loading
close
SON DAKİKALAR

MEB, ders kitaplarını ilk kez yapay zekâ ile inceledi: 100'den fazlası sakıncalı, 12'si yasaklı

MEB, ders kitaplarını ilk kez yapay zekâ ile inceledi: 100'den fazlası sakıncalı, 12'si yasaklı
Tarih: 04.12.2018 - 10:37
Kategori: Eğitim

MEB ders kitaplarının incelenmesinde ilk kez yapay zekâ taramasına geçti. Yapay zekâ yeni müfredat için başvuran 993 taslak kitabın 100'den fazlasında 'sakınca' buldu, 12 kitap yasaklandı.

Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Alpaslan Durmuş, yapay zekânın FETÖ'cü üslubu taradığını ve bu nedenle birçok yayınevinin ders kitabının reddedildiğini söyledi.

Hürriyet'ten Gamze Kolcu'nun haberine göre, FETÖ mensuplarının başka isimler kullanarak ders kitaplarına sızmaya çalıştığını tespit eden MEB, bu sene kitap taramalarında ilk kez yapay zekâ intihal yazılım programını kullanmaya başladı.

MEB Talim ve Terbiye Kurulu (TTK) Başkanı Alpaslan Durmuş, programa ilişkin şunları söyledi:

"İntihal programında kullanılan yapay zekâya FETÖ'cü üsluplar tanıtıldı ve programın kitapları taramasının ardından birçok yayınevinin ders kitabı reddedildi. 15 Temmuz sonrasında 25 yayınevinin çalışma izni, 73 yazarın akreditasyonu, 189 ders kitabı ise iptal edildi. Taslak ders kitabı inceleme sürecinde görevlendirilen ve yaklaşık 37 bin alan uzmanından oluşan panelist havuzunda ilgili KHK'lar kapsamında 1802 panelist sistem dışı bırakıldı. 600 milyon Türkçe doküman, 500 bin akademik, 274 bin ise yayınlanmış tez incelendi. Talim Terbiye Kurulu'nun bugüne kadar onaylanmış tüm ders kitapları taranarak sisteme aktarıldı. 3 bin 400 ders kitabı ile piyasada bulunan 25 bine yakın FETÖ'ye ait eğitim materyali sisteme tanıtıldı."

'FETÖ'YE AİT TERİMLER 'KELİME ÇANTASI'NA YÜKLENDİ

Yeni müfredat için başvuran 1360 ders kitabı sistemdeki yerini aldı. Bunlarla birlikte sık kullanılan FETÖ'ye ait terimler, kelimeler, mesajlar ‘kelime çantası' diye tanımlanan bir havuzda toplandı. Son aşamada ise argo, küfür, cinsiyetçilik, ırkçılık gibi ifadeler de ‘anahtar kelime' olarak tanımlanarak yazılıma aktarıldı.

Yeni müfredat için başvuran ders kitaplarından 993'ü yapay zeka tarafından dört katmanda tarandı. Tarama sonucunda 100'den fazla kitap ‘sakıncalı' bulunurken, uzmanlar tarafından yeniden incelemeye alındı. Bunlardan 39'u sorunlu bulunurken, 12'si de yasaklandı. Bu kitaplara ‘intihal' gerekçesiyle bir yıldan beş yıla kadar tekrar başvurmama cezası verildi.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları