loading
close
SON DAKİKALAR

Mülkiye 68 Kuşak, Kadına Yönelik Tacize, Şiddete ve Kadın Cinayetlerine hayır diyor

Mülkiye 68 Kuşak, Kadına Yönelik Tacize, Şiddete ve Kadın Cinayetlerine hayır diyor
Tarih: 08.03.2022 - 12:36
Kategori: Kadın

Her yıl yayınlanan Küresel Cinsiyet eşitsizliği raporuna göre de Türkiye 2021 yılında 153 ülke arasında 130. olmuştur.

8 Mart 2022… Dünya Emekçi Kadınlar günü… Birleşmiş Milletler, bugünü Dünya Kadınlar günü olarak kabul etmiştir. Bugün, insan hakları temelinde kadınların siyasi ve sosyal bilincinin geliştirilmesine, her alanda kadın- erkek eşitliğinin sağlanmasına ve aynı zamanda kadınların ekonomik, siyasi ve sosyal başarılarının kutlanmasına ayrılmaktadır.

Ülkemizin kurucusu ulu önder Atatürk’ün öncülüğünde Medeni Kanun’un 26 Şubat 1926 tarihinde TBMM’nde kabulü ile kadın erkek eşitliğinde çok önemli bir adım atılmıştır. Kadınlar, birçok Avrupa ülkesinden önce Meclise girmişler her geçen gün daha fazla sosyal hayatın içinde yer almaya başlamışlardır.

Ancak son yıllarda cemaat-tarikat yapılanmaları ve gerici çevrelerin baskıları sonucu kadın haklarının kullanımı ve uygulanmasında gerileme görülmektedir.

Dünyanın birçok ülkesinde ve Ülkemizde kadınlar değişik biçimde şiddete uğramaktadır. Kadınların eğitimden yoksun bırakılarak evde kalmaya mahkûm edildiği, ekonomik faaliyetlerin yasal ve geleneksel birçok engelle kısıtlandığı, çalışma yaşamının binbir haksızlık ve ayrımcılıkla karşılaştığı ortamlarda durum daha da ağırlaşmaktadır. Kadınlar toplumun en fakir, korumasız ve zayıf kesimini oluşturduğu, kendi kaderine terk edildiği koşullarda, şiddetin de ilk hedefi haline gelmektedirler.

Son yıllarda artan sayıda kadın; eşleri, sevgilileri, yakın akrabaları ve ruhsal sorunlu kişiler tarafından tacize ve şiddete uğratılmakta, öldürülmektedir. Son 20 yılda ülkemizde 3 bin 800 civarında kadın öldürülmüştür. Sadece geçen yıl 280 kadın cinayete kurban gitmiştir. 217 kadın ise şüpheli bir şekilde ölü bulunmuştur.

Her yıl yayınlanan Küresel Cinsiyet eşitsizliği raporuna göre de Türkiye 2021 yılında 153 ülke arasında 130. olmuştur.

Bugün kadın taciz ve cinayetleri ile kadın eşitsizliği konusunda yönetimce birtakım tedbirler alınmakla birlikte, bu önlemler ve yaptırımlar son derece yetersiz kalmaktadır.

MÜLKİYE 68 KUŞAK OLARAK BİZLER, KADINA YÖNELİK TACİZE, ŞİDDETE VE KADIN CİNAYETLERİNE HAYIR DİYORUZ.,

Aşağıdaki tedbirlerin biran önce alınmasını istiyoruz.

1. İstanbul Sözleşmesi’nin imzalanmasına öncülük eden Türkiye’nin gerici çevrelerin baskısı ile İstanbul Sözleşmesi’nden çıkmasını kabul etmiyoruz. Biran önce İSTANBUL SÖZLEŞMESİ’ne yeniden dönülmelidir.

2. Yasaların yetersiz kaldığı durumlarda TBMM’ince ek yasalar çıkarılmalıdır.

3. Kadın sığınma evleri artırılmalı, buralarda kadınların ayakları üzerinde durabileceği iş yetenekleri kazandırılmalıdır.

4. Kadın-erkek ücret eşitsizliği yasalarca mutlaka kaldırılmalıdır. Aynı işi yapan kadınların erkeklerle eşit ücreti alması sağlanmalıdır.

5. Kadınları aşağılayan, kadın-erkek eşitsizliğini körükleyen her türlü ayrımcılığa karşı caydırıcı cezalar getirilmelidir.

6. Çocuk evlilikler kesinkes önlenmeli ve aksine uygulamalara daha ağır cezalar getirilmelidir.

7. Kadın erkek eşitliğini sağlamak için başta okullar ve aileler olmak üzere yoğun eğitim verilmelidir. Yazılı ve görsel medyanın sürekli bu konuyu işlemesi özendirilmelidir.

8. Kadın erkek eşitliği tam olarak sağlanıncaya kadar çalışanlar için başta kamu yönetiminde olmak üzere kadınlar lehine en az yüzde 40 pozitif ayrımcılık yapılmalıdır.

9. Kadınlara yönelik taciz, şiddet ve cinayet suçlarındaki cezalardan iyi hal indirimi mutlaka kaldırılmalıdır.

Biz Mülkiye 68 Kuşak olarak tüm halkımızı, kadınlarımızın da erkekler ile omuz omuza eşit bireyler olarak özgürce yaşayacağı dünya için mücadele etmeye çağırıyor ve 8 Mart Dünya kadınlar gününü kutluyoruz.

MÜLKİYE 68 KUŞAK

Sudi Kocaimamoğlu, Uluç Gürkan, Murat Karayalçın, Engin Türker, İstemihan Talay, Nedret Uluğbay, Hikmet Uluğbay, Yavuz Tekelioğlu, Baskın Oran, Zeynep Akıncı, Andaç Atak, Nuri Çolakoğlu, İpek Sabuncu, Cem Duna, Sezen Ünal, Tuğrul Bilen Ünal, Handan Deniz Kum, Sezai Tanrıverdi, Zerrin Ediboğlu, Berrin Komsuoğlu, Ata Murat Kudat, Hürol Sarp, Ünal Er, Mehmet Yıldırım, Şensu Yemişçi, Sadık İkizek, Alp Orçun, Arslan Kaya, Abdullah Ünsal, Neşe Göker, Bozkurt Aran, Bekir Çakmak, Hayri Muşlu, Osman

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları