loading
close
SON DAKİKALAR

MEB bütçesinden 163 milyon TL Türkiye Maarif Vakfı'na, 3 milyon TL adı açıklanmayan derneklere aktarılmış

MEB bütçesinden 163 milyon TL Türkiye Maarif Vakfı'na, 3 milyon TL adı açıklanmayan derneklere aktarılmış
Tarih: 28.12.2018 - 17:25
Kategori: Eğitim

Milli Eğitim bütçesinden 166 milyon liranın vakıf, dernek ve farklı kurumlara aktarıldığı bildirildi.

CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan’ın bütçenin komisyon görüşmeleri sırasında, Milli Eğitim Bakanlığı’nın “Kar amacı gütmeyen kurumlara yapılan transferler” kaleminin ayrıntıları hakkında sorduğu soruya Bakan Selçuk tarafından yazılı olarak cevap verildi.

CHP’li Ceylan’a Bakan Selçuk tarafından verilen cevapta, Milli Eğitim bütçesinden 166 milyon liranın vakıf, dernek ve farklı kurumlara aktarıldığı bildirildi. Milli Eğitim Bakanlığı'nın, kuruluşu sırasında Mecliste Genel Kurulu’nda büyük tartışmalara neden olan; mütevelli heyetinin dördü Cumhurbaşkanı, üçü Bakanlar Kurulu tarafından belirlenerek 2016 yılında kurulan Türkiye Maarif Vakfı’na 163 milyon lira aktardığı ortaya çıktı.

FETÖ’nün yurt dışında bulunan okullarını kontrol etmek için kurulan vakıf, yurt dışı faaliyetlerinde adeta tek yetkili kılınmıştı. Kuruluşu 2016 yılında yine Milli Eğitim Bakanlığı bütçesinden aktarılan 1 milyon lira ile gerçekleştirilen Maarif Vakfı’nın, Milli Eğitim Bakanlığı Vakfına rağmen kurulmuş olması da ağır bir eleştiri konusu olmuştu.

“NEDEN EĞİTİM BÜTÇESİNDEN KESİP BU VAKFA PARA AKTARIYORUZ"

Kontrolünün Cumhurbaşkanı’nın elinde olduğu ve Milli Eğitim Bakanlığı bütçesinden 163 milyon lira aktarılan Maarif Vakfı’nın, 32 ülkede 179 okul, 2 Üniversite ve 17 yurdu işlettiği bildirilirken, 19 ülkede farklı faaliyetler yürüttüğü ve toplam 91 ülke ile temas halinde olduğu öğrenildi. CHP’li Ceylan, Maarif Vakfına aktarılan 163 milyon lirayı ağır bir dille eleştirirken, “2002 yılında bütçesinin yüzde 18’ini eğitim öğretim yatırımlarına aktaran bir bakanlıktan, 2017 yılında yüzde 8’ini eğitim öğretime aktaran bir bakanlığa dönüşmüştür” diye konuştu.

Milli Eğitim Bakanlığının bin tane ücretli öğretmeni bütçe yetersizliği nedeniyle kadroya almadığını hatırlatan Ceylan, yurt dışındaki okullara karşı olmadığını ifade ederken “Ancak 32 ülkede okulları, üniversiteleri ve yurtları işleten bir vakfa 163 milyon lira neden aktarılma ihtiyacı duyulur. Bu okullar terör örgütü FETÖ / PDY’den kalan okullar ve geçmişte örgütün en büyük gelir kaynağı olmuştu. Şimdi neden eğitim bütçesinden kesip bu vakfa para aktarıyoruz” diye konuştu.

ADI AÇIKLANMAYAN DERNEKLERE 3 MİLYON

CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan’ın sorusu üzerine Bakan Selçuk’un verdiği cevapta, adları açıklanmayan dernek, kurum ve kuruluşlara da 3 milyon lira aktarıldığı bildirildiğini söyledi. Ceylan, bütçede yine “kar amacı gütmeyen kurumlara transfer edilenler” kalemin gösterilen harcamada, bazı dernek ve kurumlara para aktarıldığını açıkladı.

Milli Eğitim Bakanlığı bütçesinden 3 milyon lira aktarılan Derneklerin isimleri bildirilmezken CHP’li Ceylan, “Bu ülkede matematik öğretmeni görmeden üniversite sınavına giren çocuklar varken, bu ülkede asgari ücretin altında emeği sömürülen yüzlerce ücretli öğretmen, atanamayan binlerce öğretmen varken, bu ülkede çocuğuna forma alamadığı için intihar eden veliler varken; siz nasıl olurda 32 ülkede işletmesi olan vakfa 163 milyon, ismi cismi belli olmayan derneklere 3 milyon lira aktarabilirsiniz” diye konuştu.

Kaynak : Odatv

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları