loading
close
SON DAKİKALAR

Memurun ''zam'' günü

Memurun ''zam'' günü
Tarih: 29.05.2012 - 11:24
Kategori: Sendika

Hakem heyeti memurun zam oranlarını bugün açıklayacak...

Milyonlarca memur ve memur emeklisi bugün Hakem kurulunun vereceği karara göre zamlı maaşını alacak.

 

Sayıştay Başkanı Recai Akyel başkanlığındaki 11 kişilik hakem heyeti taraflar dinlendikten sonra zam kararını verecek.

 

Zam oranını belirleyecek olan Kamu Görevlileri Hakem Kurulu nihai karar için saat 12.00'de toplanıyor. Memura yapılacak maaş zammının oranı toplantı sonrası açıklanacak.


Her iki kesime de, zammın dışında gecikme zammı ve beş aylık fark da ödenecek. Fark ve gecikme zammının da, 15 Haziran’da yapılması bekleniyor.

"Hükümet yarım puan artırmayı amaçlıyor" 



Edinilen bilgiye göre Hakem Kurulu, hükümetin teklif ettiği zam oranını yarım puan yukarı çekecek. Yarım puanlık artışla 2012 için memurun zam oranı yüzde 4+4 olacak. 2013 içinse 3+3'te kalacak. Hükümetin son teklifi 2012 için yüzde 3,5+4, 2013 içinse yüzde 3+3 olmuştu. Bu öneri üzerine sendikalar masadan kalkarak bir günlük bırakma eylemine gitmişti.

 


Kurul'un bugün yapacağı son toplantıda ise yüzdelik zam oranı tespit edilecek.



Hakem Kurulu, 11 üyeden oluştuğu için 6 üyenin 'evet' diyeceği zam oranı geçerli olacak. Başkanlığını Sayıştay Başkanı Recai Akyel'in yaptığı Kurul'da 5 hükümet 5 de sendika temsilcisi bulunuyor. Hükümet adına Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürü İlhan Hatipoğlu, Kalkınma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Erhan Usta, Hazine Müsteşar Yardımcısı Cavit Dağdaş ve Devlet Personel Başkan Yardımcısı Şaban Talaş yer alıyor. Sendikalar adına ise Memur Sen'den Hacı Bayram Tombul ile Hüseyin Rahmi Akyüz, Kamu Sen'den İsmail Koncuk, KESK'ten ise Ali Kılıç bulunuyor. Kurul'da Bakanlar Kurulu tarafından atanan iki de öğretim üyesi var.



Bu isimler Prof. Dr. Sedat Murat ile Doç. Dr. Aydın Başbuğ. Ancak Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Başbuğ, sendikaların sunduğu öğretim üyeleri arasından atandı. Dolayısıyla hükümetle sendikaların 5'er temsilcisi var. Bu nedenle Kurul Başkanı Akyel'in kararı belirleyici olacak.

 

Ne olmuştu?

 

Toplu görüşmelerde Memur-Sen 2012 için yüzde 16, Kamu-Sen yüzde 20, KESK ise yüzde 30 zam talebinde bulunmuştu.

 

Kamu işveren heyeti, son olarak memurlara ilk yıl için 3.5+4, ikinci yıl içinde 3+3 zam teklifinde bulundu. Anlaşmanın sağlanamaması nedeniyle memurlar, 23 Mayıs’ta Türkiye genelinde 1 günlük grev yaptı.

 

Hükümetin zam teklifi ise ilk olarak yüzde 3+3 olmuş ardından da yüzde 3,5+4'e yükseltilmişti.

 

Sendikalarla hükümetin anlaşamaması üzerine devreye  Kamu Görevlileri Hakem Kurulu girdi. Son tolantının yapıldığı bugün ise kesin karar verilecek.


 

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları