loading
close
SON DAKİKALAR

MEB'de Dinçer yasaları

MEB'de Dinçer yasaları
Tarih: 11.02.2012 - 19:12
Kategori: Eğitim

Ömer Dinçer'in 4 aydır yürüttüğü Milli Eğitim Bakanlığı görevinde en çok tartışılan kararı kanun hükmünde kararnameyle değişen MEB Teşkilat Yasası oldu.

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer göreve başladığı 4 ay içerisinde bakanlığın teşkilat yapısı ve ders programlarında yaptığı değişiklikler ile öğretmenlere yönelik önerileriyle gündeme geldi. Dinçer’in en çok tartışılan kararı kanun hükmünde kararnameyle değişen Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Teşkilat Yasası oldu. Yeni eğitim yılı başlamadan yaklaşık bir hafta önce yayımlanan KHK ile bakanlığın hizmet birimlerinin sayısısı 32’den 17’e indirilirken bakanlığa kariyer uzman sistemi getirildi. Buna göre MEB’deki şube müdürleri yerine bakanlığın kendisi uzman yetiştirecek. Teşkilat Yasası’nda MEB’in görevleri arasında sıralanan Atatürk inkılap ve ilkelerine bağlı öğrenci yetiştirme ile Cumhuriyetin temel niteliklerini benimseme görevleri çıkarıldı.

Yöneticilere performans kriteri: Bu uygulamayla MEB’de kadrolaşmanın önünün açıldığı yorumları yapılırken taşra ve merkez teşkilatı yönetici kadrolarına yapılacak atamalarda yazılı sınavın yanına “performans kriterinin” de getirilmesi kadrolaşma iddialarını güçlendiriyor. 

Rotasyon genişledi: Dinçer döneminde yayımlanan yönetmeliklerle daha önce yalnızca okul müdürleriyle sınırlı olan rotasyon uygulaması okul başmüdür yardımcıları ile müdür yardımcılarını da kapsayacak şekilde genişletildi. Yeni bir yönetmelik taslağında ise taşra teşkilatındaki şube müdürlerinin de zorunlu yer değiştirmesine yönelik uygulama getiriliyor. Dinçer böylece eğitim yöneticilerinin karşı çıktığı rotasyonu daha da genişletme yolunu seçmiş oldu.

Özre bağlı atamalara sınır: Öğretmenlerin daha önce iki dönem olarak kullandıkları özre bağlı yer değiştirme ve atamalara da sınırlama getirildi. Daha önce kışın ve yazın olmak üzere yılın iki farklı döneminde bu haktan yararlanan öğretmenler artık yalnızca yazın bu haklarını kullanabilecek. 

Tacize vize önerisi: Dinçer göreve geldikten sonra hazırlanan başka bir yönetmelik taslağında ise öğretmenlerin taciz başta olmak üzere özel hayatında açıkça tehlike oluşturan olaylar nedeniyle yer değiştirme isteğinde bulunma hakkının kaldırılması öngürüldü. Bakanlık tepkiler üzerine bu önerisinden vazgeçti. 

Okul devamsızlığına imam formülü : İlköğretim öğrencilerinin okula devamsızlıklarını takip etmek amacıyla hazırlanan “Aşamalı Devamsızlık Yönetimi” kapsamında, devamsızlık yapan öğrencinin ailesine yapılacak ev ziyaretine bölgenin imamının da katılması düzenlendi. Okullarda kurulacak kurullara ihtiyaç duyulması halinde imamların da üye olması sağlandı.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları