loading
close
SON DAKİKALAR

Mahkemeden, Bartın’daki termik santral için 'kamu yararı yok' kararı

Mahkemeden, Bartın’daki termik santral için 'kamu yararı yok' kararı
Tarih: 01.11.2020 - 09:29
Kategori: Çevre

Bartın’da Hema Termik Santrali için hazırlanan imar planlarını Zonguldak İdare Mahkemesi iptal etti. Mahkeme kararında, değişikliklerin planlama esaslarına, şehircilik ilkelerine, imar mevzuatına ve kamu yararına uygun olmadığını belirtildi.

Bartın Amasra’da yapılması planlanan Hema Termik Santrali için hazırlanan imar planlarını Zonguldak İdare Mahkemesi iptal etti. Kararı ‘zafer’ olarak değerlendiren Bartın Platformu, mücadeleye devam edeceklerini belirtti.

Bartın’ın Amasra ilçesi Çapak köyünde Hema Elektrik Üretim Anonim Şirketi tarafından yapılması planlanan termik santral için hazırlanan 1/5000 ölçekli nazım imar planı ve 1/1000 ölçekli uygulama imar planları Zonguldak İdare Mahkemesi tarafından iptal edildi. Danıştay 6. Dairesi’nin imar planlarına ilişkin yürütmeyi durdurma kararı vermesi ve yurttaşların talebi üzerine açılan davada mahkeme gerekçeli kararını açıkladı. Kararda; değişikliklerin planlama esaslarına, şehircilik ilkelerine, imar mevzuatına ve kamu yararına uygun olmadığını belirtti.

Orman alanları dönüştürülmemeli

BirGün'den Gökay Başcan'ın haberine göre; 55 yurttaşın Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na karşı açtığı dava sonucu mahkeme geçen yıl bölgede bilirkişi incelemesi yapılmasına karar verdi. Bilirkişiler raporunda, ‘orman alanlarının’ ‘enerji ve termik santral alanı’na dönüştürülmesi kararının, planlama, strateji, hedef ve plan hükümlerine aykırı olduğunu; planlama esasları, şehircilik ilkeleri, imar mevzuatı ve kamu yararına ise uygun olmadığını” tespit etmişti.

Bartın Platformu’ndan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Amasra’nın turizm, kent, tarih kültürüne aykırı olduğu, plan değişikliklerinin kamu yararına aykırı olduğu, kişiye özel değişiklik yapılmasına yargının geçit vermediği bir kez daha ortaya çıkmıştır. Biz yıllardır termik santrallarla mücadele ediyoruz. Etmeye de devam edeceğiz.”

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları