loading
close
SON DAKİKALAR

MEB'in tasarruftan anladığı: Projeler rafa kalktı, din eğitiminde bütçe aşıldı!

MEB'in tasarruftan anladığı: Projeler rafa kalktı, din eğitiminde bütçe aşıldı!
Tarih: 04.03.2019 - 11:05
Kategori: Eğitim

MEB, “Tasarruf tedbirleri” kapsamında birçok projeyi rafa kaldırdı. Çok sayıda proje ödenek yetersizliğinden iptal edilirken Din Öğretimi Genel Müdürlüğü bütçesini 2.5 milyar TL aştı

Türkiye’nin içinde bulunduğu ekonomik kriz nedeniyle birçok alanda uygulamaya konulan tasarruf tedbirleri eğitim alanını da etkiledi. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), “Tasarruf tedbirleri” çerçevesinde birçok etkinliği iptal ederken Din Öğretimi Genel Müdürlüğü’nün okullarda düzenlediği etkinliklerin fazlalığı dikkati çekti. BirGün'den Mustafa Mert Bildircin'in haberine göre; MEB’in, “2018 Yılı İdare Faaliyet Raporu”na göre, Din Öğretimi Genel Müdürlüğü’nün bir yıldaki harcamaları toplamı 7 milyar 700 milyon 817 bin TL’ye ulaştı. Bakanlığa bağlı birçok birim, 2018 yılı için öngörülen ödeneğini artırırken Din Öğretimi Genel Müdürlüğü kendisine ayrılan bütçenin üzerine çıktı.

TASARRUF TEDBİRLERİ

Ekonomik kriz bahanesiyle iptal edilen projelerin başında, Ortöğretim Genel Müdürlüğü’nün, “Okulum Türkiye Projesi” geldi. Dokuzuncu sınıf öğrencilerini kapsayan ve okul dışı öğrenme ortamlarının eğitim amaçlı kullanılarak öğrencilerin yaşayarak öğrenmelerini katkı sağlamak amacıyla kurgulanan proje, ödenek yetersizliğinden rafa kaldırıldı. MEB, projenin sonlandırılma gerekçesini, “Bakanlığımız tasarruf tedbirlerine ilişkin alınan karar doğrultusunda projenin Bakanlığımız bütçesi kullanılarak yapılmaması kararlaştırılmıştır. Bütçe dışı kaynak temin edilemediğinden proje gerçekleştirilememiştir” şeklinde sundu.

PATENT BAŞVURULARI YAPILAMADI

Öğrencilerin başarısını artırmak ve öğretmenlerin mesleki gelişimlerini katkı sağlamak amacıyla yapılması öngörülen bazı hizmetiçi eğitimler de ekonomik krize takıldı. MEB, “Ortaöğretim Mevzuat” ve “Eğitim Koçluğu” seminerlerini tasarruf tedbirleri kapsamında iptal etti. Mesleki ve teknik eğitim yapan okulların ve kurumlarının ürettiği mal, hizmet ve projelerin patent alma süreçlerine ilişkin Türk Patent Marka Kurumu ile işbirliği içinde düzenlenmesi planlanan eğitimden de yine tasarruf tedbirleri doğrultusunda vazgeçildi. Uzaktan hizmetiçi eğitim programlarına yönelik içerik ve materyal hazırlama çalışmalarının da tasarruf tedbirleri dahilinde gerçekleştirilemediği rapora yansıdı.

DİN ÖĞRETİMİNDE BÜTÇE AŞILDI

Ödenek yetersizliği nedeniyle iptal edilen onlarca projeye karşın Din Öğretimi Genel Müdürlüğü’nün okullarda düzenlediği etkinliklerin fazlalığı göze çarptı. Müdürlük, 2018 yılı için öngörülen 5 milyar 157 milyon 226 bin TL’lik bütçesi yaklaşık 2 buçuk milyar lira aştı. 2018 yılının sonunda 7 milyar 700 milyon 817 bin TL harcayan Din Öğretimi Genel Müdürlüğü’nün okullarda düzenlediği etkinliklerin bazıları ise “Kur’an-ı Kerim’i Güzel Okuma Yarışması, Hafızlık ve Ezan Okuma Yarışması, Hutbe Okuma Yarışması, Kırk Hadis Etkinlik ve Yarışmaları, Dini Kavramlar Kitapçığı” oldu. Müdürlük tarafından planlanan, “Okur-Yazar-Okul Buluşmaları” projesi ise imzalanan protokollere karşın ekonomik tedbirler nedeniyle gerçekleştirilemedi.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları