loading
close
SON DAKİKALAR

Muharrem Erkek'ten AKP'li Yavuz'un iddialarına yanıt: AK Parti açıklamalarına böyle devam ederse cumhurbaşkanının mazbatası da iptal edilebilir

Muharrem Erkek'ten AKP'li Yavuz'un iddialarına yanıt: AK Parti açıklamalarına böyle devam ederse cumhurbaşkanının mazbatası da iptal edilebilir
Tarih: 17.04.2019 - 13:47
Kategori: Gündem

CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek AKP'li Ali İhsan Yavuz'un açıklamalarına yanıt verdi.

Muharrem Erkek'in açıklamaları şöyle:

"31 Mart sçeimlerinden önce 'dünyanın en güvenli seçimlerini biz yapıyoruz' diyen Yavuz bugün yine usulsülüklerden bahsetti. Açıklamanını tümüne bakınca İstanbul seçimini kaybetmenini hezeyanıyla yapan, yanlış bilgiler ihtiva eden açıklamayla karşı karşıya kaldık. 

Seçmen kütüğü genel müdürlüğü YSK'ye bağlıdır. Seçim takvimi başladığın anda seçmen kütükleri YSK'nın malı olur. Seçmen kütüklerinde hiçbir değişiklik YSK onayı olmadan yapılamaz. Seçmen kütükleri nasıl oluşur? İçişleri Bakanlığı nüfus müdürlüğünden aldığı verilerle seçmen kütüğünü oluşturur. Tutukulularla ilgili Adalet Bakanlığı'ndan alınır. YSK'yı Adalet Bakanlığını ve İçişleri Bakanlığı'nı açıkça itham ettiğini görüyoruz. Seçmen listelerinde ciddi usulsüzlük varsa sorumlular Adalet Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve YSK.

Seçmen liseteleri son şeklini aldıktan sonra 25 Mart akşamı gönderildi. Sistemimize girdik baktık ki toplam 23 bin 165 kişinin karşısına oy kullanamaz şerhi düşülmüş. YSK oy kullanamayacak olanları tespit etmiş. Bunlar kısıtlı, hükümlü, kamu görevlisi olabilir. Deniyor ki 1229 ölü seçmen var. 25 Mart-31 Mart arasında İstanbul'da 1229 kişinin vefat etmesi çok muhtemel. Bunları YSK biliyor. Deniyor ki sandık kurulu başkanları ve memur üyeler. Bunu da biz belirlemiyoruz. Kanunda değişiklikleri itirazlarımıza rağmen yaptılar. Şimdi ilçe seçim kurulu başkanlarını, en kıdemli yargıçları da suçladıklarını görüyoruz. 

YSK'nın seçim takvimine bakın. 26 Şubat-2 Mart arası... 26 Şubat'ta sandık kuruluna itirazların başlangıcı. Bu itirazlarınızı niye yapmadınız? Sandık kurulu başkan ve memur üyeler siyasi partilere bildirilmiyor deniyor.  Niçin itiraz etmediniz? Seçimler bittikten sonra bunları gündeme taşıyorsunuz.

Düzeltilen maddi hataları dahi belge olarak basın açıklamasında sundular. İstanbul'da tüm geçersiz oyların yeniden sayımı bitti. 6 ilçede de tüm oylar sayıldı. Geçerli oylarda değişme olmuyor, olamaz. Çekmeköy'de bizim lehimize arttı. YSK sondaj yöntemiyle 22 ilçeden 57 sandık belirledi, tümünü sayın, dedi. Tümü sayıldı +13 CHP'ye yazıldı. Yeniden sayım demokrasiyi yok eder. YSK doğru bir kararla oyların yeniden sayımını reddetti. Sonuç 1 Nisan'da olduğu gibi bugün de Ekrem İmamoğlu kazandı.

AK Parti'nin seçim hukukunda usulsüzlük ve kanunsuzluğu karıştırdığı anlaşılıyor. Usulsüzlük nedeniyle seçim yenileme mümkün değildir. Bunlara dayanarak iptal ettirtemezsiniz. Kanunsuzluk ve hafif kanunsuzluk tabiri kullanıldı. Bunu da ilk kez duyduk. 

Kanunsuzluk nasıl olur? Yusufeli'nde 1 oy farkla bitti seçim. 2 kısıtlının oy kullandığı tespit edildi, seçim tekrarlanacak. YSK oy kullanmaması gereken kişiler oy kullanmış mı diye bakar. Listede de olması yetmez, yüksek oy kullanması gerekir. 2014 Yalova seçimleri bu yüzden tekrarlanmıştı. 7 kısıtlının oy kullandığı tespit edilmişti.

İstanbul'da fark 14 bin. 14 bin 1 kısıtlının oy kullandığını kanıtlamanız gerekir. Sayın Yavuz YSK baksın diyor. YSK neden baksın, sonucu etkilemez ki. YSK'ya sundukları itiraz dilekçesinde yok bu. Kısıtlılar ve kamu hizmetinden yasaklı olanlar seçmen olamaz, diyor. Yavuz KHK ile ihraç edilenler oy kullanamaz dedi. Vahim bir açıklama. Mahkeme kararıyla kısıtlı olanları kapsar. Bir zihinsel engelli hakkında mahkeme kararı yoksa oy kullanabilir. Siz KHK ile ihraç edilenleri nasıl seçme hakkından yoksun ilan edebilirsiniz. Vahim.

Cezaevi seçmen listeleri siyasi partilere verilemez. Sadece kaç sandık kurulacak, kaç seçmen olacak bunu biliriz. AK Parti bunu nasıl aldı? Kimseye verilmeyen listeler nasıl ellerinde? Şu kadar sayıdaki cezaevindeki seçmen dışarıda da seçmen gözüküyor, dedi. YSK Başkanı Sadi Güven sahte seçmen yok, dedi. Sistem buna müsait değildir. TC kimlik numarası vardır ve bir kişi iki yerde seçmen görünemez. Olduğunu varsayalım, ben Kadıköy'de ikamet ediyorum, seçmen gözüküyorum, Silivri'de yatıyor görünüyorum. Gidip oy kullanabilir miyim? Hukuku katlettiler biz hukuk içinde mücadele sürdüreceğiz.

Başka vahim iddia 5388 çetele, oy sayım cetvelinde mühür yok, diyorlar. Siz referandumda YSK'ya dilekçe verdiniz milyonlarca mühürsüz oy pusulasını geçerli kılın dediniz. AK Parti açıklamalarına böyle devam ederse cumhurbaşkanının mazbatası da iptal edilebilir. 

2014 Ankara sçeimleri için CHP YSK'ya başvuru yaptı. Çok sayıda mühürsüz sandık sonuç tutanakları var, dedik. Geçersiz oyların niçin geçersiz olduğu tutanak altına alınmamış, farklı sandık tutanakları var, seçmen sayısından fazla oy kullanımı var, dedik. YSK hepsini reddetti. YSK usulsüzlük yapanlar varsa yapanlar yargılanır, seçim iptal edilemez, diyor. 

AK Parti'nin dilekçesinde seçimin yenilenmesini gerektirecek hiçbir somut delil yok. İtiraz haktır ama bir hakkı kötüye kullanarak siz İstanbul'un iradesini sakatlıyorsunuz. Ne oldu sandıktaki sonuca saygı duyma sözleri...

Bu süreç gösterdi, seçim kaybedilince millet bazılarının gerçek yüzünü gördü.

Büyükçekmece'de Hasan Akgün 6. seçimini kazandı. Çok sevilen bir başkan. Büyükçekmece verilerini tekrar paylaşalım. Bir belediye işçisi görevlendirildi, diyor. Bunu kim talep etti. Valilik, kaymakamlık talep etti. Bu her yerde olur. Pesonel eksikliği nedeniyle istenir.

Bu kişinin işlemleri itirazlar üzerine donduruldu. Bu kişi tutuklandı, seçmen listeleri 31 Ocak'ta kesinleşti. Büyükçekmece'de usulsüzlük varsa bu kamu gücüyle yapılır. Hangi kamu görevlileri açıklayın. Büyükçekmece nüfus müdürünün sıkı AK Partili olduğu, Erdoğan'ın yakını olduğunu herkes biliyor. 

2018 24 Haziran seçimleri ile 31 Mart seçimleri arasındaki seçmen farkı 2300. Büyükçekmece İstanbul'da yıllara göre seçmen artışı gösteren 10. sıradaki ilçe. 1. sırada Sancaktepe var. 

2014-2019 artış 24 bin 996. 11 bin 117'si 18 yaşını dolduran gençler. Kalanlar da taşınan kişiler. Büyükçekmece kumpasına lütfen bir son verin. Büyükçekmece'de yapılan tespitlerde soyadı Uysal olan çok sayıda kişi çıktı. Boş binalarda AK Partili kişiler çıktı. Kendi usulsüzlüklerini alt alta koyup sıralamaya çalışıyorlar herhalde.

Maltepe'de yeniden sayım yapıldı Maltepe için de MHP olağanüstü itirazla seçimin iptalini istedi. Ama reddedilecek. Mağlubiyetin üzerini örtmek için yapılan açıklamaları dinledik. 1 Nisan'da da 17 Nisan'da da kazanan Ekrem İmamoğlu. Fark 13 bin 729. 3870 farkla kazandık, diyenler lütfen 13 bin 729 oyla kazanan Ekrem İmamoğlu'nu artık tebrik edin. Demokrasimiz ağır hasar gördü, gelin tamir edelim. Türkiye normalleşsin. 

İçişleri Bakanı 'Büyükçekmece'de ortada suç var' dedi. Suçu mahkemeler tespit eder. Lütfen birazcık hukuka saygı. Büyükçekmece'de seçmen kaydırması yapmışlarsa kendileri yapmıştır. Hesap verecek İçişleri Bakanı'dır. İtirazlar mazbatanın verilmesine engel değil."

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları