loading
close
SON DAKİKALAR

Mısır'da seçim öncesi son viraj

Mısır'da seçim öncesi son viraj
Tarih: 21.05.2012 - 14:52
Kategori: Dünya

Mısır, Mübarek sonrası ilk cumhurbaşkanlığı seçimine hazırlanıyor...

Mısır, Mübarek sonrası ilk cumhurbaşkanlığı seçimine hazırlanıyor. Adaylar 23 Mayıs öncesinde, dün son kez seçmenin karşısına çıktı. Liberal kanadın güçlü ismi Amr Musa ve Müslüman Kardeşler'in desteklediği Muhammed Mursi, kampanyalarıyla öne çıkan adaylar.

Mübarek sonrasında ilk cumhurbaşkanını seçecek olan Mısır halkı sandık başına gidiyor. Propaganda yasaklarının devreye girmesinden hemen önce, seçimlere katılan 13 aday son kez seçmenlerinin karşısına çıktı. Eski Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa'nın amacı, ilk turda işi bitirmek. Musa, "Hiçbir partiyle anlaşmam yok. Ben seçimleri kazanmaya gayret ediyorum. Hiçbir pazarlık yapmadan çoğunluğu elde etmeye çalışıyorum" dedi.

Laik kanattan Amr Musa ve eski Hava Kuvvetleri Komutanı Ahmet Şefik yarışta iddialı.

Dini referanslı adaylar arasında Müslüman Kardeşler'in desteklediği Muhammed Mursi ve hareketin eski üyelerinden Abdül Münim Ebul Fütuh öne çıkıyor.

Parlamentonun hakimi Müslüman Kardeşler ümidini yedek aday olarak listeye yazılan, ancak asıl aday Hayrat Şatır'ın geçmişte giydiği hüküm nedeniyle diskalifiye edilmesiyle sahneye çıkan Muhammed Mursi'ye bağladı. Son mitingde, Şatır'a göre daha zayıf gözüken Mursi'ye, Selefi bir din adamı da destek verdi. O din adamı, Türkiye'nin örnek alınması, meclis ve cumhurbaşkanlığının aynı partide olduğu güçlü bir yürütme organı kurulması, askerin rolünün azaltılması çağrısı yaptı.

Seçimlerin ilk turunda adaylar yüzde 50'ye ulaşamazsa, 16-17 Haziran'da ikinci tur seçimler yapılacak. 21 Haziran'da yeni cumhuhrbaşkanı ilan edilecek ve 1 Temmuz'da da Yüksek Askeri Konsey, söz verdiği üzere görevi sivil otoriteye devredecek.

Cnntürk 

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları