loading
close
SON DAKİKALAR

Mikrofon Kazasına Kurban Gittiler

Mikrofon Kazasına Kurban Gittiler
Tarih: 27.03.2012 - 10:04
Kategori: Gündem

G. Kore’deki nükleer zirvede ABD Başkanı Obama, nükleer silahsızlanmayı savundu...

İran’ın barışçıl amaçlar taşıdığını öne sürdüğü nükleer programını durdurması için Batılı güçler baskıyı arttırırken Güney Kore’nin başkenti Seul’de 50’den fazla ülkenin lideri nükleer terörizmi tartışmak için buluştu. Nükleer kaynakların kontrolünün tartışıldığı zirveden önce ABD Başkanı Barack Obama nükleer silahsızlanma hedefine bağlılığını kesin ifadelerle vurguladı. Hankuk Üniversitesi’nde bir konuşma yapan Obama, “Nükleer silah stoklarımızı eriterek de caydırıcılığımızı koruyabiliriz” dedi.

Dünyada nükleer silah kullanmış tek ülkenin başkanı olarak konuştuğunu vurgulayan Obama,“Dünyada nükleer silahsızlanma ivme kazandı. Gene de hayal kurmamalıyız. Nükleer terörizm, küresel güvenliğe en büyük tehditlerden biri” dedi. Halihazırda 1.500 adet nükleer silaha ve 5 bin savaş başlığına sahip ABD’nin lideri ülkesinin ‘ihtiyaç duyduğundan fazla nükleer güce sahip olduğunu’ vurguladı. Obama, ikili ilişkilerin füze kalkanı nedeniyle gerginleştiği Rusya’da gelecek ay devlet başkanlığını devralacak Vladimir Putin’le silahsızlanmanın ileri aşamalarını görüşmeyi ‘dört gözle beklediğini’ belirtti. 2009’da Moskova Zirvesi’nde Soğuk Savaş döneminin iki süper gücü nükleer cephanelerini üçte birine indirmekte anlaşmıştı. 2010’da tarafların imzaladığı anlaşmaya göre iki ülke nükleer savaş başlıklarının sayısını aşamalı olarak 1500’e indirecek. Başlıkların ateşlenmesini sağlayan balistik füze sistemlerinin sayıları da 500 ve 1,100 arasında tutulacak. Fakat Obama’nın dış politikasının temel açılımlarından biri olan ‘Rusya’yla ilişkileri yenileme’ politikasını dış güvenlikte sert söylemlere yönelen Putin’le sürdürebileceği konusunda uzmanlar ciddi şüphelere işaret ediyor.

İran ve K.Kore’ye uyarı

Zirvenin resmi gündeminde yer almasa da nükleer programını durdurmaya yanaşmayan İran ve gelecek ay füzeyle uzaya uydu fırlatacağını açıklayan Kuzey Kore, liderlerin tartıştıkları konu başlıkları oldu. Güney Kore, Japonya ve ABD’nin Pyongyang yönetiminin nükleer savaş başlığı taşıyan bir füzeyi test edeceği görüşünü paylaşıyor. Obama, ‘Kuzey Kore’nin yeni yönetimine doğrudan’ seslenerek “Şimdiye kadar bu anlaşılmış olmalıydı. Nükleer silah elde etmeniz güvenliğinizi artırmadı tam tersine azalttı” uyarısını yaptı. Obama, Çin lideri Hu Jintao’yla 90 dakikalık görüşmesinin önemli bir kısmını da Kuzey Kore’ye ‘baskı uygulanmasına’ ayırdı. Obama, Tahran yönetimine de “İran liderleri tercih yapmaktan kaçış olmadığını anlamalılar. İran anın gerekliliklerine ciddiyetle cevap vermeli” diyerek sorunun çözümü için diplomatik yol tercihini yineledi.

Dimitri bu son seçimim, bana biraz kolaylık yap

Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev ve ABD Başkanı Barack Obama’nın açık kalan mikrofonlara yakalanan konuşması şaşkınlık yarattı. Obama’nın kasımdaki başkanlık seçimini kastederek “Bu son seçimim. Sonra füze kalkanı konusunda daha fazla esnekliğe sahip olacağım” dediği duyulurken Medvedev de ‘bu bilgiyi Vladimir’e ileteceğini’ söyledi. Obama’nın Cumhuriyetçi muhalifleri başkanı Türkiye’nin de parçası olduğu füze kalkanı konusunda ‘sert davranmamakla’ eleştiriyordu.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları