loading
close
SON DAKİKALAR

Mart ayında 27 kadın öldürüldü

Mart ayında 27 kadın öldürüldü
Tarih: 09.04.2019 - 12:02
Kategori: Gündem

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun Mart ayı raporuna göre; 27 kadın erkekler tarafından öldürüldü, cinsel şiddet ve çocuk istismarı devam ediyor.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, Mart 2019 Raporu'nu açıkladı. Rapora göre; 2019 yılının Mart ayında 27 kadın öldürüldü, çocuk istismarı ve cinsel şiddet devam etti.

Raporda, bu ay işlenen kadın cinayetlerinin 8’inin şüpheli ölüm olarak kaydedildiği belirtilerek, "13 kadının neden öldürüldüğü tespit edilemedi ve 6’sı kendi hayatına dair karar almak isterken öldürüldü. Kadınların kim tarafından, neden öldürüldüğü tespit edilmedikçe;  adil yargılama yapılmayıp şüpheli, sanık ve katiller caydırıcı cezalar almadıkça, önleyici tedbirler uygulanmadıkça şiddet boyut değiştirerek sürmeye devam ediyor" denildi.

EN FAZLA CİNAYET İSTANBUL'DA

İllere göre Mart ayının kadın cinayetleri verileri ise şöyle: İstanbul 8, Mersin 2, Antalya 2, Ankara 1, Aydın 1, Bursa 1, Erzurum 1, Gaziantep 1, Hatay 1, İzmir 1, Kırıkkale 1, Kırklareli 1, Kocaeli 1, Konya 1, Tokat 1, Trabzon 1, Uşak 1, Gümüşhane 1.

KADINLAR KİMLER TARAFINDAN ÖLDÜRÜLDÜ?

Rapora göre; öldürülen 27 kadından 9'unun kim tarafından öldürüldüğü tespit edilemedi. 6'sı evli olduğu erkek, 4'ü birlikte olduğu erkek, 4'ü oğlu, 1'i nişanlısı ve 1'i kuzeni, 1'i boşandığı erkek, 1'i de damadı tarafından öldürüldü.

Raporda şu tespitlere yer verildi:

"10’u ateşli silahlarla, 3’ü boğularak, 2’si darp edilerek, 3’ü kesici aletle, 1’i yüksekten düşerek ve ne yazık ki 8’inin nasıl öldürüldüğü tespit edilememiştir. Kadınların 3’ü arabada, 1’i dağ eteğinde, 1’i denizde, 12’si ev içerisinde öldürülmüştür. 1’i gölde, 1’i iş yeri, 1’i metruk bina, 4’ü sokak ortasında, 1’i tarlada öldürüldü ve 2 kadının cansız bedeni de su kuyusu ve toprağa gömülü halde bulundu. 12 kadının hangi bahane ile öldürüldüğü tespit edilememişken, 7 kadın kendi hayatına dair karar almak isterken öldürülmüştür. 8 Kadın kadının şüpheli ölümü ise aydınlatılmayı bekliyor."

Öldürülen 27 kadının isimleri ise şöyle:

Samira Arslan, Ayşe Demir, Sinem Gedik, Suzan H., Elmas Aksu, Fikar Talu, Hacer Cengiz, Fatma Şengül, Ayyuş Çetin, Ayşe Dayıoğlu, Özlem S.,Mine Topçu, Seher Polat, Fatma Erdoğan, Müslime B, Nihal Işıldar, Yeliz Y, Saadet K., Keziban Ercan, Ayşe Solmaz, Zeynep Esin, Arzu Özkan, Leyli E., Zeynep Öztürk, Ayni D., Ebru Erdem, ve 47 yaşındaki ismi öğrenilemeyen bir kadın.

KADINLAR ŞİDDETE UĞRAMAYA DEVAM EDİYOR

Şubat ayında 20 kadının cinsel saldırıya uğradığı belirtilen raporda, "Cinsel şiddetin son bulmasının tek yolu, erkeklerin şiddet uygulamamasıdır. 6284 sayılı kanun ve İstanbul sözleşmesi etkin kullanılmalı, kadınlar toplumsal hayattan soyutlanmamalıdır" denildi.

ÇOCUK İSTİSMARLARI DEVAM EDİYOR

Raporda çocuk istismalarına ilişkin şu ifadelere yer verildi:

"Osmaniye'de 11 kişi, 14 yaşındaki kız çocuğuna cinsel istismarda bulundu. Olaya göz yumdukları ileri sürülen çocuğun anne babası da gözaltına alındı.

İzmir'de 15 yaşındaki F.A. babası 32 yaşındaki M.A. tarafından 2014 ve 2015 yıllarında cinsel istismara uğradı. 2018 yılında kendiliğinden polise giden F.A. babası hakkında şikayette bulunmuş ve babası bunu öğrenirse küçük kardeşlerini öldürmesinden korktuğunu söylemişti. M.A.’nın tutuksuz yargılaması devam ederken, mahkeme heyeti, bakanlık avukatı ve savcının talebini reddederek, sanık M.A.'nın tutuksuz yargılanmasının devamına karar vererek duruşmayı erteledi.

Erzurum'da 15 yaşındaki N.N. 5 senedir dayısı M.İ. tarafından cinsel şiddet uğruyordu. M.İ.'ye,  67 yıl 6 ay hapis cezası verildi, yasa gereği bu ceza 30 yıla düşürüldü.

Kırklareli'nde 11 yaşındaki Zeynep Esin, 13 suçtan kaydı bulunan teyzesinin oğlu Kerem S. (28) tarafından metruk bir evde öldürüldü.

Giresun’da 11 yaşındaki Rabia Naz Vatan'ın cansız bedeni Nisan ayında evinin önünde bulunmuştu. Tüm kanıtlar incelenmeden Rabia Naz’ın ölümüne intihar denilerek üstü kapatıldı. Olayın araba çarpması ile gerçekleştirdiğini iddia eden ve bunun için mücadele eden baba Şaban Vatan 2 kez gözaltına alındı. Kadın Meclisleri tarafından #RabiaNazaAdalet Hashtag kampanyası düzenlendi. Herkes aynı soruyu sordu: Rabia Naz’a ne oldu?

Kadriye Moroğlu Anadolu Lisesi’nde, öğrencilerine yönelik cinsel istismarda bulunan öğretmen, bugün duruşması görülen lise öğrencisi Eylül hakkında “terörist” diyerek siyasi bir tablo çizmeye çalıştı. İstismar sanığı aynı zamanda Eylül’e kızım diye hitap etti."

Kaynak : Vişne Haber Ajansı-www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları