loading
close
SON DAKİKALAR

Müslümanlığını yaşamak isteyenler için İSMEK'ten 'Ferace Dikimi' kursu!

Müslümanlığını yaşamak isteyenler için İSMEK'ten 'Ferace Dikimi' kursu!
Tarih: 02.08.2017 - 12:58
Kategori: Kadın

İş gücü piyasasının talep ettiği nitelikli iş gücünü karşılayacak elemanların yetiştirilmesi yönünde' eğitim vermek iddiasıyla kurulan İSMEK 'Ferace Dikimi' kursu verildiğini duyurdu.

Recep Tayyip Erdoğan’ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olduğu dönemde ‘sosyal doku projesi’ adıyla kurulan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sanat ve Meslek Eğitim Kursları’nda (İSMEK) 540 branş arasında dikkat çekici bir alan daha olduğu ortaya çıkmıştı.

Birgün'den Rabia Yılmaz'ın haberine göre  “Genel eğitim ihtiyaçlarına cevap verebilecek, mesleki becerilerini geliştirecek ve iş gücü piyasasının talep ettiği nitelikli iş gücünü karşılayacak elemanların yetiştirilmesi yönünde” eğitim vermek iddiasıyla kurulan İSMEK’in sitesindeki branşlar kategorisinde “Ferace Dikimi” kursu eğitimi verildiği duyuruldu.

İSMEK’te Osmanlı döneminde kullanıldığı bilinen ferace için geçen yıl olduğu gibi bu yıl da kurs açılması tepki çekti.

Dikiş bilgi ve becerilerine katkı!

Yeni dönemde yetişkinler için açılan kurs branşları arasında, 2016-2017 eğitim döneminde olduğu gibi bu yıl da “Ferace Dikimi” branşında kurs verileceği duyuruldu. İSMEK’in sitesinde “Giyim Üretim Teknolojileri” ana alanında “Ferace Dikimi” başlığıyla duyurulan branşın ayrıntıları şu ifadelerle anlatılıyor:

“Kadın üst giysilerinden sadece feracenin kalıp, kesim ve dikim öncesi işlemlerini hazırlayarak, dikimini yapabilme bilgi ve becerisinin kazandırıldığı bir eğitim programıdır. Bu eğitime katılacaklarda temel giyim bilgisi aranmaktadır. Bu program istihdama yönelik olmayıp, katılımcıların dikiş bilgi ve becerilerine katkı sağlayan kısa süreli bir eğitim programıdır.”
Öte yandan İSMEK’in sitesinde, ilçe ve mahallelerde bulunan 84 merkezde “Ferace Dikimi” branşında eğitim verileceği aktarılıyor.

Kısa süreli eğitim

İSMEK Kurslar Departmanı’ndan görüştüğümüz bir yetkili, “Ferace Dikimi” kursunun kısa süreli bir eğitim olduğunu belirterek, “Kurs yeni açıldı. Geçen yıl vardı, bu yıl da açıldı. Birçok kurs merkezimizde kısa süreli eğitimlerimiz var. Hemen hemen bütün öğretmenlerimiz verebiliyor zaten kısa süreli eğitimleri. Biz kısa süreli eğitimlerimize son 2 yıldır ağırlık verdik. Bu sadece feraceyle ilgili değil” dedi.

‘Feracenin dikimi kolay’

“Neden ferace?” sorusunu yönelttiğimiz yetkili, şu yanıtı verdi:
“Dikimi kolay olduğu için. Bunu isteyen kursiyerlerimiz var. Ferace dikiminin talebi var. Özellikle açılan kurs merkezlerimize talep geliyor. Kurs merkezlerimiz de bunları toparlayarak bize ulaştırıyor. Bir eğitim dönemi sonunda, tekrar değerlendirmeler yapılıyor branşlarımızla ilgili. Zümre ve bölüm başkanlarımızın araştırmaları oluyor. Kurs merkezlerimize gelen talepler değerlendiriliyor. Daha sonra da yeni branş önerileri olarak yeni eğitim dönemine girmeden önce branş planlamalarımızla ilgili, branş önerileri de çalışılıyor. Bunlar yöneticilerimize sunuluyor ve yöneticilerimiz tarafından eleniyor. Bizim bütün branşlarımız kursiyer talepleri doğrultusunda değerlendiriliyor.”

Yetkili, katılımın nasıl olduğu yönündeki soruyu ise “Giyim branşlarımız oldukça yüksek talep alan ve bütün sınıfların kursiyer sayısı anlamında da dolu olduğu branşlarımızdır. Feraceyi bilemiyorum” yanıtını verdi.

Müslüman bir ülkede yaşıyoruz

Kadınların kıyafetlerine yönelik gerici saldırıların yoğun olarak yaşandığı son iki yılda ferace eğitiminin verilmesinin manidar olduğunu söylediğimiz yetkili, şu ifadeleri kullandı:

“Hep olan talepler. Ama artık vatandaşlarımızdan daha sık talep aldığımız noktada, çalışma yapılıyor. Sadece ferace değil, çocuk elbise dikimi gibi birçok dikim kursu var. Sonuçta yüzde 99’u Müslüman olan bir ülkede yaşıyoruz. Müslümanlığını yaşamak isteyen insanlar için de bu talep olan branşta eğitim veriliyor.”

***

Ferace nedir?

Ferace, Osmanlı döneminde Anadolu’da yaşayan kadınların çarşaftan önce sokakta giydikleri üst giysisi. Uzun kollu, yakasız, bol ve siyah renkte pardösüyü hatırlatır ve yere kadar uzanır.

ÜYE YORUMLARI

Tuğçe Üstünel

Dikim nerede

22.09.2021, 22:07
Yorum Yap

Facebook Yorumları