loading
close
SON DAKİKALAR

Muammer Aksoy'un katledilişinin 30. yıl dönümü

Muammer Aksoy'un katledilişinin 30. yıl dönümü
Tarih: 31.01.2020 - 10:24
Kategori: Gündem

Ankara Bahçelievler’deki evinin önünde uğradığı silahlı saldırıyla katledilen, Atatürkçü Düşünce Derneği kurucusu, Ankara Üniversitesi öğretim üyesi ve Cumhuriyet yazarı Prof. Dr. Muammer Aksoy'un ölümünün üzerinden 30 yıl geçti.

Muammer Aksoy, 31 Ocak 1990 tarihinde, Ankara’daki evinin önünde uğradığı silahlı saldırıyla öldürülmüştü. Muammer Aksoy’un öldürülmesinden sonra gazeteleri arayan bir kişi eylemi üstlenerek, “Tesettür konusunda İslam’a karşı takındığı tavır nedeniyle Müslümanlar tarafından cezalandırıldı. Olay, İslami Hareket adına üstleniliyor. 7.65 Baretta ile cezalandırılmıştır” dedi.

Muammer Aksoy kimdir?

Hukukçu, siyaset adamı ve yazar Muammer Aksoy, 1917 yılında doğdu. Milletvekili Numan Aksoy ve Nadire Aksoy'un oğlu olan Muammer Aksoy'un Muzaffer Aksoy, Nilüfer Pehlivanlı, Fikret Aksoy ve Sevim Batukan olmak üzere 4 kardeşi vardı. Ülke Aksoy ile evli olan Muammer Aksoy, Işık ve Arın isminde iki oğul ile Aslı, Muammer Can Aksoy ve İlke Aksoy isimli üç toruna sahiptir.

Muammer Aksoy, 1939'da Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirdikten sonra Zürih Üniversitesi Hukuk ve Devlet Bilimleri Fakültesi'nde doktora yaptı. Türkiye'ye döndükten sonra İstanbul Üniversitesi'nde asistanlık ve Ankara Üniversitesi'nde öğretim üyeliği yaptı. 1957 yılında üniversite yasasında yapılan değişikliklerin üniversitelerin özerkliğine zarar verdiği gerekçesiyle üniversiteden ayrılarak Cumhuriyet Halk Partisi'ne girdi.

27 Mayıs 1960 sonrasında yeniden üniversiteye döndü ve Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde profesör oldu. Kurucu Meclis Antalya İli Temsilciliği (6 Ocak 1961 - 25 Ekim 1961) ile 1961 Anayasasının hazırlanmasında komisyon sözcülüğü yaptı. CHP parti meclisi üyeliği görevlerini yürüttü. 12 Mart 1971 Muhtırasından sonra tutuklandı, fakat yargılama sonucunda aklandı. 1977'de CHP İstanbul milletvekili olarak meclise girdi. Avrupa Konseyi Türkiye temsilciliği ve Türk Hukuk Kurumu başkanlığı görevlerini yürüttü. 12 Eylül 1980'den sonra Ankara Barosu başkanlığına seçildi.

1989'da Hıfzı Veldet Velidedeoğlu, Bahri Savcı, Münci Kapani ve Bahriye Üçok gibi aydınlarla birlikte Atatürkçü Düşünce Derneği'ni kurdu.

31 Ocak 1990 günü Ankara Bahçelievler'deki evinin önünde kurşunlanarak öldürüldü. Cenazesi 3 Şubat günü Ankara Maltepe Camii'den kaldırılarak Cebeci Asrî Mezarlığı'nda toprağa verildi.

Polis tarafından yapılan araştırmalar sonuç vermeyince faili meçhul olarak tanımlanan cinayetin dosyası kapandı.

Muammer Aksoy'un öldürülmesinden sonra gazeteleri arayan bir kişi eylemi üstlenerek, “Tesettür konusunda İslam’a karşı takındığı tavır nedeniyle Müslümanlar tarafından cezalandırıldı. Olay, İslami Hareket adına üstleniliyor. 7.65 Baretta ile cezalandırılmıştır” dedi, fakat kendisi bulunamadı.

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları