loading
close
SON DAKİKALAR

LPG'li Araçlara Dikkat!

LPG'li Araçlara Dikkat!
Tarih: 11.02.2012 - 19:09
Kategori: Özel Haberler

TMMOB Makina Mühendisleri Odası İstanbul şubesi yaptığı yazılı açıklamada; Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın LPG'li araçlarda 'Gaz Sızdırmazlık Raporu'nu zorunlu evraklar listesinden çıkarması...

LPG'li araçlar trafikte tehlike saçıyor. LPG'li araçlarda 'Gaz Sızdırmazlık Raporu'nun yılbaşından itibaren zorunlu evraklar listesinden çıkarılmasını eleştiren TMMOB Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın yeni genelgesinin LPG araç denetimlerinde gevşeme yaratacağını ve bu araçların bombaya döneceğini savundu.

TMMOB Makina Mühendisleri Odası İstanbul şubesi yaptığı yazılı açıklamada 30.01.2012 tarihinde Ataşehir Sahrayıcedit Mahallesinde park halindeyken yanan 34 CBV 25 plakalı araçla ilgili Şube tarafından yapılan incelemede, araçta LPG sisteminin takılı olduğu ancak Makina Mühendisleri Odası onayı olmadığının tespit edildiğini bildirdi.

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı AİTM Yönetmeliği uyarınca, araçların muayene istasyonlarında fenni periyodik muayeneleri öncesinde istenmesi gereken LPG Gaz Sızdırmazlık Raporu düzenleme çalışması 1999 yılından beri TMMOB Makina Mühendisleri Odası (MMO) tarafından başarıyla yürütüldüğünün belirtildiği açıklamada, şu hususlara dikkat çekildi:

"Makina Mühendisleri Odasına bağlı Makina ve Uçak Mühendisleri tarafından yapılan sızdırmazlık kontrollerinde, LPG tankından gaz borularına kadar her parça titizlikle ve en son teknoloji kullanılarak incelenmekte, standartlara uygun olmayan dönüşümlerin düzeltilmesi sağlanmakta ve kayıt altına alınıyor.

Bakanlığın Yeni Genelgesi LPG araç denetimlerinde gevşeme yaratacak. LPG’li araçlar bombaya mı dönecek?

Ulaştırma Bakanlığı’nın yayınladığı genelge ile LPG’li araçlara yönelik periyodik Gaz Sızdırmazlık raporunun yılbaşından itibaren zorunlu evraklar listesinden çıkarılması ve araç muayene istasyonlarında hafif kusur olarak nitelendirilmesi,  büyük bir tehlikeye ve karmaşaya neden olacağı gibi, bu genelge ile birlikte ‘merdiven altı’ imalatın yolu açılacak, birçok araç patlamaya hazır bomba gibi karayolunda dolaşacak.

Ataşehir’de yaşanan olayda olduğu gibi, bundan sonra yaşanacak olumsuz gelişmelerin ve hatta ölümlerin önüne geçebilmek için Bakanlık Genelgeyi acilen geri çekmelidir.

Odamızın görev ve yetki alanına giren hususlarla ilgili olarak, araçlarını LPG’li kullanıma dönüştürmüş araç sahiplerinin, can ve mal güvenlikleri için yasal gerekliliklere dikkat etmesi gerekmektedir.

Dönüşüm yapan firmanın MMO’dan tescilli olup olmadığı, firmada MMO yetki belgeli bir mühendisin istihdam edilip edilmediği, dönüşümde kullanılan malzemelerin ilgili standartlara uygun olup olmadığı yurttaşlarımızın dikkat etmesi gereken hususların başında gelmektedir.

Yurttaşlarımızın yetkili firmalarda dönüşüm yaptırdıktan sonra MMO’nun düzenleyeceği Montaj Tespit Raporu onayını almaları ve özel araçların iki yılda bir, ticari araçların ise yılda bir kez gaz sızdırmazlık testlerini yine Odamıza yaptırmaları gerekiyor."

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları