loading
close
SON DAKİKALAR

Mesleki ve teknik lise branşları yok sayıldı

Mesleki ve teknik lise branşları yok sayıldı
Tarih: 18.11.2018 - 14:52
Kategori: Eğitim

Sözleşmeli 20 bin öğretmen atamasında Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi en fazla kontenjan ayrılan üçüncü alan olurken meslek eğitimindeki birçok branş yine yok sayıldı.

Sözleşmeli öğretmen alımı kapsamında açıklanan kontenjanlar öğretmen adayları ve eğitimcilerin tepkisine yol açtı. Başvuru için şart koşulan KPSS taban puanının 50 olarak belirlenmesi, atamalarda mülakatın birinci ölçüt olmasının önünü açtı. AKP iktidarları döneminde yapılan hemen her öğretmen atamasında olduğu gibi bu atamada da Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi en çok kontenjan ayrılan branşlardan biri oldu. Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) açıkladığı listeye göre, bin 910 kontenjan ayrılan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, kontenjan sıralamasında ilk üçe yerleşti. Bakanlığın, “Memleket meselesi” dediği meslek liselerindeki branşlara ayrılan kontenjan beklentilerin çok altında kaldı.

Resmi verilere göre 117 bine ulaşan öğretmen açığına karşın yalnızca 20 bin öğretmen alınacak olmasına tepki gösteren öğretmen adayları, branş dağılımındaki adaletsizlikten yakındı. En fazla kontenjan 3 bin 47 ile sınıf öğretmenliğine verilirken 2 bin 38 kontenjan ile İngilizce öğretmenliği ikinci, bin 910 kontenjanla ise din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenliği üçüncü sırada yer aldı.

Mesleki branşlar yok sayıldı

BirGün'den Mustafa Mert Bildircin'in haberine göre; Mesleki eğitim veren kurumlarda bulunan gazetecilik, sanat ve tasarım ile tekstil gibi branşlar en az kontenjan verilen branşlar oldu. Birçok branşa yalnızca bir kontenjan verilirken gıda teknolojisine üç, tarım teknolojilerine dört ve mobilya tasarımına sekiz kontenjan verildi. Toplamda 100 bin mesleki ve teknik lise öğretmeni atama beklerken bu okullar için ayrılan kontenjanlar, kontenjan toplamının yüzde 7’sini oluşturdu.

‘MEB’de değişen bir şey yok’

Eğitim sendikaları, 117 bin öğretmen açığının tek seferde ve tüm öğretmenlerin kadrolu istihdamını sağlayacak şekilde yapılması gerektiği görüşünde birleşti. Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan, düşük taban puanın mülakatlarda yaşanacak hukuksuzluklara davetiye çıkardığının altını çizdi. Atamaların sözleşmeli olarak yapılacak olmasına tepki gösteren Aydoğan, “Güvencesiz istihdam dayatması sürdürülmektedir” diye konuştu. Aydoğan, kontenjan dağılımındaki adaletsizliğe dikkat çekerek şunları söyledi:

“Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi atama sırasında yine ilk üçte. Bakanlıktaki yönetim değişikliğine rağmen uygulamalarda değişen hiçbir şey yok. ‘Öğretmen Dünyayı Değiştirir’ kampanyamızdaki temel taleplerden biri de 117 bin öğretmen atamasının tüm branşlara kadrolu, adaletli ve liyakata dayalı yapılmasıdır. Meslektaşlarımızın sesi olmaya devam edeceğiz.”

‘Din derslerine kota’

Eğitim İş Genel Başkanı Orhan Yıldırım da, 117 bin açığın biran önce tamamlanması gerektiğine vurgu yaptı. Yıldırım, sözleşmeli istihdamın öğretmenlerde geleceğe bakışla ilgili tereddüt oluşmasına yol açtığını ifade ederek “Sözleşme maddeleri, öğretmenlerimizin kendisini geliştirmesinin önünü kesmektedir” dedi. Yıldırım Din alanına verilen kontenjanın yüksek olmasını seçmeli dini derslerin öğrencilere dayatılmasına bağladı.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları