loading
close
SON DAKİKALAR

Macaristan'dan 1.2 milyon dövizzedeye umut

Macaristan'dan 1.2 milyon dövizzedeye umut
Tarih: 12.02.2012 - 17:09
Kategori: Ekonomi

Macaristan Parlamentosu çok zor durumda olan 1,2 milyon dövizzedenin sesine kulak verdi.

10 milyon nüfusu bulunan Macaristan'da 1,2 milyon kişi geçtiğimiz yıllarda İsviçre frangı ve avro üzerinden büyük çoğunlukta ev kredisi olmak üzere otomobil kredisi almıştı. Geçtiğimiz 3 yıl içinde her iki dövizin de Macar parası forint karşısında aşırı değerlenmesiyle zor duruma düşen ve kredi dilimlerini ödemede zorluk çeken kredizedeler hükümetten yardım talebinde bulunmuşlardı.

Konuyu parlamentoya taşıyan Macaristan Başbakanı Viktor Orban ve hükümeti, İsviçre frangı kredisi olanların kredisini 1 frank 180 forint, avro kredisi olanların kredisini ise 1 avro 250 forinte sabitleştirdi.

Parlamentodan onay alan yeni kanunla beraber, bundan böyle kredi dilimleri neredeyse iki takına çıkan kredizedeler rahat bir nefes aldılar. Döviz kredi borcu olanlar istedikleri takdirde borçlarını forint kredisi alarak İsviçre frangı kredisini 180, avro kredisini ise 250 forintten ödeyebilecekler.  

Hükümetin çıkardığı yeni kanunla birlikte ülkedeki bankalar adeta çılgına döndü. Bankalar Birliği yaptığı açıklamada, yeni kanunun Macaristan'daki bankaları iflasa sürükleyeceğini belirtti.

Macaristan'da bugün 1 İsviçre frangı 235 forint, 1 avro ise 283 forintten işlem görüyor.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları