loading
close
SON DAKİKALAR

Mimarlar Odası, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar günü açıklaması

Mimarlar Odası, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar günü açıklaması
Tarih: 07.03.2016 - 17:17
Kategori: Sendika

TMMOB'ye bağlı Mimarlar Odası 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar gününde bir basın açıklaması ile 'Kadınlara yönelik şiddet, baskı ve cinsiyet ayrımcılığı sonlandırılmalıdır' dedi...

TMMOB'ye bağlı Mimarlar Odası 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar gününde bir basın açıklaması ile 'Kadınlara yönelik şiddet, baskı ve cinsiyet ayrımcılığı sonlandırılmalıdır' dedi...

KADINLARA YÖNELİK ŞİDDET, BASKI VE CİNSİYET AYRIMCILIĞI SONLANDIRILMALIDIR

Küresel ekonomik krizler ve gericileşen iktidarlar, güvencesizlik; yoksulluk, işsizlik, sömürü, ayrımcılık ve savaş koşulları; kadına yönelik şiddet ve baskının her geçen gün artmasına ve gelişmenin zayıflamasına neden olmaktadır. Otuz dokuz milyonun üzerinde kadının yaşadığı ülkemizde ise, cinsiyet rolleriyle şekillenen toplumsal yapı; kadınların temel hak ve özgürlüklerine yapılan muhafazakâr müdahalelerin meşru temeli haline getirilmiştir.

Kentin insan için var olması gerektiği anlayışı ile şekillenen ancak daha sonra tutarsız planlama ve mimarlık uygulamaları ile değişen kentlerimizde; sermaye odaklı yapılanma nedeniyle, merkezi ve yerel yönetim politikalarında kamu yararının öncelik olarak belirlenmesinden vazgeçilmiş, kadınların uğradığı toplumsal baskı ve şiddetin görünürlüğü yapılaşma yoluyla engellenmiştir.

Giderek artan kadına yönelik suçlar; ulaşım, kentleşme ve yapılaşma politikalarının, eşitsiz sosyo-mekânsal yapıların toplumsal cinsiyet eşitsizliğindeki rolünü açığa çıkarmıştır. Ancak cinsiyet eşitsizliğinin giderilmesi için bilimsel şehircilik ilkelerine bağlı bütünleştirici kentsel planlama anlayışı yerine; ilkel ve uygarlaşma karşıtı bir anlayışla bütünleşen parçacıl bir kentsel gelişme politikalarının izlenmesi yeni sorunları da beraberinde getirmektedir.

Cinsiyet rolleriyle şekillenen, doğuştan gelen bedensel farklılıklara bağlanamayan tüm sosyal ve kültürel etmenlerin oluşturduğu eşitsiz bölünmeyle kurulan toplumsal yapı öncelikli olarak kadınları etkilemektedir. Dünyanın neresinde olursa olsun kadınlara uygulanan sömürüye ve kadınların hayatın tüm alanlarında karşılaştıkları baskıya karşı yürütülen mücadeleyi simgeleyen Dünya Kadınlar Günü’nde, Mimarlar Odası olarak; kadınların karşı karşıya kaldıkları baskı ve şiddetin önlenmesinde öncelikli hedefin cinsiyet temelli eşitsiz yapıya karşı mücadele olduğunu vurguluyoruz.

Anayasa, devlete; hiç kimsenin cinsiyet veya benzeri bir sebeple ayırımcılığa uğramaması, herkesin temel hak ve özgürlüklerden eşit derecede yararlanmasını sağlamakla yükümlü kılmıştır. Eşitliğe dayalı, ekonomik, sosyal, kültürel, medeni ve diğer alanlardaki insan hakları ve temel özgürlüklerin tanınmasını, kullanılmasını ve yararlanılmasını engelleyen hiçbir ayrım ve kısıtlamanın yaşanmadığı bir gelecek dileğiyle kadın meslektaşlarımızın ve tüm kadınlarımızın gününü kutluyoruz.

TMMOB MİMARLAR ODASI

Vişne Haber Ajansı - Dilfiraz Değerli

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları