loading
close
SON DAKİKALAR

Nasuh Mitap Kırklareli'nde anıldı

Nasuh Mitap Kırklareli'nde anıldı
Tarih: 08.11.2015 - 16:01
Kategori: Şehir

Devrimci Yol liderlerinden Nasuh Mitap, ölümünün 1. yılında yol arkadaşları tarafından Kırklareli'nde düzenlenen etkinlikle anıldı.

Devrimci Yol liderlerinden Nasuh Mitap, ölümünün 1. yılında yol arkadaşları tarafından Kırklareli'nde düzenlenen etkinlikle anıldı.

Türkiye’nin birçok yerinden yoğun katılımın olduğu anmada, siyasi mücadelesinin anlatıldığı video gösterimi sonrası Nasuh Mitap’ı yol arkadaşları ve eşi Alime Mitap anlattı. Mezar ziyareti sonrası etkinlik son buldu.

Eşi Alime Mitap, arkadaşları Cahit Akçam, İbrahim Arı ve Kader Çeşmecioğlu hayat ve siyasi mücadelesinde Nasuh Mitap'ın duruşunu doğru aktarabilmek adına yaşanmış anlarını etkinliğe katılan tüm yol arkadaşları ile paylaştılar.


CHP eski Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın, istanbulgercegi.com Genel Yayın Yönetmeni İmambakır Üküş, Büyükmandıra Belediye Başkanı Sertaç Balyemez, CHP Kırklareli Milletvekili Turabi Kayan, CHP Kırklareli Milletvekili Vecdi Gündoğdu, CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, CHP İstanbul Milletvekili Adayı Özgür Karabat, Halkevleri Genel Başkanı Oya Ersoy, ÖDP Genel Başkanı Alper Taş, 'da katılımcılar arasında yer aldı.


Nasuh Mitap’ın Gezi süreci sonrası gençlere öğüdü de aktarıldı: ''Ülkenin gerçek bir Devrimci Yol hareketine tekrar ihtiyacı vardır. Bunu gençler yapacak. Bunun eski şekillerde, eski biçimlerde olması şart değil, biçimler çok değişik olabilir. Ama özellikle Türkiye’nin batı tarafında bu olmazsa, Türkiye çok tehlikeli bir safhaya girebilir. Türkiye bize lazımsa, Devrimci Yol’a çok ihtiyacı vardır. Bunun mayası bizleriz; ama esas yapacak olan gençlerdir.''


Nasuh Mitap kimdir:

Ömrünü devrime adamış ağır bedeller ödemiş bir devrimci.

1947 yılında Kırklareli'nde hayat yolculuğuna başlayan Mitap, 3 Kasım 2014 tarihinde mücadeleye başladığı yerde tamamladı yolculuğunu.


1968 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'ne girdikten sonra devrimci mücadelenin içinde öne çıkan Mitap, Türkiye Devrimci Gençlik Federasyonu (Dev-Genç) içinde yer aldı.

1974’te cezaevinden çıkan Nasuh Mitap, Devrimci Gençlik’in yeniden kuruluş sürecinde de en ön safta çalışma yürüttü. Mitap, 1977 yılında Türkiye tarihine damgasını vuracak olan Devrimci Yol hareketinin kurucuları arasında yer aldı.

.

‘İdam’la yargılandı

Pek çok bölgede halkın devrimci mücadelesini büyüten, Türkiye’nin en geniş ve kitlesel devrimci hareketi olan Devrimci Yol’un önderlerinden biri olan Nasuh Mitap, 12 Eylül 1980 darbesinin de ‘doğal’ hedeflerinden biriydi. Mitap, cuntanın ardından yakalanarak tutuklandı. Sorgulama sırasında yoğun işkenclere maruz kalan Mitap, bir kez daha Ankara Mamak Askeri Cezaevi’ne götürüldü. Devrimci Yol Ana Davası’nda idam istemiyle yargılanan isimlerden biri olan Mitap, Mamak’ta tek kişilik hücresinde de çok ağır işkencelere maruz kaldı.

‘Evet, ben devrimciyim’

Nasuh Mitap, Devrimci Yol Ana Davası’nda karar öncesi son sözü sorulduğunda tarihi sözlere imza attı. Devrimci mücadelenin içinde yer almaktan onur duyduğunu vurgulayan Mitap, şunları söylemişti: “Savunmalarımda suçlu değil haklı olduğumuzu, devrimciliğimden dolayı yargılanıyor olduğumu anlattım. Evet ben devrimciyim, halkıma ve bütün insanlara sömürüsüz, baskısız, özgürlük, bolluk ve mutluluk dolu bir gelecek sağlamak için mücadele etmeyi insanlığın ulaşabileceği en yüce ideal ve dava olarak görüyorum. Ve böyle bir davanın saflarında yer almaktan onur duyuyorum. Mahkemenizin vereceği karar ne olursa olsun esas olarak tarih önünde devrimciliğimin gereklerini yerine getirememekten dolayı yargılanacağımı biliyorum. Ve bu yargılamada aklanmayı umut ediyor ve diliyorum, sosyalizme, ülkemin ve halkımın özgür, bağımsız ve aydınlık geleceğine olan inancımı tekrar bildiriyorum. İnsanlığın en yüce değerleri için, bütün dünya işçilerinin ve ezilen halkların kurtuluşu için mücadele eden bütün devrimcilere buradan selam ediyorum.”

.

Nasuh Mitap, 11 yıl hapishanede kaldı. Cezaevinde olduğu süre boyunca gördüğü işkencenin tahribatıyla geri kalan yaşamı boyunca mücadele eden Mitap, 1 Mayıs 2013’te bir mide ameliyatı geçirdi. Ameliyatın ardından kanser tedavisine başlayan Mitap, 3 Kasım 2014 günü hayata gözlerini yumdu. 

Vişne Haber Ajansı - Çiçek Güçlü

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları