loading
close
SON DAKİKALAR

Musul operasyonu başladı, 7 köy IŞİD'in elinden alındı

Musul operasyonu başladı, 7 köy IŞİD'in elinden alındı
Tarih: 17.10.2016 - 08:14
Kategori: Gündem

Musul operasyonu gece 01.40 itibariyle başladı. Operasyonun başladığını, Irak Başbakanı İbadi resmi devlet televizyonunda yaptığı açıklama ile duyurdu. Peşmerge güçlerinin 7 köyü IŞİD'in elinden aldığı bildirildi.

Musul operasyonu gece 01.40 itibariyle başladı. Operasyonun başladığını, Irak Başbakanı İbadi resmi devlet televizyonunda yaptığı açıklama ile duyurdu. İbadi, Musul kentine girecek güçlerin yalnızca Irak ordusu ile polisi olacağını belirtti.

Irak Başbakanı Haydar İbadi, IŞİD'in kontrolü altındaki Musul'u geri almak için operasyonun başladığını açıkladı. Açıklamanın hemen ardından, Peşmerge güçleri Musul'un doğusundan, Irak ordusu ise güneyden harekete geçti. Operasyonun ilk saatlerinde Peşmerge, 7 köyü IŞİD'in elinden aldı. Eski Musul Valisi Nuceyfi, Türk askerinin eğittiği Ninova Muhafızları'nın da operasyona katıldığını açıkladı.

Musul'a operasyonun başladığını açıklayan Irak Başbakanı Haydar İbadi, kente sadece Irak ordusu ve polisinin gireceğini söyledi. İbadi'nin açıklamasının ardından Musul kent merkezinin 40 kilometre doğusunda bulunan Hâzır Cephesi'ndeki Zerdek Dağı ve Hasanşam köyüne konuşlanan Peşmergeler ve ABD topçu birlikleri, IŞİD hedeflerini karadan vurmaya başladı.

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Peşmerge Bakanlığı, Peşmergenin Musul'un doğusundaki Hâzır Cephesi'nde, Irak ordusunun ise güneydeki Güver ve Kayyara cephelerinde IŞİD'e yönelik harekete geçtiğini duyurdu. Hâzır Cephesi'nde üç koldan başlatılan operasyonlara 4 bin Peşmergenin katıldığı bilgisi aktarılan açıklamada, operasyonların IKBY Hükümeti ile Irak Federal Hükümeti arasında yapılan anlaşmaya göre devam ettiği kaydedildi. Açıklamada koalisyon ülkelerine ait savaş uçaklarının dünden beri IŞİD hedeflerini bombaladığı ve Peşmergeye hava desteği sağladığı belirtildi.

4 saatte 7 köy IŞİD'den alındı

Peşmerge güçleri Musul operasyonunun başlamasından 4 saat sonra 7 köyü ele geçirdi. Ele geçirilen köyler; Basahra, Şeyh Emir, Badana Kübra (Büyük Badana), Badana Suğra (Küçük Badana), Şakuli, Harabet Sultan ve Askof. Peşmegre güçleri Musul kent merkezinden 7 km uzaklıktaki Hamdaniye kavşağına kadar ilerledi.

Hâzır’dan ilerleyen peşmerge güçleri, Kuveyr’den ilerleyen peşmerge birlikleriyle Hamdaniye kavşağında birleşti. Böylelikle Hamdaniye ilçesindeki IŞİD bölgeleri çembere alınmış oldu.

Nuceyfi: Ninova Muhafızları da katılıyor

Eski Musul Valisi ve Ninova Muhafızları Komutanı Esil Nuceyfi, Türk askerlerinin eğittiği Sünni güçlerin de Musul operasyonuna katıldığını açıkladı. 2 bin Sünni savaşçının Başika cephesinden operasyona katıldığını söyleyen Nuceyfi, Ninova Muhafızlarının Peşmerge ile hareket ettiğini ifade etti.

ABD Başkanı Obama'nın IŞİD'le mücadele özel temsilcisi Brett McGurk de, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Irak ordusu ve Peşmergenin yanı sıra 'Ninova gönüllülerine' de başarılar diledi. McGurk, "Bu tarihi operasyonda sizinle birlikte olmaktan gurur duyuyoruz" ifadesini kullandı.

ABD'den ilk açıklama

Operasyonun başlamasıyla ilgili yazılı bir açıklama yapan ABD Savunma Bakanı Ashton Carter, operasyonun, örgütün kalıcı olarak yenilgiye uğratılmasına yönelik kampanyanın dönüm noktası olduğunu belirtti.

Carter, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Bu, IŞİD’in kalıcı olarak yenilgiye uğratılması kampanyasında bir dönüm noktası. ABD ve uluslararası koalisyonun geri kalanı, önlerindeki zorlu savaşta Iraklı güvenlik kuvvetlerini, Peşmerge güçlerini ve Irak halkını desteklemeye hazır. Iraklı partnerlerimizin ortak düşmanımızı yeneceklerine, Musul’u ve Irak’ın geri kalanını örgütün nefret ve gaddarlığından kurtaracaklarına inanıyoruz."

Al Jazeera Türk

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları