezlerinde bin 627, Bingazi'deki seçim merkezlerinde ise 839 salon yer alıyor.

Siyasi Partiler

Libya'daki seçimlerde yarışan çok sayıda siyasi parti olmasına rağmen ''İslami'' ve ''liberal'' eğilimli partiler çoğunlukta bulunuyor. Müslüman Kardeşler Hareketi'ne yakınlığı ile bilinen Adalet ve Yapılandırma Partisi, İslami eğilimli partilerin içerisinde öne çıkıyor. Muammer Kaddafi döneminde siyasi tutuklu olarak ceza evinde yatan Muhammed Savan'ın Genel Başkanı olduğu parti, 73 adayla seçimlere giriyor.

İslami eğilimli bir diğer parti de Libya'nın öne çıkan din adamlarından Ali Salabi'nin desteklediği el-Vatan Partisi ancak, partide henüz genel başkan bulunmuyor. Libya'nın devrim sonrası ilk başbakanı Mahmud Cibril'in başkanlığında toplanan 58 siyasi oluşumdan oluşan Ulusal Güçler Birliği Partisi, liberal eğilimli bir siyasi parti olarak tanımlanıyor. Ülke dışındaki Libyalılar arasında geniş bir destekçi kitlesi bulunan parti, 70 aday ile seçimlerde yarışacak.

1981'den bu yana Libya'nın devrik lideri Muammer el-Kaddafi'ye muhalefet yürüten Muhammed el-Migaryef'in Ulusal Cephe Partisi de seçimlerde, uzun yıllar Kaddafi'ye karşı verdiği demokrasi mücadelesinin meyvelerini toplamayı ümit ediyor. Parti seçimlerde 45 aday ile yarışacak.

Öne çıkan büyük partiler arasında Abdurrahman Süveyhili'nin Ulusal Birlik Partisi de 60 aday ile halen bir genel başkanı olmayan el-Umme el-Vasat Partisi ise 43 aday ile seçimlerde yarışacak.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları