loading
close
SON DAKİKALAR

NATO, Sırplara ateş açtı

NATO, Sırplara ateş açtı
Tarih: 02.06.2012 - 10:39
Kategori: Dünya

NATO, Kosova'da Sırplara ateş açtı...

Kosova'nın kuzeyindeki Zvecan kentinde NATO birliklerine karşı barikatlar kuran Sırp halkına karşı ABD ve Alman askerleri tarafından açılan ateş ve atılan gaz bombaları sonucunda üç Sırpın yaralandığı bildirildi. Halkın taş atarak yanıt verdiği saldırının ardından NATO komutanları "Orantılı güç kullandık" dedi.

Kosova'nın kuzeyindeki Zvecan kentinde NATO birliklerine karşı barikatlar kuran Sırp halkına karşı ABD ve Alman askerleri tarafından açılan ateş ve atılan gaz bombaları sonucunda üç Sırpın yaralandığı bildirildi. Halkın taş atarak yanıt verdiği saldırının ardından bir NATO askeri yaralanırken, NATO'nun Kosova Sözcüsü olaylarla ilgili "Orantılı güç kullandık" iddiasında bulundu.

Yıllardır NATO birliklerinin baskısına maruz kalan Sırpların yaşadığı Rudare köyünde, barikatlarını korumak için yüzlerce insanın bir araya geldiği bildirildi. Buna karşı harekete geçen NATO KFOR (Kosova Gücü) birliklerinin, zırhlı personel taşıyıcı araçlarla barikatların ve halkın üzerine saldırdığı kaydedildi.

NATO Komutanı: "Bize taş atanı öldürürüz"

Köyün bağlı olduğu Zvecan ili valisi Dragisa Milovic, NATO birliklerini, yaralanan Sırplara yardım için Sırp tıbbi personelinin olay yerine gitmesini engellediğini ifade etti. Milovic, bir NATO komutanının kendisine, "Kim bize taş atarsa onu öldürme yetkimiz var" dediğini bildirdi.

Konuyla ilgili açıklama yapan NATO Kosova sözcüsü Uwe Nowitzki, KFOR'un "orantılı güç kullandığını" iddia etti ve olayların büyümesine seyirci kalmayacaklarını söyledi. Müdahaleyi gerçekleştiren NATO birliklerinin ABD ve Alman askerlerinden oluştuğu belirtilirken, birliklerin öncelikle Rudare'ye hakim tepelere konuşlandırıldığı ve ardından helikopterlerin köye gönderildiği bildirildi.

Açıklamada NATO'nun tek amacının "seyahat serbestliği"ni güvenceye almak olduğu ve NATO'nun gittiği her yere güvenlik ve asayiş getirdiği ileri sürüldü.

Kosovalı Sırplar ABD destekli Priştine hükümetine tabi olmak istemiyor

Verilen bilgilere göre, Kosova'nın merkezinde Arnavutlar tarafından kurulan hükümetin kuzey bölgelerini kontrol etmesini istemeyen Sırplar, geçtiğimiz yıldan başlayarak yollara barikatlar inşa etmeye başladı.

Priştine'de bulunan ABD destekli Arnavut hükümeti ve NATO birlikleri tarafından yıllardır baskı altına yaşayan Sırpların, hükümetin kuzeyde kontrol sağlamasına karşı giderek artan bir tepkisi bulunuyor ve giderek daha fazla bunu engellemeye dönük adımlar atılıyor. Bu durumdan rahatsız olan NATO birlikleri de Sırplar üzerinde şiddet uygulamaktan çekinmiyor.

Öte yandan Sırbistan tarafından yapılan açıklamada da, NATO'nun barikatlara dönük saldırısı kınanırken, bu tür adımların yürütülen müzakerelere zarar vereceği ve çatışmaları yükseltme tehlikesi barındırdığı ifade edildi.

Sol Haber

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları