loading
close
SON DAKİKALAR

Muzaffer İlhan Erdost hayatını kaybetti

Muzaffer İlhan Erdost hayatını kaybetti
Tarih: 25.02.2020 - 15:48
Kategori: Yaşam

Sol yayınlarının kurucusu, yazar Muzaffer İlhan Erdost yaşamını yitirdi.

Sol Yayınları'nın kurucusu ve Mamak Cezaevi’nde öldürülen yayıncı İlhan Erdost'un ağabeyi Muzaffer İlhan Erdost, tedavi gördüğü Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yaşamını yitirdi. 

Mamak Cezaevi’nde öldürülen yayıncı İlhan Erdost'un ağabeyi olan Muzaffer Erdost, kardeşi İlhan’ın adını kendi adına eklemiş ve Muzaffer İlhan Erdost adını yazı ve kitaplarında kullanmaya başlamıştı.

MUZAFFER İLHAN ERDOST KİMDİR? 

18 Eylül 1931’de Tokat Artova’da doğan Muzaffer İhan Erdost, öğrenimini Sivas ve Çorum’da tamamladı. Erdost, lise ikinci sınıftayken Sivas’ta çıkan “Ülke” adlı gazetede, Kemalettin Kamu ile ilgili bir incelemeyi yayımlayarak yazarlık yaşamına başladı. Ankara Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi mezunu olan Erdost'un “Seçilmiş Hikâyeler”, “Ufuklar” “Yücel” dergilerinde öyküleri, şiirleri ve yazıları yayımlandı.

Erdost, 1950’den başlayarak şiir, öykü, deneme ve eleştiriler yazdı. Evrim (1953- 54), Pazar Postası (1957-59), Ülke (1960), dergilerinde yazı işleri müdürlüğü ve yayın yönetmenliği de yapan Erdost, Ulus gazetesinde de çalıştı. 

1965 yılında kurduğu Sol Yayınları’nı, Türk Ceza Yasası’nın 142. maddesine aykırı eylemde bulunmaktan hüküm giydiği 1971 yılına kadar yönetti. 1971’de 142. maddeye aykırı eylemde bulunmaktan 37.5 yıl mahkumiyet alan Erdost, genel af yasasından yararlanarak cezaevinden çıktı.

Erdost, İnsan Hakları Derneği Ankara Şubesi Başkanlığı yaptı. İlhanilhan Kitabevi’ni işleten Erdost, aynı zamanda Türkiye İnsan Hakları Vakfı ve Türkiye İnsan Hakları Kurumu kurucu üyesiydi.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları