loading
close
SON DAKİKALAR

MEB Ömer Dinçer'den Sesleniş

MEB Ömer Dinçer'den Sesleniş
Tarih: 12.02.2012 - 20:03
Kategori: Eğitim

MEB seslendi UNESCO dinledi.Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, Paris’te devam eden UNESCO genel konferansına hitap etti.

Bakan Dinçer, bugünün dünyasında ’barış kültürü’ ve ’sürdürülebilir kalkınma’ hedeflerinin insanlık için öncelik taşımaya devam ettiği konusunda üye ülkeler arasında bir mutabakat bulunduğunu görmekten memnuniyet duyduğunu söyledi.

Türkiye’nin bu mutabakata yürekten katılmadığını ve bu hedeflere ulaşılmasında UNESCO ile birlikte çalışmanın elzem olduğuna inandığını kaydeden Dinçer, "Dünyadaki kaynakların kıtlığına rağmen israf ve tüketim eğilimlerinin artması, doğal afetler, küresel ısınma ve çevre kirliliği gibi sorunların giderek büyümesi, şiddet ve terörizmin yanı sıra işsizliğin genç kuşakları ciddi tehdit etmesi karşısında, ortak mücadelemiz için yeni yöntem ve araçlara ihtiyaç olduğu açıktır. Eğitim ve kültür şüphesiz bunların başında gelmektedir" dedi.

Bakan Dinçer, UNESCO’nun, eğitim ve kültürü gerek milli, gerekse milletlerarası düzeyde en etkili biçimde kullanılması için mükemmel bir platform sunduğunu söyledi.

Genel Direktörün öncülüğünde geçen yıl içinde atılmış olan bazı adımların, UNESCO’nun bu alandaki rolünü daha etkin biçimde oynamasını sağlayacak fırsatlar yarattığına işaret eden Dinçer şunları söyledi:

"UNESCO Sekretaryası içinde Barış Kültürüne odaklanan yeni bir sektörler arası platformun teşkil edilmiş olması anlamlı ve zamanlı bir adım teşkil etmiştir. İspanya ile birlikte BM Medeniyetler İttifakı Girişiminin bir ortağı olarak Türkiye, barış kültürü yolunda UNESCO-Medeniyetler İttifakı işbirliğini kuvvetle desteklemektedir. Eğitim ve kültürün ’BM Binyıl Hedefleri’ çerçevesinde sürdürülebilir kalkınmanın vazgeçilmez boyutları olarak benimsenmesi doğrultusunda ECOSOC’un bu yılki oturumunu eğitim konusuna hasretmiş olması bir diğer önemli gelişmedir."

Bakan Dinçer, bu toplantıda UNESCO’nun eğitim alanındaki küresel faaliyetlerin eşgüdümünde öncü ajans olarak tespit etmiş olmasının UNESCO’nun sorumluluğunu artırtığını söyledi.

Bakan Dinçer, "36. UNESCO Genel Konferansının gündeminde ’Herkes İçin Eğitim’ hedeflerine ulaşılmasında yaşanan sıkıntılara yer verilmiş olması, UNESCO’nun bunların bilincinde olduğunu göstermektedir. Türkiye, UNESCO’nun ’Kadın ve Kızların Eğitimi Küresel Girişimi’ gibi projelerine destek vermektedir. UNESCO’nun Orta Vadeli Stratejisindeki öncelikleri teşkil eden ’Afrika’ ve ’Cinsiyet Eşitliği’ konuları esasen Türkiye’nin de önceliklerini teşkil etmektedir. Türkiye, UNESCO ile Türkiye İşbirliği ve Kalkınma Ajansı arasında imzalanmış olan Protokolden de yararlanmak suretiyle, bütün bu alanlarda UNESCO ve üye ülkelerle işbirliği yapmaya hazırdır" diye konuştu.

UNESCO’nun demokrasi ve insan hakları zemininde eğitim ve kültür yoluyla barış kültürü ve sürdürülebilir kalkınmaya daha etkin biçimde katkıda bulunmak üzere bazı yeni enstrümanlar, standartlar ve ilkeler geliştirmekte olduğunu kaydeden Dinçer, "Ancak, üye ülkeler ve uluslararası toplum bunların milli ve bölgesel düzeyde hayata geçirilmesi konusunda yeterli başarıyı gösterememektedir. Bu hususa yönelik stratejiler geliştirilmesine, eğitim ve kültür politikalarımızın tespitinde ve icrasında UNESCO’nun 65 yıllık birikiminden daha fazla yararlanılmasına ihtiyaç olduğunu görüyorum" dedi.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları