loading
close
SON DAKİKALAR

Maltepe Sahili’nin yok edilmesine büyük tepki!

Maltepe Sahili’nin yok edilmesine büyük tepki!
Tarih: 11.06.2012 - 14:06
Kategori: Sağlık, Yaşam

Maltepe sahilinin doldurularak yerine spor ve sosyal tesis yapılacağının belirtilen proje semt sakinleri tarafından protesto edildi...

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından Maltepe sahilinde başlatılan “Maltepe Dolgu Alanı Düzenleme ve Uygulama Projesi” sahile büyük zararlar verirken, ortaya ise büyük rant alanları çıkarılıyor.
 
İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından Maltepe sahilinin doldurularak yerine spor ve sosyal tesis yapılacağının belirtildiği proje, sahile ve denize büyük zararlar veriyor. Duruma tepki gösteren Maltepeliler, binlerce karşı imza toplayarak, bir protesto yürüyüşü gerçekleştirdi.

Halkın tepkilerine karşı proje sürüyor

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Yapı İşleri müdürlüğü tarafından 17 Kasım 2011 tarihinde ihale edilen “Maltepe sahil düzenlemesi 1. etap anroşman inşaatı plansız olarak; ilçe belediyesinin ve bölge halkının tüm karşı çıkmalarına rağmen Nisan ayının ortasından beri hızla devam etmekte.


 
Bu uygulamanın yapılabilmesi için dolgu alan ile ilgili bir imar planı bulunup bulunmadığı bile belli değilken böyle büyük boyuttaki bir deniz doldurması için başvurulması gereken Seyir Hidrografi ve Oşinografi Derneği tarafından da ilgili teknik çalışmaya ait hiçbir bilgi yok.



Sahil tel örgüler ve paravanlarla halka kapatıldı


AKM Yapı ve Cengiz İnşaat tarafından gerçekleştirilen proje, Maltepe sahilinin 2.5 kilometrelik kısmını, denizi doldurarak 400 metre genişletmeyi hedefliyor. 400 günde tamamlanması planlanan dolgu çalışmasından sonra, Büyükşehir Belediyesi Maltepe sahilinde kültür ve spor kompleksi inşa etmeyi planlıyor.

mltp12.jpg


Dolgu çalışması aynı zamanda hafriyat atıklarının denize dökülmesi yüzünden Maltepe sahilini kirletiyor. İmalatın tamamen taşlarla yapılacağı, hatta bu taşların ortalama büyüklükleri, kaplama taşları nevine kadar tarif edilmesine, ruhsatlı malzeme ocak alanlarından temin edileceği de açıkça belirtiliyor. Taş ocaklarından alınacak malzemede sağlamlık ve aşınma deneyi sonucunda yeterlilik gösteren kayalar kullanılması isteniyor.


Deprem riski var ama...

Bölge halkının fiziki gözlemleri ihale şartnamesine uyulmadığını ve neredeyse tamamen toprak ve moloz kullanıldığını ortaya çıkarıyor. Bu durum zaten deprem riski olan bölgedeki çalışmanın güvenliği konusunda da soru işaretleri uyandırıyor. Sahile inen Maltepeliler, Büyükşehir Belediyesi’nin hafriyat atıklarını denize dökmesiyle sahilde yaşanan büyük kirliliğe tanıklık ediyorlar. Gördükleri manzara karşısında isyan eden Maltepeliler, konuyla ilgili bir imza kampanyası başlattı ve 10 Haziran Pazar günü bir protesto eylemi gerçekleştirdi.



Maltepeliler taleplerini haykırdı

mltp32.jpgBirkaç günde kurdukları standlarda binlerce imza toplayan ve insanlara sahilde ne yapıldığını anlatan Maltepeliler, mücadelelerini daha da büyüteceklerini göstermek için, Maltepe meydanında başlayıp Atatürk caddesini ve Beşçeşmeler meydanını geçerek sahildeki İDO iskelesinde bir basın açıklaması gerçekleştirdiler. Eylemdeki talepler;

-Yapay ve kent suçu niteliğindeki “rant” projeleri yerine; var olan yeşil alanların ve kıyıların düzenlenerek halkın eşit ve serbest kullanımına açılmasını istiyoruz.

-Plan tadilatları ile yeşil alanlar, meydanlar yapılaşmaya açılarak yok edilirken, kamu kullanımına açık olması gereken kıyıların, göz boyayan projelerle yüzlerce metre doldurularak yağmalanmasının durdurulmasını istiyoruz.

-Yetkilileri bu talan ve yağma anlayışına son vermeye, doğayla barışık yaşamın gereklerini yerine getirmeye, bu doğrultuda somut adımlar atmaya çağırıyoruz.

-Herkesi, doğal ve çevresel değerleri korumak, yapılan yanlışlara yüksek sesle karşı çıkmak için, daha duyarlı olmaya, yaşam haklarını savunmaya, gelecek kuşaklara yaşanabilir bir dünya bırakmak için sorumlu davranmaya davet ediyoruz


İşte “Muhteşem” Proje

-Maltepe’de dolgu yapılacak alan Küçükyalı Balıkçığı Barınağı-Maltepe IDO iskelesi arasındaki 3.5 kilometrelik bir mesafede. Projeye göre denizde 1.095.000 m2’lik bir alan doldurulacak. Bu dolgu bugüne dek bu kıyılarda daha önce yapılan dolgunun yaklaşık 5 katı büyüklükte. İçinde yer alacak fonksiyonlar;

Spor adası : 250.000 m2, Çocuk dünyası : 95.000 m2, Spor bitki ve rekreasyon adası : 195.000 m2, Kültür ve aktivite adası : 185.000 m2, Eğlence adası : 100.000 m2, Çayır ve Gösteri alanı : 270.000 m2

-Küçükyalı-İdealtepe arası 300 metre derinliğe sahipken, İdealtepe-Maltepe arası 500 metre derinliğe kadar ulaşacak. Halihazırda Heybeliadaya olan 4.5 km mesafe 4 km’ ye düşecek.

solhaber

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları