loading
close
SON DAKİKALAR

NASA: Satürn'ün uydusunda yaşamı destekleyebilecek deliller bulundu

NASA: Satürn'ün uydusunda yaşamı destekleyebilecek deliller bulundu
Tarih: 14.04.2017 - 14:37
Kategori: Bilim & Teknoloji

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) düzenlediği basın toplantısında Satürn'ün uydusunda yaşamı destekleyebilecek deliller bulunduğunu duyurdu.

NASA bügün Cassini uzay gemisi ile elde edilen veriler ile ilgili beklenen açıklamasını yaptı. NASA, Dünya dışında canlı hayatının bulunabileceği en olası yerlerin, Jüpiter'in uydusu Europa ve Satürn'ün uydusu Enceladus olduğuna dair yeni kanıtları olduğunu açıkladı.

'Okyanus dünyalar' olarak adlandırılan uydular üzerinde elde edilen son bulguları bugün bir canlı yayınla duyuran NASA bilim insanları, özellikle Enceladus uydusu için "Bizim bildiğimiz anlamıyla canlı hayatının hemen hemen tüm gereksinimlerine sahip" açıklamasında bulundu.

Kullanılan dev spektrometre sayesinde Cassini uzay gemisinin tespit ettiği bol miktarda hidrojen molekülünün, Enceladus'un buzul yüzeyinden yükseldiği ifade edildi.

Satürn'ün en büyük altıncı uydusu olan Enceladus'ta, buz örtüsünün altında okyanus bulunuyor.

Araştırmacılara göre bu uydunun okyanusu ve kayaç çekirdeği arasındaki hidrotermik reaksiyon nedeniyle, hidrojen atomlarının ortaya çıktığı düşünülüyor. Eğer bu tez doğru ise, kimyasal metan gazı da okyanusların oluşmasını sağlıyor olabilir.

2020'DE YAKINDAN İNCELENECEK

NASA 2020'lerde 'Europa Clipper' misyonunu hayata geçirmeye hazırlanıyor. Bu misyon ile gezegen daha yakından incelenecek ve dünya dışı yaşama dair kesin kanıtlar aranacak

1789'DA KEŞFEDİLDİ

1789 yılında İngiliz gök bilimci William Herschel, tarafından keşfedilen Enceladus'a adını ise Herschel'in izinden giden oğlu 1847 yılında verdi.

NASA son olarak Dünya'ya 39 ışık yılı ötede yaşanabilir 7 gezegen keşfettiğini duyurmuştu. Astronomların Trappist-1 adını verdiği cüce yıldızdan uzaklığı Dünya ile benzer olan 7 gezegende, sıcaklık seviyesinin de Dünya ile benzer olabileceği düşünülüyor.

NTV

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları