loading
close
SON DAKİKALAR

Mardin'de 10 gündür elektrik verilmeyen köy sakinleri: 10 km ötedeki kuyudan su taşıyoruz

Mardin'de 10 gündür elektrik verilmeyen köy sakinleri: 10 km ötedeki kuyudan su taşıyoruz
Tarih: 28.03.2018 - 15:28
Kategori: Yurt

Mardin'in ilçelerine bağlı 280 köyde yaşanan elektrik sıkıntısından dolayı mağdur olan yurttaşlar, kendi su ihtiyaçları için 10 km yol gittiklerini ve hayvanlarının ihtiyaçlarını da kirli göletten karşıladıklarını söyledi.

Mardin’in Kızıltepe, Derik ve Nusaybin ilçelerine bağlı yaklaşık 280 köye 10 gündür elektrik verilmiyor. Dicle Elektrik A.Ş. (DEDAŞ), 7000 çiftçinin 400 milyon lirayı bulan borcu yüzünden tüm iletim hattında elektriği kesti. DEDAŞ'ın borcunu ödeyemeyen çiftçiler yüzünden yaptığı bu uygulamada borçsuz olanlar vatandaşlar da mağdur oldu. 

MA'dan Berzan Güneş'in haberine göre günlük su ihtiyaçlarını karşılayamaz hale gelen köylüler, tarımsal arazileri de sulayamıyor. “Kaçak elektrik ve ödenmeyen faturalar” gerekçesiyle yaşanan kesintiden dolayı içme suyu bulmakta zorlanan yurttaşlar, bu yıl yanan ekinleri için aldıkları borçları nasıl ödeyeceklerini düşünüyor.

"SADECE SEÇİMLERDE HATIRLIYORLAR"

Kızıltepe’ye bağlı Akkoç köyünde besicilik yapan 29 yaşındaki Sebahatullah Işık, yaşanan kesintilerden dolayı zor durumda kaldıklarını belirtti. Kesintiden dolayı tarım arazilerini sulayamadıklarını ve hayvanlarına su veremediğini aktaran Işık, “Mecburen köyün yakınında bulunan göletteki kirli suyu getirip hayvanlara içiriyoruz. Borcumuzun olduğunu iddia ederek kesinti yaptılar. Gelip borcumuzun olup olmadığına baksınlar. DEDAŞ’a bir kuruş borcum yok” dedi.

Hibe karşılığında besicilik yaptığı ve borçlanması halinde hibesinin kesileceğine dikkat çeken Işık, DEDAŞ’ın bölge illerindeki yurttaşları mağdur ettiğini kaydetti. Hükümetin durum karşısındaki sessizliğine tepki gösteren Işık, bölge halkının sadece seçimlerde hatırlandığını ifade etti. Işık, “Seçim vakti oy isterler. Sözde ‘yol ve sulama kanalları yaptık’ derler. Hani nerede? Yalandan başka bir şey bilmiyorlar” sözleri ile tepkisini dile getirdi.

"ÖZELLEŞTİRME HALKIN CEBİNDE DELİK AÇTI"

Elektrik dağıtımının özelleştirilmesiyle birlikte bu sorunların önünün açıldığına vurgu yapan Işık, şöyle devam etti: “DEDAŞ soyguncu ve talancı olmuş. Her seferinde 100 ila 200 bin TL arasında ceza kesiyor.  Sadece çiftçilik yapan halk bunu nasıl ödesin? Bir an önce bu durumun düzeltilmesini istiyorum. Düzenli ve adaletli bir uygulamanın olmasını istiyorum. Bu özelleştirme uygulaması insanların cebinde kocaman bir delik açtı.” 

"ŞİMDİ SULASAK BİLE YÜZDE 25 MAHSUL ELDE EDERİZ"

Kelektepe köyünde ekinleri kurumaya yüz tutan 68 yaşındaki İbrahim Adar ise, kesintileri “halka hakaret” olarak nitelendirdi. Gübre attıkları toprakları sulayamadıklarına işaret eden Adar, buğdaylarının kuruduğunu ifade ederek, “Elektrikleri tümden kessinler. Onlar da rahatlasın biz de rahatlayalım. Zaten zarardayız. Ekinlerimiz komada.  Şimdi sulasak bile yüzde 25 oranında mahsul elde edebiliriz” dedi. Başvurularının sonuçsuz kaldığını aktaran Adar, “Hak ve hukuk ortadan kaldırılmış. Ortada adalet diye bir şey yok. Kesintiden haberimiz olsaydı ekinlerimiz için bu kadar masrafta girmezdik. Şimdiden gübre, mazot ve tohum borçlarımızı nasıl ödeyeceğiz diye kara kara düşünüyoruz” diye konuştu.

"10 KM UZAKLIĞA YÜREYEREK SU TAŞIYORUZ"

DEDAŞ’a her ay düzenli fatura borcu ödediğini dile getiren Kelektepe köyünden 42 yaşındaki Serhan Suer de, ihtiyaçları için 10 kilometre uzaklıktaki kuyulardan su taşıdığını söyledi. Ekinlerinin kuruduğunu hatırlatan Suer, şöyle konuştu: “Kuyudan yürüyerek veya eşek sırtında köye su taşıyoruz. DEDAŞ sömürü üzerine kurulu bir şirket. Bu borçları nasıl ödeyeyim? Buna ekonomik gücüm yetmez.”

TARIM BAKANI FAKIBABA ELEKTRİK SORUNU İÇİN MARDİN'E GİDECEK

Öte yandan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba'nın yaşanan elektrik sorunuyla ilgili Mardin'e giderek toplantı düzenleyeceği öğrenildi.

Elektrik şirketi, borcunu ödeyemeyen çiftçiler yüzünden 40 köyü karanlığa mahkum etti

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları