loading
close
SON DAKİKALAR

Mansur Yavaş 'Akıllı Taksi'nin prototipini tanıttı

Mansur Yavaş 'Akıllı Taksi'nin prototipini tanıttı
Tarih: 13.11.2019 - 15:29
Kategori: Yerel

Bir seçim vaadini daha gerçekleştiren Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, “Akıllı Taksi Projesi”nin ilk prototipini basın mensuplarına tanıttı.

Uygulamanın Türkiye'de ilk defa Ankara'da hayata geçirileceğini belirten Mansur Yavaş, teknoloji sisteminin Başkent’te hizmet veren 7 bin 701 taksici esnafına ücretsiz olarak dağıtılacağı müjdesini verdi.

GÜVENLİK BAŞTA OLMAK ÜZERE BİRÇOK YENİLİK GELİYOR

Projenin sadece taksici esnafına değil müşterilere, belediyelere ve şehir ulaşımına çeşitli faydalar sağlayacağına dikkat çeken Yavaş, taksilere entegre edilecek teknoloji sistemi sayesinde müşterilerin daha rahat ve güvenli ulaşım hizmeti alacağını söyledi.

Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Masnur Yavaş, Çalışmalar tanımlanınca Ankara'daki 7 bin 701 taksiciye ücretsiz olarak dağıtılacak. Bunun finansmanı da belediyeden çıkmayacak. Yaptığımız sözleşmeler doğrultusunda internet kullanımı, sözleşmenin uzun süreli verilmesi ve reklam anlaşmalarıyla ücretsiz olarak takılacak. Bunun şoför esnafına faydası var. Bunun müşteri için bir takım yaraları var. Belediye ve şehir ulaşımı açısından faydası olacak. Akıllı Ankara Projesini uygulamamız için yardımcı olacak. Taksilerin ön ve arka kameraları olacak. İçişleri Bakanlığı'nın aradığı standartlarda bu uygulama içerisinde var. İçişleri ile entegre tamamlandığı zaman Allah korusun kaza yaptığı zaman aracın dışındaki görüntüler olduğu gibi içindeki görüntüleri de göreceğiz” dedi.

Aynı zamanda taksici esnafının can güvenliğinin sağlanmasına da katkıda bulunacak sistemde panik butonları yer alacak. Müşteri ya da sürücü herhangi bir acil durum karşısında “panik butonu”na bastığında Çağrı Merkezi otomatik olarak devreye girecek ve acil durum emniyet güçlerine bildirilecek.

Takside bulunan kameralar, Emniyet birimleri için İçişleri Bakanlığı genelgesi kapsamında yüz tanıma yapılmasını ve aranan kişilerin tespitini de kolaylaştıracak. Taksi içerisinde ve dışarısında herhangi bir olay anında şoför ve yolcu tarafındaki panik butonuna basıldığında olay görüntüleri kayıt altına alınabilecek.

BAŞKENT TRAFİĞİNE ALTERNATİF ÇÖZÜM

        Sistemin çalışma yöntemine ilişkin bilgi de veren Mansur Yavaş, şöyle konuştu: 

“Örneğin; internet vasıtasıyla şu anda Ankara'da trafikte kaç taksinin olduğunu göreceğiz. Bu bizim trafiği düzenli şekilde idare etmemize yarayacak. Sadece dolmuşlar kalıyor. Onlarla da görüşeceğiz. Onlar da sisteme dahil olduğunda trafik sıkışıklığı azaldığı gibi yolcu konforu da artacak. Taksileri de sisteme dahil ettiğimizde şehir içi trafiği rahatlayacak.

Şöyle ki; durak harici taksiler trafikte müşteri bekliyorlar. Artık müşteri beklemeyecekler. Müşteri onları bulacak. Yine duraktan taksi çağırmak için bu uygulamayı indirdiklerinde istedikleri taksiyi çağırabilecekler. Dolayısıyla trafikteki dolaşım daha az olacak.”

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, taksi ücretlerinin ayarlanması konusuna da açıklık getirerek, “Taksi ücretlerine zam geldiği zaman esnaf 450 liraya ayarlama yaptırıyordu. Bu ayarlamaya gerek kalmayacak. Otomatik güncellenecek. Ayrıca taksicilerimiz reklam alabilecekler. Buradan ilave para kazanabilecekler” dedi.

AKILLI KART

Ankara’da akıllı kent uygulamalarını hayata geçirmeyi sürdüreceklerinin altını çizen Mansur Yavaş, “Akıllı Kart yakında devreye giriyor. Mobil uygulamamızla müşteriler, akıllı kartlarla taksi ücretini ödeyebilecek, gittikleri yolu görebilecek. Kestirmeden mi gidiyor, yolu uzatarak mı gidiyor bunu görebilecek. Ankara'da böyle bir şikayet olmadı ama yine de müşterinin daha güvenli seyahat etmesi sağlanacak. Taksiyi eğer uygulama üzerinde çağırdıysa, hangi taksicinin geldiğini görecek, plakayı görecek, aracın modelini görecek ve o araca bindiğinden itibaren de kaç lira ödeyeceğini peşinen görecek. Yakında ihalesi yapılacak. Sponsor olacak şirketlerle de görüşmelerimiz tamamlandı” diye konuştu.

“Akıllı Taksi Projesi” uygulamasıyla taksi içerisinde unutulan kayıp eşyalar yer ve konum bilgisi alınarak sahibine iade edilebilecek. Taksilere yerleştirilecek tabletlerdeki yazılımın yabancı dil desteği sayesinde Ankara'ya gelen turistler kadar taksici esnafının da iletişim problemi ortadan kalkacak.

ANKARAKART İLE ÖDEME

Sistem sayesinde müşteri seyahat bilgilerini araç içerisindeki tabletlere girerek, yolculuk esnasında ödeyeceği tutarı öğrenebilecek.

Nakit taşıma zorunluluğunu ortadan kaldıracak sistemle vatandaşlar, taksi ücretlerini kredi kartı dışında ANKARAKART ile de ödeyebilecek. Taksici esnafının da reklam alarak ek bir gelir sağlayacağı sitemle, Başkentli taksiciler ekonomik olarak da rahatlayacak.

Akıllı kent uygulamaları kapsamında taksilere yerleştirilecek sensör aracılığıyla ayrıca hem şehrin hava kirliliği hem de gürültü kirliliği ölçülebilecek.

 

Kaynak : Vişne Haber Ajansı-www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları