loading
close
SON DAKİKALAR

MSB; Cumhuriyet Bayramında, Anıtkabir'e rekor ziyaret; '1 milyon 182 bin 425'

MSB; Cumhuriyet Bayramında, Anıtkabir'e rekor ziyaret; '1 milyon 182 bin 425'
Tarih: 02.11.2023 - 18:00
Kategori: Gündem

Millî Savunma Bakanlığının faaliyetlerine ilişkin olarak haftalık basın bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi. Cumhuriyet Bayramı münasebetiyle, Anıtkabir'e akın eden ve yeni ziyaretçi rekoru kırandı; 1 milyon 182 bin 425 ziyaretçi.

Millî Savunma Bakanlığının faaliyetlerine ilişkin olarak haftalık basın bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi. Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Tuğamiral Zeki Aktürk tarafından gerçekleştirilen toplantıda şu bilgiler paylaşıldı:

ANITKABİR’İ 1 MİLYON 182 BİN 425 KİŞİ ZİYARET ETTİ

Öncelikle Cumhuriyetimizin 100’üncü yılını ve 29 Ekim Cumhuriyet Bayramımızı bir kez daha yürekten kutluyoruz. Millî Savunma Bakanlığı olarak Cumhuriyetimizin 100'üncü yılının haklı gurur, mutluluk ve coşkusunu milletimizle birlikte gerçekleştirdiğimiz;

- 100 savaş gemisiyle İstanbul Boğazı’nda donanma tarihimizin en büyük geçit töreni,

- Türk Yıldızları ve SOLOTÜRK ekiplerimizin gösteri ve selamlama uçuşları,

- Ankara’da Mehteran Birliğimizin marşlarıyla Cumhuriyetimizin kuruluş yılına atfen 1.923 personel ile yürüyüş,

- Törenler, sergiler, konserler, spor müsabakaları, liman ziyaretleri ve ağaç dikimi başta olmak üzere yurt içinde ve yurt dışında birçok anlamlı ve özel etkinlikle kutladık.

Bu vesileyle nice yüzyıllara uzanacak Cumhuriyetimizi bizlere armağan eden başta Başkomutanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve Millî Mücadele kahramanlarımız olmak üzere, aziz şehitlerimizi ve ebediyete irtihal eden kahraman gazilerimizi rahmet ve minnetle yâd ediyoruz.

Ayrıca Cumhuriyet Bayramı münasebetiyle, Anıtkabir'e akın eden ve yeni ziyaretçi rekorunu kıran 1 milyon 182 bin 425 ziyaretçimiz ile yoğun kalabalıktan dolayı ziyaret gerçekleştiremeyen tüm halkımıza bir kez daha şükranlarımızı sunuyoruz.

SON 1 HAFTADA 87 TERÖRİST ETKİSİZ HÂLE GETİRİLDİ

Millî Savunma Bakanlığının tüm birlik ve kurumları ülkemizin ve vatandaşlarımızın savunma ve güvenliğini sağlamak için kendisine tevdi edilen tüm görevleri azim ve kararlılıkla yerine getirmeye, daha büyük ve daha güçlü bir Türkiye için büyük bir şevk ve gayretle çalışmaya devam etmektedir.

Türk Silahlı Kuvvetlerimiz, başta PKK/KCK/PYD-YPG, DEAŞ ve FETÖ terör örgütleri olmak üzere millî birlik ve beraberliğimiz ile bekamıza yönelen her türlü tehdit ve tehlikeye karşı mücadelesini yurt içinde ve sınır ötesinde; terörü kaynağında yok etme anlayışıyla kesintisiz bir şekilde ve kararlılıkla sürdürmektedir.

Bu kapsamda, Irak ve Suriye’nin kuzeyi dâhil;

- Son bir haftada 87 terörist etkisiz hâle getirilmiş,

- Böylelikle etkisiz hâle getirilen terörist sayısı bu yıl içinde 1.802’ye, 24 Temmuz 2015’ten bugüne kadar ise 39 bin 145’e ulaşmıştır.

Yine, Irak’ın kuzeyinde başarıyla icra edilen Pençe-Kilit Harekâtı’nda bugüne kadar 630 terörist etkisiz hâle getirilmiş, değişik çaplarda toplam 1.373 silah ve 766 bin 339 mühimmat ele geçirilmiş, 2.460 mayın/el yapımı patlayıcı (EYP) tespit ve imha edilmiş, 771 mağara/sığınak kullanılamaz hâle getirilmiştir.

DERİNLİĞİ 1 KM OLAN MAĞARA TESPİT EDİLDİ

Son olarak Pençe-Kilit bölgesinde devam eden operasyonlar ve arama-tarama faaliyetlerinde; çok sayıda odası bulunan, odalar dâhil derinliği 1 kilometre olan, tünel geçiş yerleri betonla güçlendirilmiş ve 3 ayrı girişi olan bir mağara tespit edilmiştir.

Burada etkisiz hâle getirilen iki teröristten birinin, Gri Liste’de olduğu tespit edilmiştir.

Ayrıca mağarada çok sayıda yaşam malzemesi, mühimmat, termal şemsiye, elektrik kablosu, jeneratör ve patlayıcı ele geçirilmiştir.

Tespit edilen mühimmat ve malzemeler METİ Timlerimiz tarafından kontrollü bir şekilde imha edilmiştir.

Terör inlerini bir gece ansızın yerle bir etme azim ve kararlılığımız; artan bir etki ve yoğun bir baskıyla sürecek, gereken yer ve zamanda terör yuvaları yok edilmeye devam edilecektir.

SURİYE’DE 23 TERÖRİST ETKİSİZ HÂLE GETİRİLDİ

Diğer taraftan Suriye’de harekât alanlarımızda oluşturulan güvenlik ve huzur ortamını bozmaya yönelik yıl içerisinde gerçekleştirilen 425 taciz ve saldırı girişimine gerekli karşılık verilerek 23’ü son bir haftada olmak üzere 1.321 terörist etkisiz hâle getirilmiştir.

HUDUTLARDA 561 ŞAHIS YAKALANDI

Teknolojik vasıtalarla desteklenmiş fiziki güvenlik tedbirleri ve tesis edilen çok katmanlı emniyet sistemi ile korunan hudutlarımızda;

- Son bir haftada yasa dışı yollarla geçmeye çalışan 561 şahıs yakalanmıştır. Bu şahıslardan 5’i FETÖ terör örgütü mensubudur. 2 bin 452 şahıs ise hududu geçemeden engellenmiştir.

- Böylece yıl içerisinde hudutlarımızdan yasa dışı yollarla geçmeye çalışırken yakalananların sayısı 10 bin 974’e yükselmiştir. Bu şahıslardan 394’ü FETÖ mensubu olmak üzere toplam 560 terör örgütü mensubu kolluk kuvvetlerine teslim edilmiştir.

Hududu geçemeden engellenen kişi sayısı da 182 bin 129 olmuştur.

FETÖ İLE MÜCADELE SÜRÜYOR

Yeni bilgi, belge ve veriler ışığında hassasiyetle devam eden FETÖ terör örgütü ile mücadelemiz karalılıkla sürmektedir.

BÖLGESEL VE KÜRESEL BARIŞ VE İSTİKRARA KATKI SAĞLAMAYI SÜRDÜRÜYORUZ

Türk Silahlı Kuvvetlerimiz terörle mücadele ve hudut güvenliğinin yanı sıra mavi ve gök vatanımızda hak ve menfaatlerimizi korumakta; kardeş, dost ve müttefik ülkelere destek vererek bölgesel ve küresel barış ve istikrara katkı sağlamayı sürdürmektedir.

Sayın Bakanımız,

- 26 Ekim’de Sayın Cumhurbaşkanımızın Türkmenistan Devlet Başkanı ile yaptığı görüşmeye refakat etmiş ve Türkmenistan Devlet Sınır Servisi Başkanı ve Sınır Birlikleri Komutanı ile bir görüşme gerçekleştirmiş, daha sonra Macaristan Genelkurmay Başkanı’nı kabul etmiş,

- 27 Ekim’de Sayın Cumhurbaşkanımızın Somali Cumhurbaşkanı ile yaptığı görüşmeye refakat etmiş, aynı gün Nijerya Savunma Bakanı ile bir araya gelerek ikili savunma ve güvenlik konularında görüş alışverişinde bulunmuş,

- 30 Ekim’de TBMM ev sahipliğinde ülkemizi ziyaret eden NATO Parlamenter Asamblesi heyetini, 31 Ekim’de ise Moğolistan Büyükelçisi’ni makamında kabul etmiştir.

İsrail’in 30 Ekim günü Gazze’deki tek kanser hastanesi Gazze Türk-Filistin Dostluk Hastanesine yapmış olduğu saldırı ile 31 Ekim ve 1 Kasım’da Cibaliye Mülteci Kampı’na düzenlediği saldırıları kınıyoruz. Temennimiz; ateşkes ve barışa giden, akan kanın durması için sarf edilen tüm gayretlerin gösterilmeye devam edilmesi ve sonuca ulaşmasıdır.

TSK EĞİTİM VE TATBİKATLARA DEVAM EDİYOR

Türk Silahlı Kuvvetlerimiz, hâlihazırda yürüttüğü tüm operasyonları ve görevleri ile eş zamanlı olarak karada, denizde ve havada kapsamlı eğitim ve tatbikat faaliyetlerini de aralıksız sürdürmektedir. Bu kapsamda;

- 13-27 Ekim 2023 tarihleri arasında;

Ocean Sky-2023,

Steadfast Noon,

- 16-27 Ekim 2023 tarihleri arasında Çok Uluslu Mayın Harbi Tatbikatları icra edilmiş,

- Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde 23-27 Ekim 2023 tarihleri arasında icra edilen Şehit Teğmen Caner Gönyeli Tatbikatı’na kara, deniz ve hava unsurlarımız ile katılım sağlanmıştır.

- 30 Ekim ve 2 Kasım 2023 tarihlerinde NATO Güvence Tedbirleri kapsamında, Havadan İhbar Kontrol uçağımız tarafından Romanya hava sahasında görev icra edilmiş,             

- 31 Ekim’de NATO Varlık Gösterme Harekâtı kapsamında Bomber Task Force faaliyetine iştirak edilmiştir.

- 23 Ekim-6 Kasım 2023 tarihleri arasında da Dynamic Mariner/MARE APERTO II,

- 29 Ekim-9 Kasım 2023 tarihleri arasında Katar’da Yırtıcı Şahin-5,

- 30 Ekim-9 Kasım 2023 tarihleri arasında Yıldırım Seferberlik,

- 30 Ekim-10 Kasım 2023 tarihleri arasında NATO Artırılmış Teyakkuz Faaliyetleri kapsamında NATO Neptune Strike,

- 31 Ekim-10 Kasım 2023 tarihleri arasında Strong Balkan,

- 1-9 Kasım 2023 tarihleri arasında Volkan Tatbikatları icra edilmektedir.

Diğer yandan;

- 5-18 Kasım 2023 tarihleri arasında PHOENIX EXPRESS-2023 Tatbikatı,

- 6-10 Kasım 2023 tarihleri arasında Steafast Foxtrot Tatbikatı,

- 6-19 Kasım 2023 tarihleri arasında Macaristan, İtalya, Hırvatistan,

ABD ve Türk Silahlı Kuvvetlerinin katılımıyla Macaristan’da Adaptive Hussar Tatbikatı’nın icra edilmesi planlanmaktadır.

Ayrıca;

- Romanya Deniz Kuvvetlerine ait “ROS REGINA MARIA” tarafından Cumhuriyetimizin 100’üncü yılı kapsamında 24-26 Ekim 2023 tarihleri arasında Samsun’a,

- Bangladeş Deniz Kuvvetlerine ait “BNS SANGRAM” korveti tarafından “UNIFIL” görevi kapsamında 26-28 Ekim 2023 tarihleri arasında Mersin’e liman ziyaretleri gerçekleştirilmiştir.

NATO Daimî Deniz Görev Grubu-2 kapsamında ise;

- Arnavutluk Deniz Kuvvetlerine ait “ALS BUTRINTI” gemisi 29 Ekim-2 Kasım 2023 tarihleri arasında İzmir’e,

- Danimarka Deniz Kuvvetlerine ait "HDMS NIELS JUEL" fırkateyni 1-4 Kasım 2023 tarihleri arasında Mersin’e,

- Brezilya Deniz Kuvvetlerine ait ''NE BRAZIL'' fırkateyni, açık deniz eğitimi faaliyeti kapsamında, 2-7 Kasım 2023 tarihleri arasında İstanbul’a liman ziyaretinde bulunmaktadır.

- İspanya Deniz Kuvvetlerine ait "ESPS MENDEZ NUNEZ" gemisinin ise 4-7 Kasım 2023 tarihleri arasında Antalya’ya liman ziyareti planlanmaktadır.

Ayrıca Millî Gururumuz TCG ANADOLU, Cumhuriyetimizin 100’üncü yılı dolayısıyla 1 Kasım’dan itibaren Sarayburnu Limanı’nda halkımızın ziyaretine açılmış olup 2 Kasım saat 18.00’e kadar ziyaret edilebilecektir.

BEŞİNCİ A400M UÇAĞININ RETROFİT İŞLEMLERİ TAMAMLANDI

Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliği ve teşvikiyle her geçen gün gelişen yerli ve millî savunma sanayi ürünlerimizin katkısıyla Türk Silahlı Kuvvetlerimizin kara, deniz, hava ve siber harekât alanlarında etkinliği ve caydırıcılığı her geçen gün daha da artmaktadır.

Bu kapsamda; yardım faaliyetleri, tahliye operasyonları, askerî harekât, personel ve malzeme nakli ile afetlerde hava köprüsü oluşturma gibi geniş bir çerçevede kullanılan A400M uçaklarımızın; Bakanlığımıza bağlı ASFAT ana yükleniciliğinde yürütülen “A400M Retrofit Projesi” kapsamında işlemleri tamamlanan 5’inci uçağımız 27 Ekim’de Hava Kuvvetlerimize teslim edilmiştir.

ASTSUBAY ADAYI TEMİN BAŞVURULARI BAŞLIYOR

Personel ve askerî öğrenci alım/temin faaliyetlerimiz planlandığı şekilde devam etmektedir.

Türk Silahlı Kuvvetlerimize “2023 Yılı Dış Kaynaktan Muvazzaf Astsubay Adayı Temini” başvuruları 7-27 Kasım 2023 tarihleri arasında yapılabilecektir. Şanlı ordumuzda görev almak isteyen tüm gençlerimizi davet ediyoruz.

MİLLÎ SAVUNMA BAKANLIĞI ARTIK MOBİL UYGULAMADAN TAKİP EDİLEBİLECEK

Önümüzdeki hafta içinde hayata geçirmeyi planladığımız Millî Savunma Bakanlığı Mobil Uygulaması ile artık Bakanlığımızın faaliyetleri anlık olarak mobil cihazlar üzerinden kamuoyunun bilgisine sunulacaktır.

Resmî internet sayfamızda yer alan içeriklerin yanı sıra kullanıcıların anlık bildirimler ve duyurulara hızlı erişim sağlayabileceği mobil uygulamada;

- Hazırlanan story ve podcastlerle Bakanlığımızın faaliyetleri anlatılacak,

- Önemli günleri konu alan özel paylaşımlar yapılacak,

- Şimdilik Anıtkabir ve Harbiye Askerî Müzesinde, önümüzdeki süreçte de bütün askerî müzelerimizde 360 derece sanal tur yapılabilecek.

Ayrıca;

- Birbirinden özel fotoğraflardan oluşturulmuş duvar kâğıtlarına erişim sağlanabilecek,

- Personel ve öğrenci alım/temin faaliyetleri ile askeralma işlemleri dâhil önemli sınav ve başvuruların duyuruları takip edilebilecek,

- 1853-1928 yılları arasında şehit olan askerlerimizin bilgisinin yer aldığı Şehit Bilgi Kapısı’na erişilebilecek,

- İlave özel içerikler de yer alacaktır.

Sonuç olarak dünyanın en güçlü ordularından biri olan Türk Silahlı Kuvvetlerimiz, asil milletimizin sevgisi ve güveninden aldığı ilhamla;

- Bekamıza yönelen her türlü tehdit ve tehlikeyi bertaraf etmeye,

- Ülkemizin savunma ve güvenliği için var gücüyle çalışmaya,

- Üstlenmiş olduğu tüm görevleri, bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonra da başarıyla yerine getirmeye devam edecektir.

Kaynak : wwww.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları