loading
close
SON DAKİKALAR

Nakit avansa menkul kıymet düzenlemesine 15 bin lira sınırı getirildi

Nakit avansa menkul kıymet düzenlemesine 15 bin lira sınırı getirildi
Tarih: 18.05.2023 - 21:56
Kategori: Ekonomi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) nakit avans ve kredili mevduat hesaplarında düzenlemeye gitti.

TCMB, düzenlemenin detayları için bankalara uygulama talimatı gönderdi.

 

Buna göre, bankaların menkul kıymet tesisine tabi kredilerinin kapsamı değiştirilirken, menkul kıymet tesisi sınırlamasında 15 bin liranın üzeri dikkate alınacak.

Böylece nakit avans, kredili mevduat hesabı ve kartla yapılan kuyum harcamalarında 15 bin TL'ye kadar olan kısım, menkul kıymet yükümlülüğü kapsamına girmeyecek.

Menkul kıymet tesisi bankaların kendi inisiyatifinde bulunurken, 15 bin liranın üzerindeki tutarlar, bankalara ek yükümlülük olmak kaydıyla kullandırılmaya devam edilebilecek.

Ne olmuştu?

Merkez Bankası hafta başında kredi kartından nakit çekim ve kuyum harcamalarına menkul kıymet tesisi getirmesinin ardından bankacılık sektörü kredi kartından nakit çekim ve kredili mevduat harcamalarına sınır getirmişti.

Merkez Bankası menkul kıymet tesisine ilişkin uygulama talimatında hafta başında değişikliğe gitmişti. Buna göre, Müşteri bazında kredi kartı limiti belirli bir tutarın üzerinde olanlar için bireysel kredi kartlarıyla yapılan nakit çekimi ve kuyum harcamalarının kredi türüne göre yüzde 30 oranında menkul kıymet tesisine tabi olmasına karar verildiği belirtilmişti. Değişikliğin 16 Mayıs 2023 tarihinden itibaren yapılan kuyum harcamaları ve nakit çekimler için geçerli olacağı kaydedilmişti.

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları