loading
close
SON DAKİKALAR

NASA, James Webb Uzay Teleskobu'ndan ilk görüntüleri paylaştı

NASA, James Webb Uzay Teleskobu'ndan ilk görüntüleri paylaştı
Tarih: 12.07.2022 - 14:26
Kategori: Bilim & Teknoloji

Dünyanın en büyük ve en güçlü uzay teleskobundan alınan bu ilk görüntüler, Webb'in kızılötesi evreni ortaya çıkarma görevine başlamaya hazır olduğunu tüm gücüyle gösteriyor.

Astronomide yeni bir çağın şafağı, dünyanın, ESA (Avrupa Uzay Ajansı) ve CSA (Kanada Uzay Ajansı) ile bir ortaklık olan NASA'nın James Webb Uzay Teleskobu'nun tüm yeteneklerini ilk kez görmesiyle başladı. Teleskopun ilk tam renkli görüntüleri ve spektroskopik verileri, NASA'nın Greenbelt, Maryland'deki Goddard Uzay Uçuş Merkezi'nden 12 Temmuz 2022 Salı günü saat 10:30 EDT (14:30 UTC)'de bir televizyon yayını sırasında yayınlandı. Aşağıda listelenen bu hedefler, gözlemevinin topladığı tam renkli bilimsel görüntülerin ve spektrumların ilk dalgasını ve Webb'in genel bilim operasyonlarının resmi başlangıcını temsil etmektedir. NASA, ESA, CSA ve Uzay Teleskobu Bilim Enstitüsü'nden uluslararası bir temsilciler komitesi tarafından seçildiler.

Dünyanın en büyük ve en güçlü uzay teleskobundan alınan bu ilk görüntüler, Webb'in kızılötesi evreni ortaya çıkarma görevine başlamaya hazır olduğunu tüm gücüyle gösteriyor.

Parıldayan yıldızlarla bezenmiş bu "dağlar" ve "vadilerden" oluşan manzara, aslında Karina Bulutsusu'ndaki NGC 3324 adlı yakındaki, genç, yıldız oluşturan bir bölgenin sınırıdır. NASA'nın yeni James Webb Uzay Teleskobu tarafından kızılötesi ışıkta yakalanan bu görüntü, daha önce görünmeyen yıldız doğum alanlarını ilk kez ortaya koyuyor.

Webb'in Kozmik Uçurumlar olarak adlandırılan görünüşte üç boyutlu resmi, mehtaplı bir akşamdaki sarp dağlara benziyor. Gerçekte bu, NGC 3324'ün içindeki dev, gazlı boşluğun kenarıdır ve bu görüntüdeki en yüksek "tepeler" yaklaşık 7 ışıkyılı yüksekliğindedir. Kavernöz bölge, bu görüntüde gösterilen alanın üzerinde, balonun merkezinde yer alan son derece büyük, sıcak, genç yıldızlardan gelen yoğun morötesi radyasyon ve yıldız rüzgarları tarafından bulutsudan oyulmuştur.

Dünyanın, ESA (Avrupa Uzay Ajansı) ve CSA (Kanada Uzay Ajansı) ile bir ortaklık olan NASA'nın James Webb Uzay Teleskobu'nun tüm yeteneklerini ilk kez görmesiyle, astronomide yeni bir çağın şafağı burada.

Salı günü yayınlanan ve şimdiye kadar bulunması zor bir dizi kozmik özelliği ortaya çıkaran teleskopun ilk tam renkli görüntüleri ve spektroskopik verilerinin tam seti şu adreste bulunabilir:

https://www.nasa.gov/webbfirstimages

NASA Yöneticisi Bill Nelson, "Bugün, insanlığa James Webb Uzay Teleskobu'ndan kozmosun çığır açan yeni bir görüntüsünü sunuyoruz - dünyanın daha önce hiç görmediği bir manzara" dedi. “Evrenimizin şimdiye kadar çekilmiş en derin kızılötesi görüntüsünü içeren bu görüntüler, Webb'in henüz sormayı bile bilmediğimiz soruların yanıtlarını ortaya çıkarmamıza nasıl yardımcı olacağını gösteriyor; evrenimizi ve insanlığın içindeki yerini daha iyi anlamamıza yardımcı olacak sorular.

“Webb ekibinin inanılmaz başarısı, NASA'nın en iyi yaptığı şeyin bir yansımasıdır. Hayalleri alıyor ve insanlık yararına gerçeğe dönüştürüyoruz. Ortaya çıkardığımız keşifleri görmek için sabırsızlanıyorum – ekip daha yeni başlıyor!”

NASA, uzaydaki bilinmeyeni herkesin yararına araştırıyor ve Webb'in ilk gözlemleri, kozmik tarihin her aşaması boyunca gizli evrenin hikayesini anlatıyor - güneş sistemimizin dışındaki, ötegezegenler olarak bilinen komşu gezegenlerden, dünyadaki en uzak gözlemlenebilir galaksilere kadar. erken evren.

NASA'nın Bilim Misyonu Müdürlüğü müdür yardımcısı Thomas Zurbuchen, “Bu, tekil ve tarihi bir an” dedi. "Bizi buraya getirmek onlarca yıl süren bir çaba ve azim aldı ve Webb ekibiyle son derece gurur duyuyorum. Bu ilk görüntüler, hepimizi birbirine bağlayan kozmik gizemleri çözmek için ortak bir hedefin arkasında bir araya geldiğimizde ne kadar çok şey başarabileceğimizi gösteriyor. Bu, henüz gelmemiş olan içgörülere çarpıcı bir bakış."

NASA Genel Merkezi'ndeki Webb program direktörü Greg Robinson, “Dünyayla birlikte bu olağanüstü günü kutlamaktan mutluluk duyuyoruz” dedi. "Webb teleskobunun görüntü ve verilerinin güzel çeşitliliği ve inanılmaz ayrıntıları, evreni anlamamız üzerinde derin bir etkiye sahip olacak ve bize büyük hayaller kurmamız için ilham verecek."

Webb'in ilk gözlemleri NASA, ESA, CSA ve Uzay Teleskobu Bilim Enstitüsü'nden bir grup temsilci tarafından seçildi. Webb'in en gelişmiş bilimsel araçlarının dördünün de yeteneklerini ortaya koyuyorlar :

SMACS 0723: Webb, uzak evrenin şimdiye kadarki en derin ve en keskin kızılötesi görüntüsünü yalnızca 12,5 saat içinde teslim etti. Dünya üzerinde durup yukarıya bakan bir kişi için, bu yeni görüntünün görüş alanı, her biri yaklaşık iki saat uzunluğundaki çoklu pozlamaların renkli bir bileşimi, yaklaşık olarak bir kol mesafesinde tutulan bir kum tanesi boyutundadır. Bu derin alan, şimdiye kadar tespit edilen en uzak gökadalardan bazılarını bulmak için mercekli bir gökada kümesi kullanır. Bu görüntü, Webb'in derin alanları inceleme ve kozmik zamanın başlangıcına kadar galaksileri takip etme yeteneklerinin yalnızca yüzeyini çiziyor .
WASP-96b (spektrum): Webb'in güneş sistemimizin dışındaki bu sıcak, kabarık gezegeni ayrıntılı gözlemi, bu gezegenle ilgili önceki çalışmaların tespit etmediği pus ve bulutların kanıtlarıyla birlikte suyun açık izini ortaya koyuyor. Webb'in bir ötegezegenin atmosferindeki ilk su tespiti ile, şimdi diğer gezegen atmosferlerinin nelerden oluştuğunu anlamak için yüzlerce başka sistemi incelemeye başlayacak.

Güney Halka Bulutsusu: Ölmekte olan bir yıldızı çevreleyen genişleyen bir gaz bulutu olan bu gezegenimsi bulutsu, yaklaşık 2.000 ışıkyılı uzaklıktadır. Burada, Webb'in güçlü kızılötesi gözleri, ölmekte olan ikinci bir yıldızı ilk kez tam görünüme getiriyor. Bir gezegenimsi bulutsu olarak doğumdan ölüme kadar Webb, bir gün yeni bir yıldız veya gezegen haline gelebilecek yaşlanan yıldızların dışarı fırlatan toz ve gaz kabuklarını keşfedebilir.

Stephan'ın Beşlisi: Webb'in, Pegasus takımyıldızında bulunan bu kompakt gökada grubuna ilişkin görüşü, süper kütleli kara deliğin yakınındaki gazın hızını ve bileşimini ortaya çıkarmak için bir gökadanın merkezini çevreleyen toz örtüsünü deldi. Artık bilim adamları, etkileşim halindeki galaksilerin birbirleri içinde yıldız oluşumunu nasıl tetiklediğini ve bu galaksilerdeki gazın nasıl bozulduğunu , eşi benzeri görülmemiş bir ayrıntıda, nadir görülen bir görünüm elde edebilirler .

Karina Bulutsusu: Webb'in Karina Bulutsusu'ndaki 'Kozmik Uçurumlara' bakışı, daha önce gizlenmiş olan yıldız oluşumunun en erken, hızlı evrelerini ortaya çıkarıyor. Güney takımyıldızı Karina'daki bu yıldız oluşum bölgesine ve buna benzer diğer bölgelere bakan Webb, yeni oluşan yıldızları görebilir ve onları oluşturan gaz ve tozu inceleyebilir.

“Kesinlikle heyecan verici!” NASA'nın Greenbelt, Maryland'deki Goddard Uzay Uçuş Merkezi'nde Webb kıdemli proje bilimcisi John Mather. “Ekipman mükemmel çalışıyor ve doğa şaşırtıcı güzelliklerle dolu. Tebrikler ve bunu mümkün kılan dünya çapındaki ekiplerimize teşekkürler.”

Webb'in ilk görüntülerinin ve spektrumlarının yayınlanması , dünyanın dört bir yanındaki gökbilimcilerin Webb'in dört aracını kullanarak güneş sistemimizdeki nesnelerden erken evrene kadar her şeyi gözlemleme şansına sahip olacağı Webb'in bilim operasyonlarının başlangıcını başlatıyor.

James Webb Uzay Teleskobu, 25 Aralık 2021'de Avrupa'nın Fransız Guyanası, Güney Amerika'daki Spaceport'tan bir Ariane 5 roketiyle fırlatıldı. Uzayda karmaşık bir yerleştirme dizisini tamamladıktan sonra, Webb aynalarının hizalandığı ve aletlerinin uzay ortamına kalibre edildiği ve bilim için hazırlandığı aylarca hizmete girdi.

Halk ayrıca Salı günü yeni Webb görüntülerini New York City'deki Times Meydanı'ndaki ve Londra'daki Piccadilly Circus'taki çeşitli dijital ekranlarda sırasıyla 17:30 EDT ve 22:30 GMT'den itibaren görüntüleyebilir.

James Webb Uzay Teleskobu, dünyanın önde gelen uzay bilimi gözlemevidir. Webb güneş sistemimizdeki gizemleri çözecek, diğer yıldızların etrafındaki uzak dünyalara bakacak ve evrenimizin gizemli yapılarını ve kökenlerini ve içindeki yerimizi araştıracak.

NASA Genel Merkezi, ajansın Bilim Misyonu Müdürlüğü görevini denetler. NASA'nın Greenbelt, Maryland'deki Goddard Uzay Uçuş Merkezi, ajans için Webb'i yönetir ve Uzay Teleskobu Bilim Enstitüsü, Northrop Grumman ve diğer görev ortakları tarafından gerçekleştirilen görevdeki çalışmaları denetler. Goddard'a ek olarak, ajansın Houston'daki Johnson Uzay Merkezi, Güney Kaliforniya'daki Jet Propulsion Laboratuvarı, Huntsville, Alabama'daki Marshall Uzay Uçuş Merkezi, Kaliforniya'nın Silikon Vadisi'ndeki Ames Araştırma Merkezi ve diğerleri dahil olmak üzere birçok NASA merkezi projeye katkıda bulundu.

İndirilebilir dosyalar da dahil olmak üzere Webb'in ilk görüntüleri ve spektrumlarının tam dizisi için şu adresi ziyaret edin:

https://webbtelescope.org/news/first-images

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları