loading
close
SON DAKİKALAR

Merkez Bankası'ndan dolara bir müdahale daha

Merkez Bankası'ndan dolara bir müdahale daha
Tarih: 12.02.2012 - 00:53
Kategori: Ekonomi

Rekor üstüne rekor kıran dolara Merkez Bankası'ndan doğrudan müdahale geldi.

Döviz satış ihalesi yoluyla ateşi bir türlü düşmeyen dolara Merkez Bankası, doğrudan müdahalede bulundu. Bankacılar Merkez Bankası'nın bankalara yoğun dolar satışı gerçekleştirdiğini belirtirken bu satışların ardından 1,92'yi zorlayan dolar 1,8625 seviyelerine kadar indi. Böylece kurda 6 kuruşluk hareket yaşandı. 

Ancak kur daha sonra yeniden 1,8890'a çıktı. Euro ise 2.4450'den günü tamamladı. İşlemciler, Merkez Bankası'nın piyasaya müdahaleyle sattığı döviz miktarının 1,5 milyar dolar civarında olduğunu belirtiyor. Merkez Bankası, döviz satış ihalesi yoluyla da 750 milyon dolarlık satış yaptı. Toplamda piyasaya 2 milyar 250 milyon dolarlık satış yapılmış oldu. 

Dolar dün gün içinde 1,9185'e kadar yükselmişti. Yılın son günü olduğu ve bazı bankalar çalışmadığı için Merkez Bankası yetkililerinin piyasa yapıcı bankaları telefonla arayarak satış gerçekleştirdiği öğrenildi. Dolar önceki gün 1,9195 TL ile tüm zamanların rekorunu kırmıştı.

Merkez Bankası, döviz piyasasında satış yönünde doğrudan müdahale ederken bir de açıklama yaptı. Yapılan açıklamada, döviz satım ihalelerine ilişkin 4 Ağustos 2011 tarihinde yapılan basın duyurusu ekinde yer alan Döviz Satım İhale Esasları çerçevesinde ihale saati öncesinde Merkez Bankası'nca dövize doğrudan müdahale edilen günlerde ihale düzenlenmeyeceğinin belirtildiği hatırlatılarak, "22 Aralık 2011 tarihli Para Politikası Kurulu toplantısını takiben 26 Aralık 2011 tarihinde yapılan basın duyurusu ile uygulanmaya başlanan strateji doğrultusunda bundan böyle ihale saati öncesinde Merkez Bankası'nca dövize doğrudan müdahale edilen günlerde de ihale düzenlenmeye devam edilecektir." denildi. Açıklamada, TCMB'nin 5 Ağustos 2011'den itibaren gerek gördüğü günlerde döviz satım ihaleleri yoluyla piyasaya döviz likiditesi sağlanmaya başladığı da ifade edildi. TCMB'nin döviz satım ihalelerine başladığı 5 Ağustos'tan bu yana sattığı tutar ise 11,21 milyar dolara ulaştı.

Öte yandan Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı 26 Aralık'ta yaptığı açıklamada 27 Aralık'tan itibaren bir sonraki para piyasası kurulu toplantısına kadar olan dönemde açılacak günlük döviz ihalelerinde satılabilecek en yüksek tutarın 1.35 milyar dolar, takip eden iki günde satılabilecek en yüksek tutarın ise 1.7 milyar dolar düzeyinde ilan edilmeye devam edileceğini açıklamıştı. 

Ata Yatırım Başekonomisti Nurhan Toğuç, Merkez Bankası'nın döviz ihalelerine ilişkin açıklamalarıyla birlikte gerileyen dolar fiyatına ilişkin, "Merkez Bankası'nın müdahalesi ve uluslararası piyasalarda talebin düşmesiyle birlikte dolar gerileme trendine girmiş durumda. Ben bu trendin kalıcı olabileceğini düşünüyorum." değerlendirmesini yaptı. Toğuç, Merkez'in olağanüstü ve olağanüstü olmayan günler ayrımına gitmesinin ardından yılın son gününde yüklü bir döviz satış ihalesi gerçekleştirdiğini belirterek, "Global dolar endeksi ciddi bir düşüş trendine girmiş görünüyor. Doların 1,8000 liraya doğru gerileyebileceğini düşünüyorum." diye konuştu.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları