loading
close
SON DAKİKALAR

MEB: Hiçbir öğrenciyi yüksek lisans için yurt dışına göndermeyeceğiz!

MEB: Hiçbir öğrenciyi yüksek lisans için yurt dışına göndermeyeceğiz!
Tarih: 13.09.2018 - 11:36
Kategori: Eğitim

Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Mustafa Safran, "YÖK’e, Türkiye'nin ekonomik tablosunu da göz önüne alarak bir çalışma teklif edeceğiz. Yüksek lisansı burada yaptıracağız. En iyi üniversitelerimizde yüksek lisanslarını yapacaklar, sonra doktora için yurt dışına göndereceğiz" dedi....

Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Mustafa Safran, Yükseköğretim Kurulu’na (YÖK), Türkiye'nin ekonomik tablosunu da göz önüne alarak yurtdışında lisans üstü eğitim konusunda bir çalışma teklif edeceklerini belirtti. Safran, "En iyi üniversitelerimizde yüksek lisanslarını yapacaklar, sonra doktora için yurtdışına göndereceğiz. Bizim bundan yıllık kazancımız ABD için 20 milyon dolar. Türkiye'nin ali menfaatleri gereği ve dış politikada takip ettiği boylam ve enlem doğrultusunda öğrencileri, Avrupa'ya ve Uzakdoğu'ya yönlendireceğiz" diye konuştu.

Eğitim-Bir-Sen'in hazırladığı ‘Yükseköğretime Bakış 2018: İzleme ve Değerlendirme Raporu’nun açıklanması dolayısıyla düzenlenen toplantıya katılan Safran, raporda yer alan, yükseköğretimin nicelik olarak arttığına ancak öğretim üyesi sayısında açık bulunduğuna dair eleştirinin iyi bir tespit olduğunu söyledi. Safran, "Çünkü biz üniversiteleri öğretim üyesini yetiştirdikten sonra açmıyoruz, bir üniversiteyi açıyoruz sonra içine öğretim üyesi doldurmaya çalışıyoruz" dedi.

Dünyanın hiçbir ülkesinde Türkiye'deki gibi yükseköğretimde büyük bir sıçrama bulunmadığını belirten Safran, her açılan vakıf üniversitesinin, devlet üniversitesinin kaynağından insan devşirdiğini söyledi.

Vakıf üniversitelerinin ne yurtiçinde ne yurtdışında asistan yetiştirmediğini, devlet üniversitelerinden hazır aldığını belirten Safran, "Onun için aslında vakıf üniversitelerine konulacak şartlardan birisi bu. 'Öğretime başlamadan önceki süreçte 20 alanda asistanı yurtdışına gönder, yetiştir.' diyeceksiniz. Vakıf üniversitelerinin Türkiye'deki statüsü gözden geçirilmeli" diye konuştu.

ABD'YE YÜKSEKÖĞRENİM İÇİN 35 MİLYON DOLAR ÖDENİYOR

Safran, 1416 sayılı Ecnebi Memleketlere Gönderilecek Talebe Hakkında Kanun kapsamında, 2005'e kadar 76 yılda 9 bin 689 kişinin, son 10 yılda ise 15 bin 900 kişinin eğitim için yurtdışına gönderildiğini söyledi.

Yurtdışına öğrenci gönderilmesi konusunda çalışma yapacaklarını anlatan Safran, şöyle devam etti:

"YÖK Başkanı ile bu konuyu görüşeceğiz. ABD'ye yıllık yurtdışı yüksek lisans ve doktora öğrencileri için ödediğimiz para 35 milyon dolar. Bunu çok reel bir rakam olarak görmüyoruz ve öğrenciler de bize göre rasyonel bir gelişim de göstermiyor. Türkiye Cumhuriyeti'nin bize yüklediği bir vebal bu ekonomik olarak. Genelde birleşik doktora yaptırıyorlar, yani yüksek lisansları ve doktorayı birleşik yaptırıyorlar. Yüksek lisansları genel anlamda son derece basit tutuyorlar. Doktorada biraz sıkıyorlar. Yükseköğretim Kurulu’na, Türkiye'nin ekonomik tablosunu da göz önüne alarak bir çalışma teklif edeceğiz. Yüksek lisansı burada yaptıracağız. Bir istisnası var, çok spesifik branşlar var. Türkiye'deki üniversitelerde yüksek lisans olarak açılmamış branşlar var. Bunlar dışında hiçbir öğrenciyi yüksek lisans için eğitim, işletme, iletişim, öğretmenlik, mühendislik gibi alanlarda yurtdışına göndermeyeceğiz. En iyi üniversitelerimizde yüksek lisanslarını yapacaklar, sonra doktora için yurt dışına göndereceğiz. Bizim bundan yıllık kazancımız 20 milyon dolar."

Safran, parametrelere baktıklarında "Neden ABD?" sorusunu sorduklarına ama çok mantıklı bir cevap bulamadıklarını söyledi.

Kaynak : AA

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları