loading
close
SON DAKİKALAR

Madenlerde 87 kişi öldü

Madenlerde 87 kişi öldü
Tarih: 12.02.2012 - 03:00
Kategori: Sendika

DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün, madenlerde meydana gelen iş kazalarına ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.

DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün, madenlerde meydana gelen iş kazalarına ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.

Buna gore, Konfederasyona bağlı Dev Maden-Sen'in 0cak-Aralık 2011 tarihleri arasında yaptığı araştırma sonucu, madencilik sektöründe meydana gelen kaza sayısı 111, ölümlü kaza 75, kazalarda ölen kişi sayısı 87 ve yaralananların sayısı ise 247 oldu. Böylece son 5 yılda toplam 400 madenci madenlerde yaşamını yitirdi.

Son 5 yılda ortaya çıkan tablonun ürkütücü olduğunu söyleyen Görgün, "Madencilik sektöründe taşeronlaşma ve güvencesiz çalışma koşulları mesleki eğitim ve birikimi yok etmiş, iş sağlığı ve güvenliği önlemlerini de nerdeyse tamamen ortadan kaldırmıştır" dedi. 

Türkiye'de yüksek risk taşıyan, kuralsız ve denetimsiz çalışan, mühendislik bilim ve tekniğinden uzak, teknik elemanın gözetim ve denetimi olmaksızın, tamamen ilkel koşullarda çalışan pek çok maden firmasının ya taşeron ya da rödevans ilişkileri içinde üretim yaptığını söyleyen Görgün, "Bu tür işletmeler açısından iş sağlığı ve güvenliği uygulamaları tamamen maliyet kalemi olarak görülmekte ve maksimum karı elde etmek için en hızlı en acımasız üretim süreçlerini yaşama geçirme konusunda hiç tereddüt etmemektedirler" diye konuştu.

Bu nedenle, işçi sağlığı ve güvenliği açısından ILO'nun 176 Sayılı "Madenlerde Sağlık ve Güvenlik Sözleşmesi"nin zaman kaybetmeksizin imzalanması gerektiğini dile getiren Görgün, "Sendikal örgütlenmelerin önündeki engeller hızla kaldırılmalıdır. Mesleki eğitim, bilgi, birikim ve beceri sıkı denetime tabii tutulmalıdır. Denetim ve yaptırımlar ağırlaştırılmalı, hukuksal süreçler buna uygun hale getirilmelidir. Rodövans, taşeron üretim ve güvencesiz çalışma biçimlerine son verilecek yasal düzenlemelerin gerçekleştirilmesi için derhal adım atılmalıdır" dedi.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları