loading
close
SON DAKİKALAR

Maltepe Sokak Kültür Merkezi girişimi, dayanışma kahvaltısı düzenliyor

Maltepe Sokak Kültür Merkezi girişimi, dayanışma kahvaltısı düzenliyor
Tarih: 28.09.2019 - 20:59
Kategori: Kültür & Sanat

Sokak Kültür Merkezi yeni yerinde yeniden kapılarını açıyor. Maltepe Sokak Kültür Merkezi girişimi, dayanışma kahvaltısı düzenliyor.

DAYANIŞMA KAHVALTIMIZA BEKLERİZ!!!

Neden sokak? Sanayi devriminden önce kentler, soyluların yaşadığı yerlerdi, kırlar ve civar yerler ise yoksullarındı. Sanayi devrimi olduğunda içinde dev fabrikaların ve bu fabrikaların hemen yanı başında derme çatma işçi barakalarının olduğu büyük kentler kuruldu. Ve sokaklarda. İnsanlar için fabrikalar ve ev arasında geçen yaşamının belki tek nefes aldığı yer oldu sokaklar. İşçilerin, emekçilerin, kadınların, öğrencilerin, çocukların yani bizim görece serbest kalabildiğimiz sokaklar ayrıca kendimize ait sorunları konuşabildiğimiz yegâne yerler oldu. Sadece konuşabildiğimiz değil örgütlenebildiğimiz dahası düşüncelerimizi eyleme dönüştürebildiğimiz yerler oldu sokaklar. Mesai saatinde işyerine daha sonra evlere hapsolduğumuzda sadece sokaklarda serbest kalabildik. Sadece sokakta sesimizi duyurabildik. Bütün büyük kavgaları, işçi eylemlerini, direnişleri sokakta gerçekleştirdik. Bütün barikatları sokakta kurduk. Gerçeği sadece sokakta söze ve eyleme dönüştürebildik. Sokakta kazandık sokakta yenildik. İnsanlarımız sokakta öldürüldü, sokakta yaşlandık, sokaklarda haykırdık. Sokak bizim, kitlelerin gözü, kulağı, aklı, yüreği oldu. Paylaşmamızın mekânları hep sokaktı. Villalarımız, tatil sitelerimiz yok ama sokaklarımız var. Ve biliyoruz ki bütün güzelliklere ancak bir sokaktan gidilebilinir.

Niye Maltepe Sokak Kültür Merkezi?

Biz uzun yıllardır Maltepe de yaşayan hayatın içerisinde yan yana duran ve bu duruş esnasında eksiğiyle, hatasıyla birbirine destek olan ve toplumsal mücadelenin de her alanında bu yönlerimizle var olmaya çalışanlarız. Yan yana duruyoruz, dayanışma içerisinde oluyoruz çünkü başka türlü yaşamak istemiyoruz. Bu yüzdende bizi başka türlü yaşamaya zorlayan, bireyselleştirmek için her türlü yöntemi deneyen egemen anlayışa, kültüre karşı direniyoruz. Bu kimi zaman daha sıkı ilişkilerle başarılabiliniyor, şimdiye kadar olduğu gibi; kimi zamanda daha örgütlü, kurumsal olarak yerine getiriliyor, yapmaya çalıştığımız gibi. İşte biz var olan egemen kültüre, yozlaştırılmış insan ilişkilerine karşılık; kendi toplumsal kültürümüzü, yozlaşmamış insan ilişkilerimizi yaşamak isteyen ve bunun için Sokak Kültür Merkezi diyenleriz!

Siyasal örgütlenmeler içerisinde siyasal mücadelenin gereklerini yerine getirmeye çalışıp, doğru bildiklerimizi yapmaya devam ederken, doğrudan siyasal mücadele alanından değil başka bir alandan, başka bir açıdan bakan ve faaliyet yürüten bir kültür, sanat, dayanışma kurumu oluşturmaya çalışıyoruz. Bu açıdan bakıldığında ilgilenilmesi, çözülmesi gereken küçük şeyler halledildiğinde hayatın kolaylaştığını ve hayatın diğer alanlarına müdahale olanağının arttığını göreceğiz. Maltepe özgülünde bizim gibi düşünen ama hayatları birbirine değmeyenleri buluşturmayı amaçlıyoruz. Bu türden sıkıntıları, dertleri paylaştığımız gibi, yapacağımız faaliyetle, etkinliklerle sevinci, neşeyi de paylaşmak istiyoruz. Paylaştıkça sıkıntımızın azalacağını, sevincimizin artacağını bilenlerdeniz; bunun için Sokak Kültür Merkezi diyenleriz!

Hayatı paylaşmanın çeşitli biçimlerini arayan, gündelik hayatın içerisinde nefes alabileceğimiz bir alan yaratmaya çalışanlarız. Zaten hep gündemimizde olan ve şimdi daha da odağına kilitleneceğimiz başta işçilere, emekçilere kadınlara, gençlere, çocuklara ve dahası kendimize yönelik kısa, orta, uzun vadeli kültürel, sanatsal projeleri gerçekleştirebilmek için Sokak Kültür Merkezi diyenleriz.

Bu projenin içinde yer alan, alacak olan herkesin gönüllülük temelinde yapacağı işler, katkıda bulunacağı çalışmalar var. Kendimizin dışında da katkı sunabilecekleri buraya yönlendirmek için çaba harcamamız gerekiyor. Çalışmalar girişim aşamasında da ve daha sonrada herkese açık tartışmalarla herkesin ulaşabileceği bilgilerle planlanıp örgütlenecektir. Yaratıcılık, yeni ilişkilerin kurulması, yeni çalışma alanlarının yaratılması bilgi ve tecrübelerden azami ölçüde yararlanılması açısından önemlidir. Bu önemi bilerek ve bunların kullanılabilmesi için Sokak Kültür Merkezi diyenleriz!

Maltepe Sokak Kültür Merkezi girişimi, uzun bir zamandır kendileri için Maltepe de bu türden bir olanağın eksikliğinin sorumluluğuyla davrananlar tarafından oluşturulmuştur ve bu ihtiyacı onaylayan herkese açıktır. Şekillendiği sosyal çevreye dayanarak örgütlenmeye başlanan ve belli bir süre bu çevrede yoğunlaşması doğal olan bu girişim kendisi için bir çelişki olan bu durumu aşarak ilerleyecektir. Zaman içerisinde daha geniş kesimleri kapsayan, daha gelişkin daha güçlü bir Sokak Kültür Merkezi hedefimizdir.

İşte başka sokaklardan da yola çıkanlar hemen ileride, belki de aramızda, yanı başımızda ama sokakta her biri. Hepimiz sıradan insanlarız ve sıra dışı bir şeyler yapmazsak, yapamazsak sokakların kirleneceğini biliyoruz. Şimdi belki sadece aklımızı, yüreğimizi giderekte eylemlerimizi birbirine ekleyerek, çoğaltarak adımlamaya başlayalım ama sürekli hızlanarak. Bakın özgürlüğümüz orada bütün sokakları birleştiren sokağımızda.

‘HEP BERABER GÜNEŞİN SOFRASINDA’ DİYEBİLMEK İÇİN BU DAVET BİZİM!

Maltepe Sokak Kültür Merkezi girişimi Kahvaltısı; Maltepe Yalı Mahallesi, Beşçeşmeler sokak No: 2B Libertad Kafe'de 29 Eylül 2019 Pazar günü Saat: 10.00'da gerçekleşecek.

Kaynak : www.istanbulgercegi.com - Dilfiraz Değerli

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları