loading
close
SON DAKİKALAR

Mardin’de kayyumdan AKP’li bakanlara 600 bin liralık hediye

Mardin’de kayyumdan AKP’li bakanlara 600 bin liralık hediye
Tarih: 25.08.2019 - 16:41
Kategori: Gündem

Mardin Belediyesi’ne kayyum olarak atanan Vali Mustafa Yaman’ın Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve AKP’li bakanlara gümüşçüden 600 bin liralık hediye aldığı belgelendi. İlgili bakanlar belgeler hakkında konuşmuyor.

DW Türkçe, Mardin Büyükşehir Belediyesi'ne ikinci defa kayyum olarak atanan Vali Mustafa Yaman’ın daha önce görev yaptığı dönemdeki harcamalarının belgelerine ulaştı. Bu belgeler arasında, "Mardin Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı'na" kesilen toplam 582 bin 618 liralık gümüş takı ve benzeri eşyaların faturaları da bulunuyor.

Belgelerde, Vali Yaman’ın, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve aralarında İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile eski Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’ın da bulunduğu bazı bakanlara aldığı hediyeleri kayıtlara geçirdiği iddia ediliyor. Bu belgelere göre, Vali Yaman ayrıca kente ziyarette bulunan bakan ve bürokratlar için de yüz binlerce liralık ziyafetler vermiş, lüks araçlar kiralamış.

Mustafa Yaman ilk olarak Kasım 2016’da, 2014 yerel seçimlerinde yüzde 52,2 oy alan Ahmet Türk'ün yerine kayyum olarak atanmıştı. Vali Yaman son olarak 19 Ağustos sabahı 31 Mart’taki seçimlerde oyunu yüzde 54,7’ye yükselten Türk’ün yerine bir kez daha kayyum olarak atandı.

Kayyum Yaman’ın 2016 ile 2019 yılları arasında görevde olduğu süreçte yaptığı harcamaları ilk kez Ahmet Türk gündeme getirmişti. Artı TV’ye mülakat veren Türk, ellerinde Yaman'ın yüz binlerce liralık hediye aldığına dair belgeler bulunduğunu söylemişti.

Binlerce parça hediye gümüş alınmış

Belge ve faturalara göre Vali Yaman, Mardin’deki Fırat Silver isimli gümüşçüden Cumhurbaşkanı Erdoğan için 3 Mayıs 2017’de 136 bin 946 lira 73 kuruşluk hediye alıyor. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu içinse aynı firmadan alınan hediyenin bedeli 39 bin 883 lira 45 kuruş.

Yine bu belgelere göre, Yaman’ın görevde olduğu yıllarda Mardin Belediye Başkanlığı, dönemin Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz için 23 bin 772 lira 52 kuruş, Milli Savunma Bakanı Fikri Işık için 21 bin 792 lira 44 kuruş, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu için 74 bin 886 lira 89 kuruş ve Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak için de 83 bin 207 lira 68 kuruş değerinde hediye almış. Belgeler Yaman'ın tüm bu harcamaları hem belediyenin resmi kayıtlarına işlediğini, hem de faturaları dosyalandırdığını ortaya koyuyor.

Ayrıca faturalardaki detaylar hediyelerin tek parça halinde satın alınmadığını, bazılarının bir buçuk, bazılarının ise iki lira değerinde binlerce parça halinde satın alındığını gösteriyor.

Yetkililer yanıt vermedi

Cumhurbaşkanı ve bakanlara alınan binlerce parça hediyenin ne olduğunu öğrenmek için DW Türkçe'nin ulaştığı Fırat Silver yetkilisi "Sizi ilgilendirmez" diyerek konu ile ilgili bilgi vermeyi reddetti.

Resmi belgelere yansıyan hediyeler hakkında bilgi almak için irtibata geçilen Mardin Büyükşehir Belediyesi'nden bir yetkili de, hediye alındığını reddetti. Yetkili, konuyla ilgili belgelerin mevcut olduğunun belirtilmesinden sonra da, "Elinizde belge mi var? Ben bir müdürlerime sorup sizi arayayım" demesine rağmen DW Türkçe ile iletişime geçmedi. Belgelerde yüz binlerce liralık hediye aldığı belirtilen eski bakanlardan Osman Aşkın Bak ve İsmet Yılmaz ile de ofisleri aracılığıyla irtibata geçilmeye çalışılarak, "Kayyum Yaman’dan hediye aldınız mı? Almadıysanız adınıza hediye kayıt etmiş kayyum hakkında şikayetçi olacak mısınız" soruları yöneltildi, ancak bunlara da yanıt verilmedi.

Ziyafet konaklama harcamaları

Mardin Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na kayyum olarak atanan Yaman’ın kayıtlara geçirdiği 'ziyafet' ve konaklama harcamaları da, söz konusu belgelere göre yaklaşık iki milyon lira. Buna göre 1 Ocak 2019’da Mardin'i ziyarete giden Bakan Soylu ve beraberindeki heyet için 266 bin 760 liralık ziyafet veriliyor. Kayıtlar, Soylu ve beraberindeki heyetin 3 bin 800 kişiden oluştuğunu gösteriyor.

Mardin’deki yerel kaynaklara göre ise, kentte bir defada 3 bin 800 kişiye ziyafet verebilecek bir mekan yok. 

AKP’liler için lüks araçlar kiralanmış

13 Mart 2019'da ise Belediye Başkanlığı, bu defa Bakan Bak ve beraberindeki heyette bulunan iki bin 600 kişinin ziyafet ve konaklama giderlerini karşılıyor.

Alt alta sıralanan başkaca ziyaretlerde verilen ziyafet ve konaklamaların gideriyse 2 milyon lirayı buluyor. Kayyumun, Cumhurbaşkanı, AKP’li bakan ve vekillerin ziyaretleri için yaptığı lüks araç kiralamalarının kayıtlı toplam tutarı da bir milyon lirayı geçiyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 2017’deki Mardin ziyareti için 281 bin liralık lüks araç kiralanıyor. Kayyum yine İçişleri Bakan Yardımcısı ve beraberindeki heyet için 49 bin; Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı ve heyeti için 49 bin; Kültür ve Turizm Bakanı ve heyeti için 79 bin liralık lüks araç kiralamaları yapıyor.

Kayyum Yaman’ın daha önce de bakanların karşılanması sırasında ikram edilen kuruyemişler için iki ay içerisinde 235 bin 105 liralık alım yaptığı ortaya çıkmıştı. Belgelere göre kayyum Yaman yönetimindeki belediyenin, 620 milyon lira borcu, kasasındaysa yalnızca 93 milyon lira nakit parası bulunuyor.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları