loading
close
SON DAKİKALAR

Mehtap Tazegül'den Anlamlı Mesaj

Mehtap Tazegül'den Anlamlı Mesaj
Tarih: 11.02.2012 - 23:54
Kategori: Siyaset

Mehtap Tazegül, 5 Aralık Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkının Verilmesinin yıldönümü nedeniyle İl Genel Meclisi kürsüsünde Büyük Önder Atatürk’e minnet, dünya ve Türk kadınlarına anlamlı mesaj:

Ne mutlu Atatürk yetiştiren Türk kadınına…

Ne mutlu Atatürk’ü olan Türk milletine…
 
CHP İstanbul İl Genel Meclis Üyesi Mehtap Tazegül, 5 Aralık Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkının Verilmesinin yıldönümü nedeniyle günün anlam ve önemine binaen İl Genel Meclisinde gündem dışı söz alarak Meclis kürsüsünde aşağıdaki konuşmayı gerçekleştirdi;
 
İşte Atatürk’ün büyüklüğü; Türkiye 1934 tarihinde, Avrupa Birliği Ülkelerinden Fransa 1944, İtalya 1948, İsviçre ise 1972 yılında kadınlarına seçme ve seçilme hakkını tanımışlardır
 
“Sayın Meclis Başkanı, Sayın İl Genel Meclisi Üyeleri, Sayın Bürokratlar hepinizi saygılarımla selamlıyorum. 05 Aralık Türk Kadınına seçme ve seçilme hakkının verilmesinin yıldönümü nedeniyle söz almış bulunmaktayım. Müsaadenizle Sizlere bu özel gün hakkında kısaca bilgi vermek istiyorum. Atatürk, Cumhuriyet’in ilanından 9 ay önce Şubat 1923’te şöyle demiştir: “Bizim sosyal toplumumuzun başarısızlığının sebebi, kadınlarımıza karşı gösterdiğimiz ilgisizlikten ileri gelmektedir. Yaşamak demek, faaliyet demektir. Bundan dolayı bir sosyal toplumun, bir organı faaliyette bulunurken, diğer bir organı işlemezse, o sosyal toplum felçlidir.” Kadına çok değer veren büyük Atatürk, Kadınların siyasi hayatta seçme ve seçilme hakkını elde etmeleri için 1930 yılından başlayarak bir dizi yasal düzenleme yapılmasına öncülük etmiştir. Nihayet 05 Aralık 1934 tarihinde TBMM’de yapılan bazı yasal değişiklikler ile Türk Kadınına, hakların en büyüğü olan “Seçme ve seçilme“ hakkı tanınmıştır. Oysa anılan tarihten yıllar sonra; bugün girebilmek için birçok ödün verdiğimiz Avrupa Birliği Ülkelerinden Fransa 1944, İtalya 1948, İsviçre ise 1972 yılında kadınlarına seçme ve seçilme hakkını tanımışlardır”
 
Atatürk, Türk kadınına sosyal ve siyasi hayatta bütün milletlerin üstünde yer vermiştir. Çarşaf içinde, peçe altında ve kafes arkasındaki Türk kadınını artık tarihlerde aramak lazım gelecektir
 
“Ulu önder Atatürk Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının verilmesinin ardından şöyle seslenmiştir: “Bu karar, Türk kadınına sosyal ve siyasi hayatta bütün milletlerin üstünde yer vermiştir. Çarşaf içinde, peçe altında ve kafes arkasındaki Türk kadınını artık tarihlerde aramak lazım gelecektir. Türk kadını, evdeki medeni mevkiini salahiyetle işgal etmiş, iş hayatının her safhasında muvaffakiyetler göstermiştir. Siyasi hayatla, belediye seçimleriyle tecrübe kazanan Türk kadını bu seferde milletvekili seçme ve seçilme suretiyle, haklarının en büyüğünü elde etmiş bulunuyor. Medeni memleketlerin birçoğunda, kadından esirgenen bu hak, bugün Türk kadınının elindedir ve onu salahiyet ve liyakatle kullanacaktır”

 

Atatürk kadına seçme ve seçilme hakkı vererek dünyaya öncülük yapmıştır
 
“01 Mart 1935’te ilk kadın milletvekilleri T.B.M.M’ de yerlerini aldı. 18 kadının ilk kez parlamentoya girdiği 1935 seçimlerinde kadın temsil oranı %4.5 idi. Bu öncü rolüne rağmen Türkiye’nin kadınların seçme ve seçilme oranı açısından günümüzdeki durumu pek de iç açıcı değil. İstatistiklere göre parlamentoda kadın temsil oranında 2000 yılında Dünyada 143. sırada olan Türkiye, 2004‘de 150. sıraya geriledi. 2009 yılı verilerine göre ise ülkemizdeki 81 ilden sadece 2 ilde Kadın Belediye Başkanı, Tüm Yurttaki İlçelerde ise sadece 15 kadın Belediye Başkanı var. Son seçimlerde 550 sandalyelik TBMM de ise kadın milletvekillerinin sayısı sadece 78’e ulaşabilmiştir. İstanbul İl Genel Meclisine baktığımızda yine aynı durumla karşılaşıyoruz. 276 İl Genel Meclis Üyesinin sadece 22’si kadın il genel meclis üyesidir”
 
“Kadınlarımız kadın olma bilincine sahip, Ülke sorunlarından haberdar ve bu sorunlara kafa yorarak TBMM’de, sendikalarda, sivil toplum kuruşlarında, parti örgütlerinde görev almalıdır”
 
“Kadınlarımızın kendi kaderiyle birlikte, ülke kaderinde de söz sahibi olabilmelerinin yolu siyaset yapmaktan geçmektedir. Kadınlarımız kadın olma bilincine sahip, Ülke sorunlarından haberdar ve bu sorunlara kafa yorarak TBMM’de, sendikalarda, sivil toplum kuruşlarında, parti örgütlerinde görev almalıdır. Bu yapı ancak, örgütlerin, partilerin, sendikaların ve diğer sivil toplum kuruluşlarının kadınların lehine pozitif ayrımcılık politikaları sayesinde mümkün olabilir. Bizlere de bu konuda büyük görevler düşmektedir. En başta tanınmış haklarımıza sahip çıkıp işlevlik ve işlerlik kazandırmalıyız. Bulunduğumuz her platformda haklı mücadelemizi sürdürmeliyiz”
 
Ne mutlu Atatürk yetiştiren Türk kadınına…

Ne mutlu Atatürk’ü olan Türk milletine…
 
“Biz kadınlara bu önemli hakları tanıyan ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü ve emeği geçen diğer büyüklerimizi saygı ve şükranlarımla anıyorum.

Seçme ve Seçilme hakkının verilişinin 77. yılı tüm kadınlarımıza kutlu olsun.

Ne mutlu Atatürk yetiştiren Türk kadınına,

Ne mutlu Atatürk’ü olan Türk milletine,

Gelecek yıllardaki seçimlerde listelerde daha fazla kadın milletvekili görme ümidiyle, hepinizi saygı ve sevgilerimle selamlıyorum…”

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları