loading
close
SON DAKİKALAR

Muğla Üniversitesi'nin adı değişti

Muğla Üniversitesi'nin adı değişti
Tarih: 01.06.2012 - 16:11
Kategori: Sağlık, Yaşam

1992 yılında kurulan Muğla Üniversitesi'nin adı değişti...

Muğla’da 1992 yılında dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in onayıyla kurulan Muğla Üniversitesi’nin adı, ’Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’ olarak değişti. Üniversiteye, 1998 yılından bu yana 100 milyon lira bağış yapan merhum işadamı Sıtkı Koçman’ın adının verilmesi kentte memnuniyetle karşılandı. Rektör Prof. Dr. Mansur Harmandar, merhum işadamı Sıtkı Koçman’a vefa borcunun ödendiğini söyledi.

Cumhuriyet’in ilk maden mühendislerinden olan Sıtkı Koçman, Muğla Üniversitesi’ne 1998-2005 yılları arasında 100 milyon lira bağışlayarak kurumun gelişip büyümesine destek verdi. Birçok bina ve sosyal tesis yaptıran Koçman, kendi adını taşıyan vakıf da kurarak öğretim üyelerinin yurtdışında eğitim almalarını sağladı. 2005 yılında 93 yaşında hayatını kaybeden Sıtkı Koçman’ın ölümünden önce yakın dostlarına, "En büyük mirasım Muğla Üniversitesi" dedi.

2002 yılından bu yana Muğla Üniversitesi’nin adının Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi olarak değiştirilmesi için çalışma başlatıldı. Muğla Üniversitesi Senatosu’nun 2002 yılında aldığı isim değişikliği kararı "Sıtkı Koçman hayattayken isimi verilemez" denilerek kabul edilmedi.

Üniversite senatosu 2009 yılında ikinci defa isim değişikliği kararı aldı. Ancak onaydan geçmedi. Muğla Üniversitesi Senatosu 3 ay önce üniversitenin adının Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi olarak değiştirilmesi için yeniden karar aldı. Senato kararı YÖK’ün onayından geçerek Milli Eğitim Bakanlığı komisyonuna sevk edildi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylanan isim değişikliği, dünkü Resmi Gazete’de yayınlandı. Muğla Üniversitesi’nin adı, resmi olarak ’Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’ olarak değişti.

Rektör Prof. Dr. Mansur Harmandar, isim değişikliğinin 10 yıllık bir süreci kapladığını belirterek, hayırsever merhum işadımı Sıtkı Koçman’a vefa borcunun ödendiğini söyledi. Rektör Prof. Dr. Harmandar, "10 yıldır Sıtkı Koçman adının üniversitemize verilmesi için çalışma yürütülüyordu. Kurucu rektörümüz Prof. Dr. Ethem Ruhi Fığlalı tarafından başlatılan bu süreç tamamlandı. Büyük bir özlemle bu sürecin tamamlanmasını istiyorduk. İki kez senato kararı alındı ancak değişik nedenlerle ismi verilemedi. Biz tekrar senato kararı aldık, YÖK hemen onayladı, Milli Eğitim Bakanlığı Cumhurbaşkanımız Sayın Abdullah Gül’e sundu. 31 Mayıs 2012 tarih ve 28309 sayılı Resmi gazetede yayınlanan kararla üniversitemizin adı Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi olarak değişti. Bu isim değişikliğinde katkı veren herkese teşekkür ederim" dedi.

Vatan

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları