loading
close
SON DAKİKALAR

Moody's'ten Türkiye büyüme tahmini

Moody's'ten Türkiye büyüme tahmini
Tarih: 14.11.2019 - 16:36
Kategori: Ekonomi

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Türkiye’de büyüme ivmesinin beklenenden daha hızlı şekilde gerçekleştiğini bildirirken Türkiye'nin 2019 için büyüme tahminini yüzde eksi 2'den yüzde 0.2'ye yükseltti.

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's "Küresel Makro Görünüm 2020-2021" adlı raporunda küresel ekonominin gelecek 2 yıl zayıf seyretmeye devam edeceğini ancak resesyon beklemediklerini açıkladı.

"Şu an ekonomilerdeki düşük büyüme, düşük enflasyon ve sınırlı politika alanı küresel ekonomiyi risklere karşı daha kırılgan hale getiriyor" ifadeleri kullanıldı. Kurum, G20 ekonomileri için 2020'de yıllık % 2.6 büyüme beklentilerini koruduğunu, ABD ve Çin ekonomilerinde 2020'de yavaşlamanın devam edeceğini öngördü.  

2020 ve 2021'de gelişmekte olan ülke ekonomilerinin stabilize olacağını veya toparlanacağını belirten Moody's, ticaret savaşlarının artmasının ekonomiler için en büyük riski oluşturduğuna vurgu yaptı.

TÜRKİYE'DE TOPARLANMA BEKLENENDEN GÜÇLÜ

Türk ekonomisindeki toparlanmanın beklentilerinden daha güçlü olduğunu belirten Moody's Türkiye büyüme tahminlerini yukarı yönlü revize etti. Ancak ABD'nin yaptırım tehdidinin büyüme karşısında risk oluşturduğu ifade edildi. Açıklamada "Türkiye'nin büyüme ivmesi büyüme dostu mali politika nedeniyle beklediğimizden daha hızlı iyileşiyor, 2019 yılı büyüme beklentimizi % 0.2'ye, 2020 ve 2021 beklentilerimizi % 3'e yukarı yönde revize ettik" ifadelerine yer verildi.

Ancak dış finansman ihtiyacı ve dolarizasyonun negatif olduğunu belirten kurum enflasyondaki gerilemenin ise Merkez Bankası'na faiz indirimi için alan açmaya devam ettiğini belirtti. Agresif faiz indiriminin toparlanmaya risk oluşturduğu belirtilerek "Yeni Ekonomi Programı'nda 2020 - 2022 arasında % 5'lik agresif büyüme hedefi belirlendi, bu hedef bizim beklentimizin çok üzerinde. Büyümenin bu hedefe çıkması ekonomide aşırı ısınmaya, cari açığın artmasına, enflasyonda yukarı yönlü baskıya neden olabilir" dendi.

Raporda ayrıca Türkiye'nin jeopolitik risklerle ve ABD'den yaptırım riskiyle karşı karşıya olduğu da ifade edildi.

Kaynak : Bloomberg

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları