loading
close
SON DAKİKALAR

NATO askerlerine fotoğraf yasağı

NATO askerlerine fotoğraf yasağı
Tarih: 28.05.2012 - 13:24
Kategori: Dünya

NATO, çatışma alanlarında her türlü görüntü kaydını yasakladı...

Helmand'daki ISAF komutanlığından yayınlanan emir, aralarında 15 bin 800 ABD deniz piyadesinin de bulunduğu 36 bin askeri ilgilendiriyor.

Emrin sahibi, ISAF komutanı Tümgeneral Charles Gurganus, askerlerin Taliban militanlarının cesetleriyle çektirdikleri fotoğrafların, amaçlarını gölgede bırakan "kötü bir fikir" olduğunu söyledi.

SON 6 AYDA İKİ SKANDAL
Şubat ayında deniz piyadelerinin, öldürdükleri Taliban militanlarının cesetlerine işerken çektirdikleri video geniş yankı uyandırmış ve ABD Savunma Bakanı Leon Panetta, açıklama yapmak zorunda kalmıştı.

Nisan ayında, Afganistan'da görevli bir asker, Los Angeles Times'a, ABD askerlerinin Taliban militanlarının cesetleriyle çektirdikleri fotoğrafları göndermişti.

İSTİHBARAT SORUNU
Yine de yasağın tek nedeni, bu skandallar değil. Çatışma anında özellikle askerlerin kasklarına taktıkları kameralarla çektikleri görüntüler, istihbarat sorunlarına da neden oluyor.

Bu görüntüleri izleyen Taliban militanları, çatışma anında ABD askerlerinin nasıl hareket ettiğini Youtube'dan izliyor ve düşmanını çok daha yakından tanıma fırsatı buluyor.

Yasakla birlikte, çatışma alanlarında yalnızca bu konuda görevlendirilmiş askerler fotoğraf çekebilecek. Ancak askerler kışladaki boş vakitlerinde video kaydı yapabilecek.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları