loading
close
SON DAKİKALAR

Metal işçileri eylemde: Haklarımızın geriye götürülmesine izin vermeyeceğiz

Metal işçileri eylemde: Haklarımızın geriye götürülmesine izin vermeyeceğiz
Tarih: 11.12.2019 - 16:00
Kategori: Sendika

Metal işkolunda 130 bin işçiyi kapsayan MESS grup toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamamıştı. İşçiler bugün fabrikalarda eyleme geçti.

130 bin metal işçisini kapsayan ve 7 Ekim'de başlayan toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamamış, 4 Aralık'ta yapılan son toplantıda tutanak tutularak arabuluculuk aşamasına geçilmişti. 

Birleşik Metal İş Sendikası'ndan yapılan açıklamada, "MESS, metal işçilerine açlık ve sefaleti reva görüyor. İnsanca yaşayacak bir ücret ve çalışma koşulları hakkımızdır ve bunun için mücadele etmekten geri durmayacağız" denilmişti. 

Metal işçileri bugün sabah saatlerinden itibaren eyleme geçti.

Birleşik Metal İş Sendikası "Kazanılmış haklarımızın geriye götürülmesine izin vermeyeceğiz" diyen işçilerin eylemlerini sosyal medya hesabından paylaştı.


Gebze Çayırova Boru işçileri


Gebze Cengiz Makina işçileri


Çorlu SİO Otomotiv işçileri


Mersin CİMSATAŞ işçileri

7 Ekim'de başlayan görüşmeler sonrası 4 Aralık Çarşamba günü yapılan beşinci toplantıda anlaşma sağlanamamış, arabuluculuk süreci başlamıştı.

4 Aralık'taki toplantıda ücret ile ücrete bağlı maddeler ve sosyal ödeneklerin ağırlıklı olduğu 29 madde ve 2 yönetmelik görüşülmüş, görüşülen maddelerden 1’i kabul edilmişti.

Birleşik Metal İş Sendikası'nın 93 madde ve 3 yönetmelikten oluşan TİS (toplu iş sözleşmesi) teklifiyle ilgili olarak yapılan 5 toplantıda 36 madde kabul edilmiş 66 madde ve 2 yönetmelik kabul edilmemişti. 

MESS, ücret teklifi olarak birinci 6 aylık dönem için yüzde 6,05 oranında ücret zammı, diğer altışar aylarda ise enflasyon oranında zam önermişti. MESS, 3 yıllık TİS teklifini devam ettirdiğini belirtmişti.

Birleşik Metal İş Sendikası ise ortalama ücrette seyyanen ikramiye dahil net 1.150,00 TL idi. Buna göre ilk 6 aylık dönem için ücret zammı teklifinin karşılığı ortalama ücret bazında yüzde 34. MESS, sosyal haklarda da yüzde 15,01 oranında artış teklif etmişti. Sendikanın sosyal haklara ilişkin teklifi ise ortalamada yüzde 55.

Birleşik Metal İş'ten yapılan açıklamada, MESS'in sosyal haklarla ilgili herhangi bir ilave teklifi kabul etmeyeceğini belirttiği, tamamlayıcı sağlık sigortasının kaldırılmasını önerdiği ifade edilerek şöyle denilmişti:

"MESS’in tekliflerinin kabul edilmesi hiçbir biçimde mümkün değildir. Metal işçileri açlık ve sefalet ücretlerini asla kabul etmeyeceklerdir. Bu teklif metal işçileriyle alay etmek demektir. MESS’in bu teklifi göstermiştir ki patronlar ekonomide yaşanan kısmi sorunları fırsata çevirmek istemektedir. Yapılan 5 toplantıda, değişiklik önermediğimiz bir çok madde bile kabul edilmemiş, tersine MESS tarafından karşı teklifler verilerek, mevcut haklar geriye götürülmek istenmiştir. MESS, metal işçilerine açlık ve sefaleti reva görüyor. İnsanca yaşayacak bir ücret ve çalışma koşulları hakkımızdır ve bunun için mücadele etmekten geri durmayacağız."

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları