loading
close
SON DAKİKALAR

MİT-PKK kaydı için savcılık devrede

MİT-PKK kaydı için savcılık devrede
Tarih: 12.02.2012 - 20:46
Kategori: Siyaset

Ankara Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ile emekli Müsteşar Yardımcısı’nın PKK yöneticileriyle görüştüğü ses kaydı iddiası için inceleme başlattı

Ankara Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve emekli Müsteşar Yardımcısı Afet Güneş ile terör örgütü PKK’nın Avrupa’daki yöneticileri arasında geçtiği iddia edilen ses kaydıyla ilgili inceleme başlattı.
İnternete sızan ses kayıtları konusunda bugüne kadar harekete geçmeyen, devletin güvenliği ile ilgili olabilecek, eski Genelkurmay Başkanı Işık Koşaner’ın sızan ses kaydı konusunda bile inceleme başlatmayan özel yetkili savcılığın, resen harekete geçmesi tartışma yarattı.
Savcılığın başlattığı inceleme, terörist Abdullah Öcalan ve PKK ile yürütülen görüşmeler konusunda ilk inceleme olma özelliği de taşıyor. Savcılığın, ses kaydını kaydeden ve sızdıran kaynakları saptaması halinde, kaydın içeriği ile ilgili de değerlendirme yapabileceği belirtiliyor. Kayıtla ilgili incelemelerinin bir bölümünü tamamlayan MİT ise bu aşamada bir açıklama yapılmaması kararı aldığını bildirdi.

Şikâyet yok
Soruşturmayı, Ankara Başsavcılığı’nın başlatması için, MİT’in ya da Fidan ile Güneş’in şikayet başvurusunda bulunması gerekiyordu. Bu durumda, MİT, Fidan ve Güneş, kaydın doğruluğunu da kabul etmiş olacağından, bu tip bir şikayet başvurusu yapılması beklenmiyordu. Bu nedenle, kayıtla ilgili bir inceleme ya da soruşturma başlamasına düşük bir olasılık olarak bakılıyordu.

MİT inceledi ancak...
Başsavcı Vekilliği’nin inceleme başlatması, Öcalan ve PKK ile yürütülen müzakereler konusunda ilk kez savcılığın devreye girmesini sağladı. 
Ses kaydının gerçek olduğunun anlaşılması halinde ses kaydı içersinde suç unsuru bulunup bulunmadığının değerlendirileceği kaydedildi.
MİT kaynakları, ses kaydı konusundaki incelemenin büyük oranda tamamlandığını ancak kurumun, bu aşamada açıklama yapmama kararı aldığını bildirdi.


 ‘Gereken yapılıyor’
TBMM Başkanı Cemil Çiçek, MİT ile terör örgütü arasında geçtiği iddia edilen ses kaydına ilişkin, “Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kurumları ne yapılması gerekiyorsa onu yapıyor. Konuya öyle bakmak lazım” dedi. Çiçek, “Bir başka ülke, bir başka devlet ne yapıyorsa, mesela İngiltere ne yapıyorsa, ne yaptıysa, İspanya geçmişte terörle ilgili olarak ne yaptıysa, ne yapıyorsa Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve onun kurumları, orada görev yapan insanlar, onu yapıyordur. Meseleye böyle bakmak lazım” diye konuştu.
 ÇUBUK AA

 Aydar: Dışımızda gelişti süreci takip ediyoruz
MİT yetkilileri ile PKK yöneticileri arasında gerçekleştiği iddia edilen görüşmede yer aldığı belirtilen PKK yöneticisi kapatılan DEP’in eski milletvekili Zübeyir Aydar, ses kaydının sızdırılmasına ilişkin, “Bizim dışımızda gelişen bir olay, tartışma. Örgüt gerekli gördüğü yerde, gerekli açıklamayı yapacaktır” dedi. KCK Yürütme Konseyi üyesi Aydar, 2006’dan itibaren Öcalan üzerinden bir diyalogun olduğunu bildirdi. Aydar ses kaydı için, “Bizim dışımızda gelişen bir olay, tartışma. İlgiliyiz, takip ediyoruz, tartışıyoruz. Süreci takip ediyoruz” dedi.
DİYARBAKIR DHA
 

BDP: Öcalan’la MHP’li dönemde görüşüldü
BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, MİT-PKK görüşmesinin, erdemli ve onurlu bir tutum olduğunu belirterek, “En kötü diyalog en iyi savaştan iyidir” dedi. Demirtaş, görüşmeye tepki ile yaklaşan MHP’nin iktidar olduğu dönemde de Öcalan’la görüşmeler yapıldığını belirtti. Demirtaş, şunları söyledi: “MHP’nin koalisyonda olduğu dönemde Öcalan’la görüşülmemiş mi acaba? Onların döneminde de görüşmeler oldu. Bir heyet üzerinden suçlamak savaş kışkırtıcılığıdır.”  

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları